Vi skriver bogstaver 3

Ja der har ikke været nogen del 1 eller del 2 endnu, men det får jeg lige lavet på et tidspunkt, for vi er egentlig startet med at at lære at skrive bogstaver noget før dette punkt...

Idag har Bjørn for første gang skrevet bogstaver. Har har skrevet postkort til 2 af hans venner nede i børnehaven, fordi han havde fundet nogle flotte go-card-postkort på en cafe han gerne ville sende/give til dem :)
Det er måske ikke lige til at se...., men øverst står der NOAH-EMIL, derunder står der VICTOR. Til højre har han skrevet BJØRN.

I flere år har vi talt om bogstavers navne, former og lyde, så dem har han på nuværende tidspunkt en god ide om. I lang tid har vi talt om hvordan man staver til forskellige ord og vi har skrevet mange breve, postkort og kuverter til hans venner sammen. Så han har en rimelig god ide om hvilke bogstaver der er i hvilke navne og hvordan de hver især ser ud.

Han har også siddet og skrevet ord og tilfældige bogstaver på computer i lang tid (se indlæg: "Vi skriver bogstaver 1"), alene eller sammen med os. Fornylig er han begyndt at få bedre kontrol over den fin-motorik som skal til for at styre en tusch/blyant/kuglepen så nu virkede han klar til at forsøge at skrive bogstaver selv i hånden (se indlæg: "Vi skriver bogstaver 2").

Herunder er en video, hvor han skriver det ene postkort (og en mor som lige er vågnet og egentlig var lidt midt i noget andet, men som forsøger at tage sig tiden til dette, nu da den 3årige dreng har vist hende at han er klar til at tage dette udviklingsryk, ved selv at foreslå at han selv skal prøve at skrive bogstaverne :-).



Da det er allerførste gang han prøver at skrive bogstaver selv, forsøger jeg at forsimple og specificere opgaven så meget som muligt for ham. Dette gør jeg så han kan bruge mest mulig af hans koncentration (/hjerne kapacitet) på det som er det nye og udfordrende nemlig at skrive bogstavernes former. Jeg gør det også i håb om at det han ønsker at opnå (at han selv har skrevet sine venners navne) lykkes, så han får en god oplevelse og en følelse af at det med at skrive bogstaver kan han godt finde ud af og vil gerne forsøge det igen snart.

Derfor forsøger jeg:
  • IKKE at får ham til at taler om hvordan bogstaverne lyder
  • IKKE at få ham til at stave til navnene selv
  • at vise ham bogstavernes form (når han lader mig :-) og beder ham IKKE om at huske hvordan bogstavernes former er selv
  • at hjælpe ham med at gøre det overskueligt at skrive bogstaverne, ved at dele dem op i del opgaver/mål som jeg guider ham igennem (først en streg op, så en streg ned og så en streg hen over")
Disse ting vil langsomt blive hhv fyldt på/forsvinde efterhånden som han bliver mere sikker i at skrive bogstaver i hånden.

At bogstaverne ikke står helt i den rigtige rækkefølge endnu bekymrer vi os ikke om.
Næste skridt på den front bliver nok, at starte helt ude i venstreside på et tomt stykke papir. Tænker at vi også vil lege med først at skrive bogstaver, så klippe dem ud og så sætte dem sammen på forskellige måde og se hvad de staver, for at grundlægge en ide om at rækkefølgen af bogstaverne har en betydning for indholdet.... Vi får se...

Bjørns hjerne

Hjemme hos os elsker at tegne. Meget ofte står tudserne på spisebordet, så de altid er ved hånden hvis nogen skulle få lyst.

Da Bjørn var yngre gennemgik han en fase hvor han ikke var så glad for at tegne fordi som han sagde: "det jeg tegner ligner ikke noget". Vi har talt meget om pointen i at øve sig i noget og at jeg er god til at tegne fordi jeg har øvet mig i mange år osv... og som det er med faser, kom han ud af denne fase igen.

På det seneste er hans tegninger rent faktisk begyndt at lige det som han forsøger at tegne.
Herunder ses en meget flot hjerne som Bjørn tegnede uden noget at kigge efter for nogle måneder siden.

Jeg sætter især pris på at han har fået en masse gyri, hjernestammen og lille hjernen med - fnis


Gratis sprogkufferter på dit lokale bibliotek

Mange af de kommunale biblioteker udlåner (ud over bøger) såkaldte sprogkufferter.




I en sprogkuffert er der samlet materialer og instruktion til sprogstiumulering indenfor et specifikt emne eller tema. Sprogkuffernes formål er at styrke små børns sproglige udvikling.
De fleste børn bliver meget motiverede af at låne sådan en kuffert, komme hjem, åbne den op og se hvad der er i den. Du vil finde materialer til:
  • Lyttelege der styrker den sproglig opmærksomhed
  • Huskelege der styrker hukommelsen
  • Rim og remser der styrker sproglig opmærksomhed, sprogform og –melodi
  • Puste-sugelegene styrker mundmotorikken, men mest af alt er sjove

 


Se listen over københavns kommune's kufferter her, kontakt dit lokale bibliotek hvis du vil høre hvad de har.


Læs blog indlæg om sprogkufferterne fra Østerbro bibliotek og se eksempler på indhold - her.



Se videoen (ikke verdens bedste kvalitet) hvor nogle børn leger Tornerose med en sprogkuffert fra Jammerbugt kommunes bibliotek.

Hot Dot's

Jeg har lige opdaget noget super smart, som jeg slet ikke vidste man kunne lave selv :)

Bjørn har i et stykke tid haft et spil med nogle forskellige plader, hvor man med en en elektronisk pen svarer på nogle simple spørgsmål (fx. "hvad bor i junglen?") ved at sætte pennen på en lille sort prik. Pennen fortæller selv om det er et korrekt eller forkert svar. Pladerne har grimme tegninger og frygtelige spørgsmål/svar, men har har været vild med at sidde med alene og lege.
Jeg har ingen ide om hvordan det fungerer, men det fungerer.

Det viser sig at samme system eksistere under navnet Hot Dots og at man købe en masse på en masse sproligt og læsetrænings orienterede spil/materialer der benytter teknikken.
Færdiglavede materialer til mindre børn laves hos Special-pædagogisk forlag eller ABCleg, og kan købes der. Lær med stil har materialer til store børn.


Husk at I kan vælge at købe materialer i udlandet hvis i vil arbejde med matematik, geometri, klokken eller fx engelsk som fremmesprog. Som med alt andet i verden hos Amazon eller fx her.

Her kan du se hvordan Hot Dots fungerer:
Det som virkelig smart er...
Det som virkelig smart er, at man kan købe pennen og prikkerne alene (eller her for 125kr samlet).
På den måde kan man super let lave sine egne materialer med opgaver som passer til sit barns behov, interesser eller niveau.


Jeg er helt sikker på at jeg skal til at lave nogle af mine egne hot dots kort, og de skal nok blive lagt ud her...

Her er lige en lille film, hvor Bjørn viser sit spil.







ABC & 123 - del 2

Noget legetøj Bjørn har været rigtig glad for er hans bløde magnet bogstaver og tal.



De er af naturgummi (så man kan tygge lidt i dem uden mor blir helt nervøs), der er dejlig bløde (så man kan kaste og putte med dem), de er magnetiske (så man kan sætte dem på køleskabet eller på hinanden) og så giver de en masse gode lejligheder til at tale om bogstavers lyde og former m m.

De kan blandt andet købes hos økologik, naturebaby og lirumlarumleg.

Se også vores bogstav og tal plakater i indlæget her.

ABC & 123 - del 1

På Bjørns værelse hænger der rigtig mange plakater.
Vi har plakater som er pæne, plakater med en masse ting man kan tale om (se andet plakat indlæg her) og så har vi plakater med tal og bogstaver.

Bjørn har længe været interesseret i især tal og sidenhen bogstaver.
Hver dag siden han var meget lille har vi udpeget tal for ham, fortalt hvad de hedder, talt ting med ham, lave lege med at tælle, sunget sange med tal og gjord ham opmærksom på tallene og deres funktion når vi har lavet noget i hverdagen ("Hvormange rosiner vil du ha?.... 1...2...3...4....").

Det samme begyndte vi senere at gøre med bogstaver. Vi henledte hans opmærksomhed på skilte og enkelt stående bogstaver både i bøger og i den virkelige verden, talt om deres navne, lyde og former, læst hvad der står og forklaret hvorfor man skriver ("der står TRYK på døren, så man ved hvad man skal gøre for at åbne den"), leget med den først lyd i ord ("Bjørn starter med b..b..b...B og Far starter med f...f...f...F").


På hans værelse kan ABC & 123 plakaterne støtte denne interesse han kan kigge på dem alene eller med os og hvis der er noget vi taler om som han ikke forstå kan vi gå ind og kigge på plakaten som en hjælp.

På plakaterne er der forskellige ting der hører til hvert bogstav eller tal






Se vores magnet bogstaver og tal i indlæget her.

Vi laver mad - del 1



Børn er glade for at hjælpe. Når man hjælpe nogen med noget, føler man at der er brug for én som menneske, at man er vigtig og at man kan noget af værdi.

Vi forsøger at få Bjørn til at hjælpe med så meget som muligt derhjemme. Han er nu 3 år og det er stadig begrænset hvormeget hans hjælp rent faktisk hjælper os, men det bliver langsomt bedre og det hjælper os helt sikkert på sigt at han er vant til at hjælpe, kan li at hjælpe og tænker om sig selv at han er et menneske som kan hjælpe andre.

Og så er samarbejde en oplagt situation at tale sammen i!

Derfor laver vi tit mad sammen med Bjørn (det sker også at noget han ellers ikke ville ha spist bliver smagt fordi han har været med til at lave det det).
Både i vuggestue og børnehave har Bjørn også været med i køkkenet og er som mange andre børn rigtig glad for det. Det er sjovt at lave noget sammen.



Børn er gode til at hjælpe med at:
- handle ind efter indkøbsliste ("nu skal vi finde noget mel...")
- finde ingredienser frem (skåle, skeer, mel, smør og mælk fx)
- måle ingredienser af; afhængig af beholderen og præsisionen det kræver enten hælder Bjørn eller holder fx decilitermålet jeg hælder op i, eller holder øje på vægten hvornår der står 150g
- tælle ingredienser
- hælde ingredienser i en skål
- blande ingredienser eller rører rundt; hvis det ikke er noget der kræver for mange kræfter
- forme ting (boller fx)
- pannere ting (vende fiskefilletter i æg og rasp fx)
- pynte (kager fx, men også smukke pizzaer)
- skære lette grøntsager ud (hakke bønner over med en sløv kniv eller hive salat i 1000 stykker)
- og selvfølgelig også dække bord, bære ud, skylle af, sætte i opvaskemaskine og på plads i skabene

Tit lyver jeg også og finder på en arbejdsgang, som han kan finde ud af, men som måske ikke gør den store forskel for måltidet.
Det kan være at glatte noget mel ud, kaste rosinerne i én af gangen, tælle frikkedellerne eller røre rundt med først en stor ske, så et piskeris og så en lille ske.



Det er begrænset hvor længe Bjørn gider stå og lave mad. Så når jeg vil lave mad med ham bestemmer jeg mig på forhånd for hvilke del-opgaver af madlavningen vi skal gøre sammen. Viser det sig så at han har lyst til mere eller mindre end det planlagte, så er det bare det vi gør istedet.

Nå jeg kalder på ham når han skal hjælpe, så er jeg helt klar til den opgave han skal hjælpe mig med. Ellers går det hele mere op i at ordne og rykke rundet end at tale om det vi laver (og lave det vi egentlig skulle lave sammen).
Hvis han skal tage tingene ud af køleskabet, så har jeg ryddet plads på køkkenbordet han kan stille det på. Hvis han skal blande en fars, så har jeg alle ingredienserne og alle måleredskaberne vi skal bruge klar. Det er forskelligt hvor meget rod og ændringer undervejs børn kan tage, men jo færre jo lettere glider det som regel.



Undervejs taler vi selvfølgelig om ALT hvad vi gør og hvorfor vi gør det.
Der er en masse oplagte emner omkring mad:

- Hvad det bliver til?
- Hvordan smager det råt?
- Hvordan smager det kogt?
- Hvor kommer det fra?
- Hvad kan man bruge det til?
- Konsistens, Farve og Lugt osv...

Vi kan lære nye ord undervejs og øve os i at udtale af dem korrekt, men vi kan også få erfaringer med at arbejde sammen, aftale mundtlig hvem gør hvad, sætte regler op og øve os i tur-tagning.



Herunder laver vi noget fiskefrikkedellefars, men vi går lidt istå da Bjørn vurderer risikoen for at få fedtede fingre til at være lidt for stor for hans smag :D

Inden filmen har vi sammen puttet alle ingredienserne i skålen og efter filmen stopper rører jeg det rundt og så steger vi dem ved at han tager en ske-fuld og giver til mig som jeg så putter på den varme pande. Da stegetiden er over 1min, blir han træt af at vente på det og går ind og leger. Men da vi skal spise http://www.blogger.com/img/blank.gifhar han en helt klar følelse af at nu skal far smage de deller VI 2 har lavet sammen.

Der findes en masser gode børnekogebøger - prøv biblioteket, så kan du prøve opskrifterne af inden du køber bogen.

Vi har fået Jane Bull's den sjove kogebog af mormor engang.
Opskrifterne er ikke særlig lækre og bestemt ikke sunde! så vi laver ikke noget mad efter dens opskrifter, men vi læser den faktisk rigtig meget også som godnat bog. Der er rigtig gode billeder af beskrivelser af madlavningsprocesserne og alle de madlavnings ord man har brug for - og Bjørn synes at mange af billederne er sjov.

Øko-mads artikel om at lave mad med børn her
Ny kogebog for børn her
Anbefalinger af kogebøger til/for børn Junior buisiness, Kathrine Klinken,

Flere eksempler på BørneKalendre...

Som svar på det originale indlæg om BørneKalendre har jeg lige fået tilsendt nedenstånde kalender Iben har lavet sammen med Olivia, for at få overblik over deres sommerferie planer :) 1000 Tak!


Send gerne en mail til mig med et billed af jeres kalender, så lægger jeg det på her som eksempler...

Hvor er dit barn?


Man kan jo også bare skrive sit telefonnummer med sprittus på armen, MEN...
det er da smart at kunne bippe efter sit barn, ligesom sine nøgler - se her







Og endnu bedre tracke dem via gps med sådan en her

Man kan vist endda få en hvor man kan spore barnet via google maps på sin telefon..

Nu er der ingen børn der bliver væk i tivoli mer.... og jeg overvejer seriøst at få en til bjørn når vi skal på stranden :D

Lav dit eget Fiskespil/dam

Ligesom med så mange andre ting kan man også lave sit eget fiskespil.
Se mere om fiskespil her.

Det er endda tit sjovere (indsæt selv spydig kommentar om mommy-burger).

Man kan selvfølgelig lave det hele selv... dam, fiskestang og fisk. Jeg nøjes med at lave fiskene selv og bruger dam og fiskestang fra et spil vi har i forvejen.
Fiskene er lavet af papir eller pap og har en papir-clips sat på, så den magnetiske fiskestang kan fange dem.

Fiskene kan være "rigtige fisk" i forskellige farver, former, størrelse og med forskellige ansigtsudtryk. Når man fisker denne type fisk får man lejlighed til at tale om og øve disse begreber.

Fiskene kan også forestille andre ting. De kan fx bare være brikker i forskellige farver, med forskellige bogstaver/lyde eller med billeder/tegninger af ting som dit barn har brug for at øve udtale af.

Herunder prøver Bjørn et hurtigt hjemmelavet fiskespil. I spillet er der brikker til at stave SOL + en tegning af en sol. Jeg forsøger at benævne og få ham til at benævne alle bogstaverne. Jeg forsøger også at få ham til at sige den lyd som bogstavet siger og siger det selv så han får et korrekt eksempel på lyden. Bagefter sætter vi bogstaverne sammen og staver sol.
Han synes at det er en god leg og vil gerne ha jeg laver flere brikker :)


Det er en aktivitet i sig selv at lave brikkerne og her kan dit barn også sagtens være med. Undervejs taler og øver i begreber, lyde eller andet indhold på brikkerne ligeså meget som når i spiller!

Her har jeg grebet chancen så snart Bjørn har udtrykt interesse i at få flere brikker og han hjælper mig med at lave dem:


De brikker vi laver ender med at se sådan ud:

I kan også lave fisk/brikker af billeder af venner, familie, superhelte eller blomster.

Se mit indlæg om hvordan man spiller fiskespil - klik her.

God fornøjelse!

Plakater man kan tale om

På Bjørns værelse har vi en masse plakater, hvor der sker en masse man kan tale om.
Jo mere man taler sammen jo bedre. Og der skal somregel ikke meget til for at sætte børns fantasi igang. Hvis dit barn ikke selv har nogele spørgsmål til de ting i kigger på kan du selv begynde at fortælle. Start med at fortæl hvad du ser generelt. Vælg så en detalje, fokuser på den og tal rundt om den.
Du kan eventuelt stille nogle spørgsmål til barnet omkring de ting i ser. Start måske med ledende spørgsmål som man ikke kan svar forkert på, og gå langsomt videre til spørgsmål hvor der ikke er noget rigtigt og forket, spørgsmål hvor barnet skal bruge sin fantasi, forestille sig noget og fortælle om det. Så i får en "rigtig" samtale. Grib de ting barnet siger og hjælp barnet med at lave det til en fortælling..."Er der mange biler på det her billed"...."Hvilke farver er de?"...."Hvorfor tror du at der er så mange biler?"..."Du tror de er på vej et sted hen, hvor mon?"...."Hvorfor holder de stille? hvad er der mon sket?"....osv

Her har han selv taget billeder af dem:



































En af vores ynglings plakater er denne her:

Det er rent faktisk indpakningspapir fra Urban Living. Bjørns fætter har også haft den.
Med sådan en plakat kan selv det mest bil-fokuserede barn komme ind i en samtale om ting som former, farver, størrelser, antal, mønstre, placering (forholdsord), bestemte lyde og ikke mindst sejhed.

Man kan også vælge plakater der giver mulighed for at tale om og øve sig på tal og bogstaver. Se mere i kommende indlæg.

På biblioteket kan man også finde en masse forskellige bøger, hvor siderne myldre med ting man kan kigge på og tale om.
I øjeblikket læser vi meget Flunkerne, som er en bog af denne type, hvor der på 1 side forgår utrolig mange små detaljerede ting på en gang.
Fra omkring 3-4års alderen synes mange børn at det er sjovt at kigge på dem og hele tiden opdage nye mere eller mindre skøre ting.

Det er meget let at se hvornår dit barn er klar til at gå fra de større let fortolkelige linier til disse mini detalje bøger. Prøv at vise dem denne type bøger eller plakater og se om de slipper dem igen de næste 20min.

Fiskespil/dam

Fiskespil eller fiskedam er ligesom vendespil et klassisk spil.

Det super godt fordi:
- reglerne er forholdsvis lette at forstå, så mindre børn kan være med
- spillet træner simpel tur-tagning (ligesom de fleste andre spil)
- der er lige odds for om det er en voksen eller et barn der vinder
- også indholder fin-motoriske udfordringer iform af selv fiskningen med magneterne
- man kan indbygge og fokusere på en masse forskellige elementer som et barn har brug for at øve sig i.

Her forklarer Bjørn reglerne i fiskedam - kort og godt :) - og vi spiller lidt:


Når man fanger noget, siger man hvad det er man har fanget.
Den voksne kan gentage det som barnet sige, for at støtte og bekræfte svaret (og dermed barnet) eller for at gøre opmærksom på hvad det korrekte svar er, hvis barnet har sagt noget andet.
Dette gøres selvfølgelig på en behagelig og ikke irettesættende måde. Man kan fx sige: "en fisk? jeg tror at denne her hedder en reje" eller "en fisk? jeg plejer at kalde den for en reje" eller "ja den har lidt den samme form som en fisk, men man kan se på følehornene og alle benene at det er en reje".
Hvis barnet fx kalder en fisk for en "bisk" kan man blot med korrekt udtale sige: "Ja! det er en fisk" for at understrege forskellen ekstra kan man måske endda sige: "Ja! det er en ffffffffisk". På den måde får barnet en korrekt rollemodel og mulighed for at øve sig næste gang der bliver fisket.

Det er ved at fokusere på forskellige elementer ved fiskene eller hvad det er man har valgt at fiske at man putter sprogligt indhold i spillet.
Man kan øve navne (fisk vs. hval vs. reje), farver (rød fisk vs. gul fisk vs. grøn fisk), mønstre, størrelser og man kan måske endda tale om hvad det ligner fiskene laver eller føler (en fisk der rækker tunge vs. en fisk som er træt vs. en fisk som ser gammel ud vs. en fisk der kysser).

Vi har 2 fiskespil.
Det her som vi har købt på loppemarked til 15kr:


og det her fra HABA, som Bjørn har fået i gave af farmor


Hjemme hos nogle venner vi også prøvet et fiskespil fra Tiger butikken til 10kr.
Det er også meget nemt at lave sit eget fiskespil. Se også mit indlæg om at lave fiskespil selv - klik her.

Når der ikke er flere fisk tilbage i dammen skal man se hvem der har vundet.
Man kan nøjes med at tælle hvor mange fisk hver spiller. Hvis barnet er vant til at tælle, kan man tælle op hvor for sig og hver især sige hvor mange man havde og finde vinderen.
Hvis barnet har behov for at øve sig mere på at tælle er det en god ide at tælle alle spilleres fisk sammen. Husk at det er lettere at tælle fiskene hvis man først lægger dem på en række, så er de lettere at overskue.

Man kan også give hver fisk en talværdi som på billed herunder:

Og så øve sig i at lægge simpletal sammen. Måske også bruge en blok.

Uanset hvordan og hvem der vinder er det vigtigt både at sige tillykke til vinderen og tale om at næste gang er det måske en anden der vinder. Så både vinder og taber har lyst til at spille en anden gang :-)

Bogstavlegeplads i Fælledparken




I triangel hjørnet af fælledparken ligger der en natur-legeplads/sansehave der blandt andet har en bogstav-labyrint.



Labyrinten (som er meget let at finde ind og ud af) er lavet af en masse stolper som man enten kan gå imellem eller ovenpå.



Rundt omkring på stolperne sidder nogle store metalbogstaver, som er dog er lidt svære at finde.




Hvis man følger alfabetet rundt i labyrinten kan man komme fra den ene ende af labyrinten til den anden.



Når vi går rundt i/på labyrinten synger vi alfabetsangen
(både denne her og denne her).



Vi taler om hvordan de forskellige bogstaver lyder, hvordan de ser ud og hvilke ord som starter med netop det bogstav



Vi løber rundt for at finde et bestemt bogstav. Fx "Bjørns bogstav" = B eller "det bogstav som Mor, Maria og Max starter med" = M



Ved at kombinere det fysiske med de kognitive muligheder kan legepladsen give udfordinger til både de stille-nørde-børn og gang-i-den-børnene.



Kombinationen af sjov leg og udfordringerne gør at at begge typer børn lære nyt og samtidig er lettere at fastholde i en ellers ikke så interessant aktivitet (enten det fysiske eller mental abstrakte) i længere tid end de plejer at være.


BørneKalender

Når vi har en periode, hvor vi har lidt for mange aftaler :-S, når vi skal noget vigtigt eller særligt spændende og når nogen i familien skal ud og rejse laver vi altid en B(j)ørne-kalender.

En kalender kan støtte dit barn til at overskue et længere tidsforløb som ellers er umuligt for mindre børn. Der går nemlig overraskende lang tid før børn er sikre på hvornår "imorgen", "på torsdag" eller om "1 uge" egentlig er.

Når man skal noget godt er det rart at have en ide om hvornår det sker, så man kan glæde sig til det og så glæden ikke blir til ren utoldmodighed. Når man skal igennem en svær periode er det rart at vide hvornår perioden ender.

Beggedele støtter kalenderen udover at give lejlighed til at tale om og få praktisk erfaring med begreber som: igår, idag, imorgen, om 2 dage, om 14 dage, om lang tid og om rigtig lang tid.

Herunder er en kalender vi lavede da jeg først skulle rejse 9 dage til USA og vi efterfølgende havde en periode med en masse særlige ting (til koncert, sove hos mormor, i teateret og til gymnastik) vi synes Bjørn skulle have mulighed for at glæde sig til.Denne kalender er meget lang! Normalt dækker vores kalendre kortere tid som her hvor Adam rejser 4 dage til Paris:Det vil være forskelligt fra barn til barn hvor lange og avancerede kalendre de kan håndtere. Prøv jer frem, start med korte simple kalendre og se om barnet næste gang er klar til noget mere komplekst efterhånden som de bliver vant til konceptet.

Når vi laver kalenderen gør vi det så vidt muligt sammen. Og taler samtidig om hvordan man kan afbilled forskellige ting og aktiviteter, hvilken øjenfarve farmor har og hvad dagene hedder.

Herunder starter en (meget træt) mor med at lave en kalender sammen med Bjørn.
Vi laver kun de første par dage sammen (indtil han ikke er interesseret mere) og så laver jeg resten når han sover. Dagen efter gennemgår vi alle dagene sammen.


Kalenderen hænger vi oven på vores normale "familie-kalender" i køkkenet.
Hver aften sætter vi et stort kryds over dagen som nu er gået og taler om hvad der sker i morgen osv... Nogle dage glemmer vi kalenderen, men Bjørn plejer at komme i tanke om kalenderen og at vi skal sætte krydser igen, når han har behov for at få etableret sit overblik igen.http://www.blogger.com/img/blank.gif
Da Bjørn var yngre og i højere grad følte sig usikker når fx en forældre var ude og rejse, sov han ofte med sin kalender og vi læste kalenderen som om det var en bog flere gange om dagen.

Både voksne og børn har brug for at føle sig sikre. Nogle børn har brug for klarere og mere forudsigelige ramme end andre for at føle sig sikre. En kalender kan hjælpe med at skabe og minde om disse ramme.

Her forsøger Bjørn at tage et billed af kalenderen, men kameraet vil ikke rigtigt :-P


Se de eksempler på BørneKalendre jeg har fået tilsendt - her

Links

Hvis du skulle støde på et link som er dødt, så skriv til mig så jeg kan give det kunstigt åndedræt...

Gratis materialer
  • Mimik/Følelses poster fra www.speechandlanguage.com 
  • Dyspraksi foreningens danskudviklede lydalfabet og spil Lydbyggeren
  • Mange af de kommunale biblioteker udlåner (ud over bøger) såkaldte sprogkufferter.
    I en sprogkuffert er der samlet materialer og instruktion til sprogstiumulering indenfor et specifikt emne eller tema. De fleste børn bliver meget motiverede af at låne sådan en kuffert, komme hjem, åbne den op og se hvad der er i den.
    Se listen over københavns kommune's kufferter her, kontakt dit lokale bibliotek hvis du vil høre hvad de har.
    Læs blog indlæg om sprogkufferterne fra Østerbro bibliotek og se eksempler på indhold - her.
  • Gratis skole's hjemmeside med en MANGE forskellige opgavesider man kan downloade gratis som pdf. 
  • Social omtænknings gennemgang fra ADHD-foreningens Manual for voksenundervisere og humør/stress-barometer.
  • 4 Cirkus summarum opgaver sider
  • Lav dine egne online (der også rettes online) eller printbare regnestykker her
  • Gratis Ole's ordlopper er meget simple kryds og tværser. Fra bog 1 (3 og 4 bogstavsord), fra bog 2 (2-6 bogstavsord), fra bog 3 (2-4 bogstavsord) og fra bog 4 (1-7 bogstavsord) fra SpecialPædagogisk Forlag. 
  • ABClegs gratis materialer findes her
    Jeg kan anbefale: Øv dig i at skrive med deres gratis skrivehæfte
  • Sjovskole har en masse forskellige gratis materialer til udprint (og ofte laminerin :-)
  • Internationale håndalfabet (2 tegn pr side) fra The mommy teacher
  • Hos Mr.Printable findes der mange rigtig rigtig fine flash cards, desværre er de jo på engelsk, men mange af dem kan man sagtens bruge alligevel Mariehøns fra 1-10, Simpelt farvet alfabet, Hvilket tal mangler i rækkefølgen, Få 5, Folderække med tal, Farv tallene 1-10,  
  • Lav dine egne papir spil, terninger, labrinter m m hos ToolsForEducators
  • The Teacher's guide finder du blandt andet en masse rigtig gode matematik opgaver, der tænker matematik fra flere sider (tal, regning, mønstergenkendelse, geometri m m) som er lige til at printe ud.
  • Socialstyrelsen har en masse forskellige udgivelser der ligger online til gratis download, om fx: Hørehandicap,Stammen og løbsk tale, Ordblindhed og Sjældne Handicap.


Gratis Malebøger/Tegninger online til print
  • Print og klip Paris ud fra madebyjoel. Brug figurerne til at lave rollespil, fortæl historie eller træn forholdsord  
  • A4 sider med et stort og et lille bogsav fra The mommy teacher
  • Billeder af alle fætrene fra Fætterfolket lige til at farve, her
  • Print og farv billeder med fx Timmy, Elmo, Drømmehaven og Chuggington her
  • Hos Mr.Printables er der flere tegninger delt op i temaer: Under havet, Mennesker, Robotter, Mandala mønstre, Hjerter, Påske, Sommer, Jul.
  • Her er der samlet alle mulige kendte figurer (Disney, Nicolodeon, Barbapapa, Barbie, Diddle, Mr.Men m. m.) man kan printe og farvelægge.
  • Hos Free-printables findes der en masse princesser, men også meget andet 
  • Mange steder kan man finde flere tegninger til farvelægning efter forskellige temaer her er fx verdens Flag
  • Lær at tegne forskellige ting med Bluetadpolestudio 
  • Farv rasmus klump 
  • Find alt mellem himmel og jord hos dltk-kids ikke kun print sider også andet. 
  • Lille side med div opdelt efter emne mors-papirklip
  • Der findes en masse amerikanske, engelske og australske hjemmesider, hvor folk deler såkaldte printables. Det er opgaveark, farveark, kort og meget andet. Noget har let ved at fungere på tværs af sprog, andet kan ikke se fx: Apples4theTeacher,




Gratis Online spil for børn
Foreninger og videncentre
Diverse
  • Hvad skal vi lege? Find en leg på Legepladsen der er masser af gode ideer til lege og de er delt op efter type
  • Sprogpakken er socialminesteriets/servicestyrelsens projeket omkring opkvalificering af det pædagogiske personales arbejde med børns sprog, der dels skal bidrage til at alle børn får bedre sproglige kompetencer, dels bidrage til at understøtte implementeringen af de nye regler om sprogvurdering og sprogstimulering der trådte i kraft 1. juli 2010.
    I denne forbindelse har de blandt andet samlet lidt information til forældre på deres hjemmeside:
  •  Audiologopædisk forening   
  • American Speech- Language- and Hearing association (ASHA)
  • Børneklinikkens hjemmeside
  • Svensk side om sprogudvikling
  • Special-pædagogisk forlags's webshop, hvor man kan finde divers materialer til førskole, indskoling, læse-/stavetræning, motorisk træning, tale-/høre-arbejde og udredning.
  • Materialecentrets webshop, hvor man kan købe diverse materialer til brug ved sprogstiumering, dansk, matematik, artikulation, høretræning, tegnsprog, tegn til tale og sange.
  • Foredrag om sprog for mødregruppen? www.sprogligudvikling.dk
  • www.Rimogremser.dk
  • www.sprogogleg.dk 
  • www.abcleg.dk
  • www.laermedstil.dk
  • Kængurulommen's små film med gode eksempler på højtlæsning for sine børn ligger på nota's hjemmeside 
  • Clex databasen 
  • Find tekster til børnesange hos SangeTilBørn eller Ugle.
  • Lav dagsskema og pigtogram planer med autiplan
  • www.adgangforalle.dk/  
  • http://www.hoeretab-info.dk
  • http://www.printablereadinggames.com/
Hvis du godt kan bruge nogle af disse links, så skriv en kommentar, sæt hak i "Slå op på Facebook" og klik tilføj kommentar - Tak!

Bare det var os

I Danmark er bøger noget af en investering. I US og England er det en helt anden snak. Her kan man få stor og små, tynde og tykke, lækre og simple børnebøger til 25-80kr.

Uanset hvor jeg er, er der 2 steder jeg altid forsøger at besøge.Supermarkeder og BOGHANDLERE!. I udenlandske boghandlere kan man altid finde noget, men ikke vidste fandtes i Danmark og somregel en hel del billigere (det samme gælder for nettet).
I London er flere af de kæmpe store lækre boghandlere nær Oxford Street desværre lukket, der er nærmest kun Waterstones tilbage. Så handlen er nok flyttet til nettet (ebay.co.uk & amazon.co.uk).

Jeg er lige kommet hjem fra Chicago. Billederne her er fra en tilfældig boghandler (jeg mener det var Borders)'s
hylde med materialer til "early learning", hylder og hylder fyldt med bøger, spil, flash-cards og opgavehæfter inddelt i aldersgrupper, emner og metoder.

Materialer der handler om farver, tal, matematik, begrebsindlæring, følelser, forholdsord og lignende fungerer jo på tværs af sprog i de fleste tilfælde. Mens ordforråd og udtale helst skal være på samme sprog som dit barn taler,
med mindre du vil lave så meget om at du ligeså godt kan lave materialet fra bunden selv.

Så prøv en boghandler næste gang du er i udlandet, specielt US og England!

Imellemtiden er der flere danske internetbutikker med gode materialer og spil på dansk (dog til en lidt anden pris) - mere om dem i et kommende indlæg.
Og masser af gode fysiske boghandlere (Børnenes boghandel, Boghandleren i den sorte diamant, Bog&Ide over hele landet, Illum, Magasin og Nørrebro's boghandel) med normale dansksprogede bøger, der fulde af historier og sproglige muligheder.