Apps - der får børn til at sige noget

Jeg er sikker på at der er flere apps i dette indlæg, som især vil falde i god jord, hos de efterhånden mange talepædagoger, jeg hører læse med :-)

Bliv ved med at sprede ordet til dem i kender og få dem til at 'like' bloggen via facebook - Tak!

Phonics Genius (Gratis)
Appen består af simple flashcards, med ord på hvor nogle af bogstaverne er fremhævede med rødt. Appen kommer med en masse engelske ord opdelt efter forskellige fonemer, men du kan meget let customize og lave dine egne ordlister, ord (med lige netop de røde bogstaver som du ønsker skal fremhæves) og din egen optagelse af udtalen. Farver, størrelser m m mere kan også tilpasses.
Du kan vælge mellem "Learn" eller "Game" mode. I learn mode, vises der kun 1 ord af gangen, med eller uden udtale lyden. Der er også en (valgfri) record knap, med hvilken barnet let kan optage sin egen udtale af ordet og så fx afspille sin optagelse på skift med den voksenes for at sammenligne og måske revidere sin egen.
I game mode, skal du tappe det ord du høre ud af 2 - 6 forskellige.
 
 
 

Singing Fingers (Gratis)
Denne her app er simpelthen en fantastik ide. Man tegner med sine fingre mens man siger en lyd. Så husker det man tegnede, hvad der blev sagt og gentager det når man rør ved det. Det lyder lidt mystisk, men se demovideoen herunder så giver det måske lidt mere mening:

Appen kan logge børn til at sige nogle lyde som de selv kan afspille bagefter, evt sammenligne med andre optagede/tegnede lyde og bedst af alt - have det sjovt og lege med lyde. Optagelserne bliver ret digitaliserede og ikke alle fonemer/lyde egner sig lige godt til dette. Lyde man kan trække ud som fx frikativer og vokaler fungerer appen bedst med, men det er også oplagt at arbejde med tone/pitch og lydstyrke.
 
 

Magic Voice (Gratis / In-app-purchace 24 kr)
I den gratis version kan du med din stemme få en kanin til at hoppe ud af en hat. I versionen til 24 kr er der flere forskellige animationer at vælge imellem.
Appen er god til at logge lyde ud af børn som ikke ellers gider at sige så meget eller noget - enten fordi de er generte, synes det er svært eller bare er trætte af at gøre det samme igen og igen. Mikrofonens sensitivitet kan indstilles, men appen er stadig bedst til lyde der kan trækkes ud eller sammenhængende tale. Man kan også optage en film af kaninen der hopper ud og se den bagefter.
 
 
 

PragDuck (Gratis)
Fungerer på samme måde som Magic Voice, men der er kun 1 animation, en gul and der vipper når man taler).
Tilgengæld reagerer den hurtigere og også ved korte lyde, og er klar og tydelige - og gratis :)


Talking Tom, Rex, Pierre eller andre (Gratis - 6 kr)
Outfit7 har lavet en masse forskellige apps (se dem alle her) der hører hvad du siger og derefter gentager det. De har alle samme funktion, men det er forskellige dyr (eller robotter eller...) der har forskellige stemmer og forskellige ekstra funktioner (fx kan man fodre dinosaurussen med kød eller kaste et kødben som den så henter). Man kan optage en video med de ting man får figuren til at sige, som man efterfølgende kan gemme, sende pr email eller uploade på FB eller YouTube.
De skøre dyr er gode til at få børn (og voksne) til at tale en masse - det er rigtig sjovt at få dyrere til at sige noget og sjovt at høre det med en anden stemme (prøv bare at se hvis selv voksne mennesker kommer i nærheden af helium balloner). Apps'ne kan fås gratis, men også i betaltalings-versioner.

 
 
 


ImageSpinner (6 kr)
Med denne app laver du hurtigt din egen roulette, med 2-10 forskellige billeder pilen kan lande på. Det er meningen at denne app skal customizes. Du vælger selv billederne og optager din egen lyd til billederne, som afspilles når pilen lander på billede. På den måde bliver appen hurtigt til en god måde at få børn til at sige lyde eller ord de skal øve sig i.
Lav fx en roulette med ord der starter med den lyd som dit barn har svært ved at sige eller bland billeder af enkelte bogstaver hvis fonemer barnet har svært ved at skelne imellem. For at sætte pilen igen tapper du bare på rouletten.

Make Dice Lite (Gratis)
Appen fungerer på samme måde som Image spinner, i stedet for en roulette er det terninger og i stedet for billeder er det tekst. Du kan selv vælge terningernes farver, hvad der skal stå på terningernes sider og hvor mange terninger der skal være i spil af gangen. En super let måde at lave et spil med lige det indhold der passer ens barn.
Hvis du vil lave en terning med billeder, skal du dog have betalingsversionen til19 kr.


Fun Bubbles (Gratis / 6 kr) og Pop Balloons
De flyvende bobler eller balloner kan bruges som motivation. Både som et sjov og hurtig "gevinst spil", hvis man lige har gennemført noget svært, som "hver gang du siger det rigtigt må du poppe 1" eller som noget man gør samtidig med at man siger en lyd. Se videoen herunder hvor vi bruger det som sidstnævnte. I Pop Ballons appen kan man dog ikke slippe for ballon pop lyden, så den er ikke så god til dette.




Se flere accessory/værktøjs apps i indlæget her
og husk at du finder den samlede liste over de apps vi kan lide - klik her

Accessorie Apps - Apps der hjælper dig

Denne gruppe apps ved jeg ikke helt hvad jeg skal kalde.
De er nærmest nogle værktøjer eller tillæg, man kan benytte sig af i forbindelse med forskellige sproglige (men også allemulige andre) aktiviteter man laver IRL.


SLP Words HD Light (Gratis)
Dette må siges at være en meget simpel app, men samtidig også en ganske brugbar app. Der er 2 knapper, du kan selv vælge hvad der skal stå på dem, hvilken lyd der skal komme når du trykker på dem, hvilken farve de skal være og hvilken farve baggrunden skal være. Appen er gode fordi det bare nogle gange kan gøre en leg eller noget træning sjovere, hvis man svarer ved at trykke på en knap i stedet for bare at sige det. Lyd/optage funktionen kan også bruges til at give flere demonstrationer af en lyd der arbejdes med. Herunder ses Stop/Go knapper som er en af de knapper udvikleren har lavet for en samt S/T knapperne jeg selv har lavet til en aktivitet hvor et barn skal lytte til udtalen af et ord og afgøre om det er et S eller T det starter med.
Der findes også en betalingsversion (19 kr), hvor du har mulighed for at gemme flere forskellige knapper.
 
 

FlipScore (Gratis)
Appen hjælper dig med at tælle point. Du kan ændre navnet på deltagerne, så der fx står jeres navne (eller Døde ting vs. Levende ting eller S vs. T). Du kan holde styr på points i denne runde (sorte tal) og hvor mange runder hver deltager har vundet (røde tal). Du kan også se hvad klokken er og tage tid på hver deltager, hvis det giver mening i spillet.

Scoreboard HD (Free Version) (Gratis)
Denne app hjælper dig også med at tælle point, men her kan du både ændre navnet og farve på deltagerne. Farverne kan understøtte betydningen af det man tæller op, fx rød for forkert & grøn for rigtigt eller bare gøre det mere tiltalende for barnet, ved fx at benytte barnets yndlingsfarver.
Designet er mere simpelt og de store knapper og klare farver appellerer og gør det mere overskueligt for mindre børn. Du kan god også vælge at få dine point vist, som var det et lysskilt i en sportshal.
 
 
 


GameTools (Gratis)
Denne app er knap så overskuelig. Tilgengæld er den den eneste app du har brug for, hvis du skal spille et spil. Her er: pointtavle - til at holde styr på points, buzzer - hvis man spille noget hvor det gælder om at komme først, stopur - hvis man har brug for at tage tid og terninger (1-6 stk) - hvis fx man spiller et spil med brikker eller noget andet der skal rykke sig.

 

Der findes også en version til 6 kr uden reklamer.

Activity Timer - Kiddie countdown (Gratis)
Her er en tydelig måde at vise et barn at tiden er ved at gå eller er slut. Du kan selv indstille hvor lang tid appen skal tælle ned (mellem 1 min og 23 timer), hvilken lyd der skal komme når tiden er gået (der er jo stor forskel på om tiden fx slutter med en sirene lyd eller den mere positive klapsalve) og om den skal gøre barnet opmærksom på når vi nærmer os slutningen af tidsperioden. Appen kan bruges til alt hvad du har brug for at tage tid på. Der findes også en version til 6 kr uden reklamer.'
 
 

Chore Pad HD LITE (Gratis)
Denne app er lavet til at holde styr på hvem har hvilke opgaver/pligter i hjemmet, notere om de er udført og samle point til belønninger. Du kan lægge flere børn (eller hele familien) ind. Samtidig lægger du opgaver ind som skal udføres, vælger hvor ofte de skal udføres af hvem og hvor meget de skal være værd i belønningssystemet. Herefter opretter du og beskriver nogle belønninger (dessert, 30min med et computerspil eller en tur i zoo) samt noterer hvad de "koster". Appen fungerer herefter som en kalender, hvor man kan checkke af om opgaverne er lavet samt evt give ekstra point for særlig god eller hurtig udførsel. Man kan hele tiden holde øje hvor mange points der er tjent op og se historie for hvilke belønninger der er "udbetalt" til hvem, hvornår.


Dette er ok smart i sig selv, hvis dette er noget ens familie har brug for at holde ekstra styr på af en eller anden grund. Det rigtig smarte ved appen i denne sammenhæng er at den også kan bruges til at holde styr på (og evt motivere børn der har brug for denne type motivation) hvornår og hvor meget et barn fx skal øve sig på de nye ord til sit ordforråd eller udtalen af det fordømte R.
Findes også i en version til 30 kr.

iReward (25 kr)
I denne app findes ikke kalenderdelen, men hele opgave og belønnings systemet - det er opsat lidt mere roligt og tydeligt visuelt, så børn har lettere ved at følge med. Igen kan du lave dine egne opgaver og belønninger, men yderligere kan du illustrere dem med dine egne billeder der giver mening for dit barn og optage lyd til billederne. Barnet kan selv være med til at uddele stjerner, smilys, guldmønter eller lignende. Appen kan på samme måde som ovenstående bruges til at støtte hukommelsen eller udførelsen af forskellige opgave, både opførsel, pligter og sprolige områder der trænes.

 
  




 
 

Huske at se min fulde og opdaterede liste med app anbefalinger - klik her


Auditive Apps

Der findes også en masse apps der går ud på at spille et instrument, høre noget musik eller lytte efter forskellige lyde. Her har jeg samlet et par af disse auditivt orienterede apps:

What's that sound? Sound recognition for toddlers (Gratis / 18 kr)
Hvad er det du hører? Appen viser 2 eller 4 billeder af gangen samtidig med at der afspilles en lyd. Barnet tapper på det billed der passer på lyden og får et glad ansigt+lyd hvis det er korrekt, og så kommer der et nyt billed og en ny lyd. I den gratis udgave står der at der er 10 forskellige lyde, men jeg sværger på at jeg altså har hørt mere end 10 forskellige lyde. Tror dog at vi køber full versionen med over 500 lyde. Hvor mange af de 500 der så er "gode" lyde må vi se. I free versionen er lydene udemærkede og genkendelige i al fald.

 
 
Denne type app er god til børn der har brug for træning i at "bruge deres ører" og skelne lyde fra hinanden. Man kan også bruge billederne og lydene som samtale startere.

En anden app med samme funktion, men med mange flere customization muligheder er:

Sound and Touch (Gratis)
Her vises der altid 4 billeder af gangen, men du kan vælge forskellige biblioteker (dyrelyde, ting i huset, musik, natur og transport) til eller fra. Du kan også lave dine egne biblioteker, hvor du enten bruger billeder og lyde fra udvikleren eller dine egne billeder og optagelser. Den er en smule sværere at finde rundt i customizingen end de andre apps fra AlligatorApps.
Sådan lave du gemmer du dit eget billed: Optag lyden først, ved at gå ind under "Customize Concepts" (concepts = lyde, i denne sammenhæng), tappe på "+" og optage lyden, tappe på ordet "singular" ud for optage/play knapperne og giv din optagelse et navn. Gå tilbage og ind under "Customize pictures", her navngiver du de biblioteker du vil lave og åbner biblioteket. Så tapper på "+", tapper på billed og vælger et billede fra dit bibliotek eller tager et nyt. Herefter finde du den lyd du lige har optaget i den alfabetiske liste og sætter lyden til "on".


Fordi der er disse muligheder for customization kan appen også bruges til at træne sproglyde eller andre områder.

Baby DJ (Gratis / In-app-purchase)
Denne app er simpelthen for cool! I den gratis version er der 2 sæt pladespillere man kan vælge imellem, flere kan købes til. I hvert sæt pladespillere er der 9 plader man kan spille på. Hver plade looper et stykke musik - et beat, nogle strygere eller et keyboard riff. Man kan så høre alle stykkerne sammen eller selv vælge hvilke 0-9 plader man vil spille på én gang og på den måde mixe sin egen sang. Når man tapper på pladerne stopper eller starter de. Hvis man trykker på "record" knappen kan man optage det nummer man mixer sig til og bagefter kan man gemme og dele sine numre med andre... Se demo-video herunder:


PianoPals (Gratis / In-app-purchase)
Bondegården er gratis, andre miljøer kan købes for 6 kr stykket. PianoPals er et klaver med 8 farved tangenter man kan spille på, ganske simpelt, man kan så selv vælge om der skal stå dyrenavne (engelsk) - så er det dyrerne der siger en lyd når man tapper på tangenten, do-re-mi-fa-so-la-ti-do, ingenting eller være 1-8 øjne (ligesom en terning). Den er sgu sød nok.

Kid Musical Wonder (12 kr)
Denne app staller og låser engang i mellem, men den er ganske sjov når den virker. Med appen får man 5 forskellige klaverer, 1 bongo-tromme og 2 ligegyldige spil, hvor man skal tippe ipaden for at samle nogle ting.
 
 
 
 
 
 


Baby White Noisebox Pocket (Gratis / In-app-purchase)
Mange babyer synes at den brusende lyd af hvid støj/føntørrer er beroligende - efter sigende fordi det minder dem og lyden af blodet der strømmer rundt i kroppen, som de husker fra tiden i livmoderen.
Her kan man få hvid støj, bølger og en generel udendørs lyd gratis. Flere lydmiljøer kan tilkøbes.



Nature Sounds Relax (Gratis)
Både til børn og voksne. Her får du gratis et par minutter med forskellige typer natur lyde. Ganske beroligende hvis man er til den slags, men lydene kan også bruges som baggrundsstøj eller lydtæppe.


Husk at se den fulde liste med anbefalinger af apps i alle kategorier - klik her

Læse Apps

Her kommer der så et par anbefalinger af apps der træner læsefærdigheder. Ligesom med stave apps'ne, så bør man øve sig i bogstavernes navne og lyde inden man begynder at sætte dem sammen til ord (ser mere i kommende indlæg).

De 2 første kan bruges både af begynderlæsere og mere trænede læsere - hvad enten barnet er i den logografiske-, alfabetiske-, fonologiske- eller ortografiskefase (Se en smule her om læseudvikling og indlæring). Da man bare selv udvælger og lægger de ord ind, som barnet skal læse.
 
Little Reader Free (Gratis - 6 kr)
Denne app findes i både en gratis version, en version til 6 kr og en version med (engelske)ord på 4 bogstaver. Vi har bare den gratis, da den er fuldt customizable, så alle lyde og items kan redigeres. Man kan altså lave signe egne ordlister og selv lægge lige de ord og billeder ind eller ændre stavemåden og lyden på de ord producenten har lagt ind. Der vises mellem 2 og 6 billeder afgangen og så skal man glide billede over til den rigtige stavemåde (eller omvendt) én af gangen (med eller uden auditiv støtte). Herunder har jeg oversat nogle af de ord appen kommer med til dansk:
 
 
Sight Words og  Fry words (Gratis)
Disse 2 apps er ens de starter bare med forskellige ord lagt ind fra udvikler's side, men det er jo ligegyldigt når du alligevel taster dine egne danske ord ind. Funktionerne minder meget om Little Reader. Forskellen er at her er der ingen billeder at støtte sig op af, kun tekst og lyd. Der er 2 måder at spille på - i "Learn mode" ser du ordene 1 af gangen og kan øve dig i hvordan de staves/læses, i "Game mode" skal du finde det ord som stemmen siger blandt de 2 - 6 ord der vises (alt efter hvad du vælger).
Igen kan du lave dine egne ordlister, vælge om der skal skrives med store ellert små bogstaver, hvilken rækkefølge ordene skal komme i m m. Herunder er en af Bjørns ordlister:
 
 
 


Lydret Dingo (Gratis / In-app-purchase)
Denne app er til børn der er klar til næste skridt - at læse sammenhængende tekst, eller i al fald synes det er sjovt at lege med ord i et handlingsforløb. Gyldendal har flere serier af papirbøger i Dingo familien (se mere om hele Dingo familien her). Bøgerne bliver sværere og sværere jo længe op du kommer i serien. Den serie der hedder Lydret Dingo er tiltænkt 0-1.klasse og beskrives sådan af Gyldendal:
Lydret Dingo er for begynder-begynderlæseren. Serien er inddelt i fem niveauer, der benævnes med 1-5 prikker. Bøgerne er stringent opbygget med tydeligt afsæt i det fonologiske princip. Der er mange gentagelser og meget korte ord uden konsonantklynger. Historien er enkel, men understøttes og videreudvikles af levende og sjove illustrationer, som appellerer til målgruppen. Her finder man serierne om Sif og Søs, Max og Alf og de små historier om dyr og nisser i Ådal.

 
 

I denne app får man 1 af bøgerne fra serien (Jon & Max som har 1 prik) gratis,  efterfølgende bøger koster 36 kr stk, eller 246 kr for alle 10. Du kan bladre rundt i bogen og enten få bogen læst op i sin helhed, læst ordene op en af gangen eller optage og afspille din egen læsning. Sproget bliver lidt "Søren og Mette agtigt, men alle de lydrette, kendte enstavelsesord gør at bogen virker for begynderlæseren og det fungerer rigtig godt at man kan trykke på ordene en af gangen og få dem læst op.

Lav din egen bog!
Der findes en masse apps, der hjælpe én til at lave sine egne bøger. Disse apps er oplagte til at træne læsning. Du kan styre antal sider og tekst selv. Og du kan lægge dine egne billeder ind eller selv tegne helt nye, enten i selve appen eller i en anden tegne app (se kommende indlæg om tegne/kreative apps).
Her er de "Lav selv bøger" apps vi har ind til videre:

    
          Little Story Maker                                       Picvo                                         Scribble Press                                        My Story

Se mere i min samlede liste over de apps vi har på vores iPad - her