Semantiske Apps - Kategorisering

Dette indlæg hænger tæt sammen med indlægget "Semantiske Apps - Benævnelse". Begge indlæg er i forlængelse af dette indlæg om ordforråd
(så start med at læse det :-).


Apps'ene i dette indlæg styrker det mentale ord- leksikon vi har inde i vores hoveder, ved at styrke de kategorier vores ord er opdelt i, samt nogle af de bånd, der binder koncepterne sammen med hinanden på kryds og tværs.
Alle ord vi kender har mange forskellige indgange og ligger i en masse forskellige kasser.
En "Ko" kan du fx finde i alle de nedenstående mentale kasser på en gange:
  • Dyr
  • Klovdyr
  • Dyr jeg har klappet
  • Dyr vi kan drikke mælken fra
  • Dyr jeg synes er ubehageligt store
  • Dyr der bor på en bondegård
  • Ting fra det vilde vesten
  • Ting som er sort/hvide 
  • Ting som er brune
Børn er stadig er ved at bygge deres grundlæggende leksikon op. Langsomt defineres ordenes præcise (og skiftende betydninger), kasser og kategorier oprettes og bliver fyldt op af ord. Kasserne ordnes efter indbydes og hierarkisk forhold. Denne udvikling kan man fx se, ved de overgeneraliseringer (hvis et barn fx kalder alle firbenede dyr for "kat" eller alle katte for "Bonnie" ligesom mormor's kat hedder, fordi definitionerne i barnets mentale leksikon er for brede - barnet kan nok godt kende forskel på dyrene, men har ikke ord til at udtrykke denne forskel) og undergeneraliseringer (barnets definition på et ord er for smalt - barnet tro fx at det kun er mormor's kat Bonnie der er en "kat") børn ofte laver.


Things that go together (Gratis)
En simpel app hvor barnet skal sætte de billeder sammen, der passer sammen. Du har mulighed for selv at vælge hvilke og hvor mange par, der skal være på bordet af gangen. Flere par gør selvfølgelig opgaven sværere. Alle lydene i appen kan du indtale med din egen danske stemme, og du kan tilføje dine egne billeder og lave dine egne sammenhænge.


MyFirstApp
...er et udviklerteam der laver rigtig fine små "educational apps". De laver flere forskellige apps (se nogle flere af deres apps, som til dels jo også arbejder med kategorisering og semantik, under "Kognitive Apps"). Alle app'sne kan du få i en gratis version, hvor du kan spille de 2 første bane. Hvis du vil åbne op for 7 yderligere baner, koster det 6 kr pr app.
Særligt i forbindelse semantisk træning vil jeg gerne anbefale disse 4:
  • My Profession (Gratis / 6 kr)
    I venstre side ses nogle forskellige mennesker på arbejde. I højre side nogle ting de hver især skal bruge når de er på arbejde. Opgaven går ud på at hive billeder der passer sammen ind i felterne på midten. Denne her app har vi købt i versionen til 6 kr, fordi Bjørn bare synes den var vildt sjov. Det der især gjorde den sjov var dog ikke det semantiske indhold ... Med denne app kunne han for første gang selv optage lyd til billederne (ved at tappe på den lille mikrofon i venstre hjørne), som så bliver afspillet når man hiver eller tapper på billederne.
    Se videoen her, hvor vi sammen optager nogle lyde til billederne i denne app. Herunder kan du så se en video fra dagen efter, hvor Bjørn selv har siddet med iPadden i et godt stykke tid og været flad af grin over at optage og afspille forskellige ord selv:


    Ja - det giver ikke vildt meget mening, men han har haft det rigtig sjovt med det. Og laver jo de kognitiv semantiske opgaver i appen, samtidig med at han lytter en masser, finder
    på ideer og får god fornemmelse af at kreere noget selv.

  • Families 1 og 2 (Gratis / 6 kr)
    Igen en app, der handler om at finde ting, der hører sammen. I feltet i midten ser du 3 ting, find den af valgmulighederne rundt om der passer ind og er "i familie" med de 3 ting, og hiv den ind i feltet.

  • Match it up 1, 2 og 3 (Gratis / 6 kr)
    Simpel app, hvilke 2 ting passer sammen? Afhængig af sværhedgraden er det forskellige typer associationer man skal drage. Fordi man ikke på forhånd ved hvilken indgang til/element af tingen (faven, funktionen, brugs-sted m m) man skal bruge for at lave et match, får barnet tænkt rigtig fint rundt om tingen i centrum, hvordan både den kan associeres til valgmulighederne samt hvor andre potentielle elementer og match til valgmulighederne.

  • Sort it out 1 og 2 (Gratis / 6 kr)
    Her skal der sorteres i kategorier. Hiv billederne op og læg tingene på de rigtige hylder. Bolde sammen med bolde og bamser sammen med bamser osv. En simpelt kategoriserings- app, hvor helt små børn også kan være med på de lette niveauer.
Category Carousel (59 kr)
Her kan du selv vælge, hvor mange forskellige kategorier du vil arbejde med (1-6). De kategorier du vælger vises i toppen af skærmen, og de ord/billeder du skal sortere vises på resten af skærmen. Herefter trækker du alle billederne op i de rigtig kategorier. Efterhånden som du kategoriserer ordene kommer der nye ord - og jeg ved ikke hvor mange der er, men der er mange! På et tidspunkt (du bestemmer selv hvornår) kan du vælge at tappe på en af kategorierne. Så åbner denne kategori og du ser i stedet en række underkategorier som du nu skal sortere de ord du allerede havde puttet i den overordnede kategori. Disse underkategorier er rigtig smart, da de viser barnet lige en smule mere af hvor kompliceret det mentale leksikon er. Ting som i én forstand er det samme (begge dele er mad) er i en anden forstand forskellige (noget spiser man til morgenmad, noget er kød og andet er frugt). Appen er lavet af en talepædagog og du kan se hendes video-intro til appen her.
Appens lyd er udelukkende på engelsk, så vi slukker for det meste for lyden. Men når Bjørn gerne vil begynde at lære engelsk, tænker jeg at appen også fint kan bruges til dette, da det ord du kategoriserer bliver sagt. Kategorierne siges på samme måde kun på engelsk, så en voksen skal lige læse kategorierne og underkategorierne op, så barnet er helt med på hvad det er som er fællesnævnerne. Jeg har købt denne her app da den var på tilbud og derfor ikke kostede 59 kr.

Clean Up (12 kr)
Igen en app, hvor vi muter iPadden for ikke at høre den engelske lyd. Samme koncept, men uden underkategorierne. I denne app ser du 1 billede af gangen, som du hiver ned i den rigtige kategori.

 
 
 

ClearUpThings LITE (Gratis)
Update dec 2014: denne app findes ikke mere i AppStore
Denne app er på engelsk, men (nok fordi den er lavet af en kinesisk udvikler) er det til at forstå hvad man skal gøre selvom man ikke taler engelsk. Først ser man en kort historie om at en kat har rodet på et værelse, og nu skal man hjælpe med at rydde op ved at putte ting i de rigtig kasser (skarpe ting vs. bløde ting eller tøj vs. legetøj). På videoen herunder prøver mig og Bjørn appen:

Samme app findes også i en version til 12 kr, og til samme pris kan man få en masse andre udgaver med andre typer ting man skal rydde op (vi har dog ikke prøvet dem alle): lejlighed, former, ting, frugt og grønt, dyr, køretøjer, køkkenting og på landet. Så hvis man kan lide gratis-appen er der rig mulighed for at udvide med lignende apps.

Action Words  (Gratis)
Med denne app kan man øve sig i udsagnsord (spiser, sidder, leger, børster...) til forskel fra næsten alle de andre apps, som kun bruger navneord (bold, kat, kage...). Der er 4 store fotografier af "nogen" der gør "noget". En stemme siger et udsagnsord og så skal barnet tappe på det billede hvor personen/personerne gør det, som stemmen sagde. Hvis man ønsker det, kan man også indstille appen så den samtidig skriver udsagnsordet. Eller man kan indstille den til kun at skrive ordet og ikke sige det, på den måde kan appen også bruges til læsetræning. Det er også oplagt at øve sig i at sige længere sætninger med denne app, fx "pigen spiser æblet", "drengen sover i sengen" og "damen løber hurtigt" osv. Bedst af alt så kan appen custommizes fuldt - du kan indtale dine egne lyde til alt, skifte billeder og tekst, tilføje dine egne billeder og til/fravælge hvilke koncepter/udsagnsord der skal indgå. Super app!

MusicColor (Gratis / 24 kr)
Til sidst en lille hurtig en... Det, som er fællesnævneren/kategorien i denne app, er tingenes farver. I versionen til 24 kr, ser du 12 forskellige farver. Når du tapper på en af farverne, siges farvens navn, noget klassisk musik starter og du kommer til en skærm med tegninger af 9 ting. Tapper du på en af tegningerne kommer der et stort fotografi af tingen og hvis det er noget som har en lyd (fx en kylling eller en traktor) afspilles tingens lyd. Tapper du på spørgsmålstegnet skal du mellem 4 tegninger vælge den tegning der har en gul ting på. Der bliver altså ikke sagt hvad tingene hedder, men det kan man jo selv gøre.
I gratis versionen er der reklamer, men kun øverst i skærmen. Farverne blå, gul og rød er komplette med 9 tegninger, resten har kun 2 tegninger..
Ligesom med SoundTouch skal man lige huske at skifte sproget til dansk inde i settings på iPaden.

Du kan se de apps jeg anbefaler i flere kategorier - klik her