Nye GRATIS Alfabetkort

http://www.mrprintables.com/danish-alphabet-flash-cards.htmlNøj hvor har jeg glædet mig til at kunne lave det her indlæg :)

I et samarbejde med Mr.Printables, har jeg fået lavet et sæt super fine alfabet-flashcards med billeder af danske ord og alle de danske bogstaver (også Æ, Ø og Å).


Hos Mr. Printables finder du udover alfabetkortene rigtig mange gode gratis materialer til print - og nu også nogle på dansk!
Alle materialerne har tydelige og søde illustrationer.

I morgen kommer der et indlæg med en masse ideer til måder du kan bruge kortene til forskellige lege, der hjælper dit barn til at lære alfabetet og dets lyde. Edit: se indlæg her.

For at printe alfabetkortene klikker du bare på download. Kortene åbner som en pdf-fil som du kan printe som du plejer.


Du kan printe dem ud som de er, på A4 papir, og få kort de er ca 6 x 8,5 cm. Printe 2, 4 eller 6 af pdf siderne på en enkelt A4 side og få små kort du kan have med hvor som helst.

Print på almindeligt papir, hvis det skal gå hurtigt. Print på karton, hvis du vil have lidt kraftigere kort, der holder lidt længere. Eller print på papir og lim derefter papiret på pap eller træ, hvis du vil have kort der holder rigtig længe.

Flashcards'ne som Olive har tegnet er så fine, at du også sagtens kan bruge dem som pynt på børneværelset.
Se ideer her til hvordan flashcards kan fungeres som kunst på dit barns værelse. Hæng dem alle sammen op, nøjes med dem som staver dit barns navn eller bare dem du synes er sødest.

Kortene kommer om kort tid også i en plakat udgave...

Hvis du downloader alfabetkortene, skriver du så ikke lige en lille hilsen i kommentarerne herunder - TAK :)

Filmanbefaling - Free the mind


I dag var vi i babybio og se dokumentarfilmen Free the mind.
Det var simpelthen en så dejlig og inspirerende film, at jeg lige hurtigt måtte lave dette indlæg.

Filmen af danske Phie Ambo, giver et indblik i hjerneforskeren Richard Davidson's undersøgelser af effekten af åndedrætsøvelser, meditation og yoga hos børn med ADHD og soldater hjemvendt fra Afganistan, mange med PTSD. Se den fulde filmtrailer her.

Filmen handler blandt andet om hjernens plasticitet, om vi styrer vores hjerne eller vores hjerner styrer os samt om hvordan kan vi for eksempel arbejde med vores minder, traumer og handlingsmønstre.
Dette alene ville være en spændende film. Yderligere synes jeg simpelthen, at de små bidder man i løbet af filmen ser af deres arbejde både med børnene og soldaternes følelser, var så ligetil og veludført samt pakket med håb og potentialer, at man ikke kunne andet end at blive fuld af idéer og fornyet energi.

Herhjemme skal fx helt klart til at bruge vores sne-ryste-kugle på samme måde som drengen lærer i klippet herunder. Til at visualisere sine følelser inde i kroppen når han bliver oprørt over noget, og derefter bruge kuglen som anker for beroligelsen af sin krop/hjerne igen.


Og klippet her - hvor den voksne hjælper de 2 børn der er i konflikt, med selv at finde ud af konflikten ved at finde ind i deres egne følelser - minder mig om hvordan flere situationer i hverdagen burde håndteres...


Andre gode idéer jeg fik fra filmen var fx at tænke åndedrættet om bagerest i halsen (hjælper overraskende godt til at åbne og afspænde), konceptet "Turtle time" (tilsyneladende en lille hule under et bord i børnehaven, hvor man, af egen fri vilje, kan sætte sig med en pude, et lille tæppe og et billed af en skildpadde, hvis man har brug for at trække sig lidt ind i sin skal og falde til ro eller samle sig) og en fremragende koncentrations- og lyttetræningsopgave (skal prøve det med Bjørn, og det kommer der helt sikkert en video og et indlæg ud af ;-).

Der er selvfølgelig en masse detaljer og spørgsmål der melder sig når man ser filmen, men filmen gør lige det jeg synes sådan en film skal... Inspirerer! Ved hjælp af fin fin krydsklipning mellem børnehavebørnene og soldaterne der lave åndedrætsøvelser, vises fx det grundlæggende og almenmenneskelige i at en rolig og dyb ind/udånding. Den generelle anvendelighed af disse i virkeligheden meget simple værktøjer, gør, at fred i verden for et øjeblik ikke virker så umuligt som ellers. Se videoen her.

filmens hjemmeside kan du se flere klip fra filmen, blive guidet i en kort åndedræt eller meditationsøvelse samt og læse mere om alle de involverede.

Der er blandt andet links til Richard Davidson's Center for Investigating Healthy Minds på University of Wisconsin-Madison. Hvor de arbejder med det de kalder kontemplativ neurovidenskab, hvordan "Learning to understand how positive qualities such as attention, concentration, clarity, cooperation and kindness can affect the brain will allow scientists to develop interventions to nurture these capacities in children and adults so that they can be more attentive, focused, loving, forgiving and compassionate."

Der findes også link til den velgørende fond Art of living som tilbyder stress-elimination og selvudviklende programmer baseret på åndedrætsteknikker, meditation og yoga.

Og så skal jeg vist til at finde lidt litteratur om følelsesmæssig intelligens frem igen :)

Bøger til børn om døden


Fornylig er vores oldemor død :(
Selvom Bjørn ikke kendte oldemor særlig godt, kunne han godt lide hende og blev overraskende ked af, at hun var død - "hvem skulle nu være min oldemor?"
Da han er en meget spørgende og detalje-orienteret dreng, havde han en masse spørgsmål, som gik på de ting, som også voksne har svært ved rigtigt at forstå ved døden.
Vi tænker, at inden nogle af de mennesker han holder rigtig meget af skulle finde på at dø, kunne det være godt at få snakket lidt mere med ham om den slags ting.
Bøger kan være en rigtig fin måde at introducere et emne, som man i forbindelse med læsningen kan samtale yderligere om. Samtaler, som det forhåbentlig kan hjælpe ham på et senere tidspunkt, at vi har haft.

Derfor har vi været på biblioteket, hvor Bjørn lånte Flunkebøger (som er bøger med mylder-billeder af "Find Holger" typen, til jer der ikke var eller havde børn i 90'erne og frem, der er udmærkede til at arbejde med hukommelse, detaljer/helhed og som samtalestartere) og hvor jeg lånte alle de billedbøger til børn, jeg kunne få fat på, der handler om at noget/nogen dør, begravelser, sorg og savn.

Generelt læser jeg helst de bøger jeg finder til Bjørn, igennem alene, inden jeg læser dem med ham. Så ved jeg, om det er en god bog og kan evt planlægge ting, jeg vil fokusere på eller som jeg skal forklare ham.Når han selv finder bøger låner vi dem næsten altid, læser dem og vurderer om vi synes det var en god bog som vi vil læse igen sammen.

Bjørn kan meget let komme til at hænge sig i en detalje som man ikke havde forestillet sig skulle være i fokus. Derfor har jeg gået udenom, ellers udmærkede, bøger hvor han muligvis ville kunne få et indtryk af, at man kan dø af at blive stukket af en bi eller at man nyser når man er ved at dø. Vi har holdt os til bøger hvor det er fremmede, dyr eller bedsteforældre der dør, da han kan være meget bange for at os forældre skulle dø fra ham og han så var helt alene - hvorfor jeg synes konceptet om, at vi jo også dør engang skal være del af samtalen, men ikke det direkte emne for bogen. Samtidig har vi valgt at springe bøger over, der blander gud og præster for meget ind, eller har fokus på en eksistens af en himmel,
opstandelse eller engle.

Så blev farfar til et spøgelse - Kim Fupz Aakeson
Det er helt klart den bog jeg bedst kunne lide! En fin blanding af glæde/tristhed og fakta/mystik. Esben's farfar er død og Esben er meget ked af det. En nat dukker farfar op på Esbens værelse, nu som spøgelse. Esben og farfar udforsker denne nye tilstand og kommer ind på tanker og livet, minder og de små ting hos dem, man elsker. Til sidst indser de, at grunden til farfar er et spøgelse er fordi han ikke har fået sagt farvel til alle dem han elsker. Det gør han, og drager så videre.
Jeg græd som pisket hele vejen igennem, men på den gode måde. Bogen findes også som app til 42 kr.

Farvel Mormor - Jeanne Fløe
Med lidt opstillede men realistiske billeder ser vi alle de ting pigen Lea kan lide at lave med sin mormor og morfar. I børnehaven finder Lea en død mus, som de begraver med pædagogen. Mormor bliver syg, Lea besøger mormor på hospitalet, mormor død om natten, familien tager på hospitalet for at se mormor en sidste gang, Lea forståer at mormor er død og siger farvel til hende. Vi er med i kirken og på kirkegården til begravelse og med morfar og Lea når de dagen efter tager ud med helt særlige påskeliljer, som de lægger på mormor's grav. 
Hej, hej, farmor! eller På gensyn, farmor! - Annu Liikkanen
En piges farmor er død, og sideløbende med beskrivelse af begravelsen, mm., hører vi om de ting pigen kunne lide at lave med sin farmor.


Og hvad kommer der efter tusind? - Anette Bley
Pigen Alma leger tællelege med sin ven Otto. De har det hyggeligt og sjovt og taler om at "tallene aldrig hører op". Otto er gammel og bliver syg og dør. Alma siger farvel, er både ked af det, vred og til begravelse. Og ender med at konkludere at "Otto er inden i os og hører aldrig op" ligesom tallene.

Mit sorte liv - Amanda Eriksson
Et barn er med sin mormor til en begravelse, og alle elementerne af en typisk begravelse listes på en fin måde, så det er oplagt at tale om dem hver især. Barnet arrangerer en begravelse for en mus. Til sidst er barnet med sin mormor til en dåb

Farvel Lillemus - Robie H Harris
En morgen er en lille drengs kæledyr, Lillemus, død i sit bur. Drengen bliver først vred, så ked af det. Drengen bliver trøstet af sin far og de taler om at Lillemus var gammel og havde haft et godt liv. Lillemus bliver begravet i en kiste fuld af fine idéer. Lillemus er savnet og drengen vil ønske at han kom tilbage. Drengen får måske en dag en ny mus, men ikke endnu.

Der var engang vi ikke var her - Anne Jacobsen
Selvom den er fra 1989, virker den næsten 70'er-agtig i sin realisme. Bogen er faktuel og usentimental, men forklarende og på den måde rigtig god. Den vil dog være for meget for Bjørn lige nu, da han lige i øjeblikket ikke er klar til fx afsnittet om at børn også kan dø og
de fine, men (for mig) lidt skræmmende fotografier.

And, Døden og tulipanen - Wolf Erlbruch
Denne her bog købte jeg faktisk før Bjørn blev født, fordi jeg synes den var så fin. Den er stadig en smule avanceret for ham, han forstår ikke helt præcist at andens død er den samme type død som fx oldemors. Men bogen er rigtig fin i sin tone og kan også sagtens bruges som indledning til relaterede samtaler.
And havde længe haft en underlig fornemmelse. En dag møder And Døden. And og Død hygger sig og bliver på en måde venner, selvom And er lidt skræmt af døden. De snakker om sygdom, død og tomhed. En aften fryser And og bliver varmet af Døden. And dør, Døden blir lidt trist, "men sådan er livet".



På nettet er jeg yderligere faldet over Ålborg bibliotek's liste med bøger om sorg og død, samt Skolebiblioteket på Østermarken skole's lange liste med bøger om død og sorg.

Jeg har desværre ikke kunne få fat i: 

Guldsmeden og larven samt Det sidste farvel til Mama Nkwelle, som jeg også meget gerne ville have læst, måske der er nogen derude der kender dem? Eller har andre anbefalinger?

Kognitive Apps


Lidt i forlængelse af Hukommelses Apps'ne, følger så nogle flere apps som arbejder det kognitive, denne gang via genkendelse og gengivelse af mønstre og systemer. De minder grundlæggende alle om hinanden, men har forskellig sværhedsgrad og forskellig grad af vinkling imod hhv det visuelle, sproglige, rumlige eller mere matematiske.

123 Domino (Gratis / 12 kr)
Det her spil har Bjørn på 4 år spillet overraskende meget - både fordi han har meget svært ved at holde ud at der er nogle baner han ikke har gennemført hvis han kan se de findes, men også fordi det er ganske sjovt.
Du får 7 baner gratis, men hvis du betaler 12 kr som den fulde version koster, får du yderligere 21, som alle kommer i 3 sværhedgrader.
Herunder til venstre ses en let bane, til højre en svær. Det gælder om at lægge brikkerne så der kommer lilla kanter op af lilla kanter, pink op af pink, blå op af blå osv... Altså ligesom domino, bare med farver. Spillet er rigtig godt, fordi det på en gang føles som en udfordring, samtidig med at man ikke rigtig kan gøre det forkert. På videoen her, sætter hen dominobrikkerne sammen så let at jeg ikke kan nå at forklare at, hvis han har brug for hjælp så hjælper jeg ham ved at dele de kendetegn han skal lede efter op: Skal spidsen pege op eller ned? Hvilken farve skal den være ved siden af og hvilken farve skal du så lede efter?


Bibi's Nest HD (Gratis)
Denne (lidt langsomme, men gratis) app, er en meget simpel sekvens/serie app. Barnet ser 6 reder og skal vælge hvilket, af 2, æg der fuldender sekvensen/serien af æg. Nogle af opgaverne er meget simple. Det kan fx gælde om, blot at finde et æg som ser ud ligesom alle de andre (som på billede her til højre, hvor svaret tydeligvis er 'blå'). I andre af opgaverne skal man kunne fortsætte et skiftende mønster eller sætte det rigtige tal ind i rækkefølgen. Der er en 2 player del, men spillet fungerer ikke særlig godt som et modstander spil, dog kan 2 player delen bruges til at gøre spillet sværere for 1 spiller, da der her mangler 2 æg i stedet for 1 (hvilket gør det væsentligt sværere at udpege et skiftende mønster) og er 4 valgmuligheder i stedet for 2.


MyFirstApp
...er et udvikler team der laver rigtig fine små "educational apps". De laver flere forskellige serier af apps der blandt andet arbejder med kognitive elementer. Alle app'sne kan du få i en gratis version hvor du kan spille de 2 første bane, hvis du vil åbne op for 7 yderligere baner koster det 6 kr pr app.
Vi har flere af deres andre apps, som vi bruger til at lege med direkte semantisk fokus (se kommende indlæg), men i denne forbindelse vil jeg gerne anbefale disse serier:
  • Build it up (Gratis / 6 kr)
    Stabel ting i den rigtige rækkefølge, det største nederst og de mindste øverst. En virkelighedsnær måde at introducere serier og sekvenser, som noget man kan lege med, samt et fint lille grundlag for samtale omkring, lille/mindre/mindst/større/størst + ovenpå/nedenunder + op/ned.
  • Series 1, 2 og 3 (Gratis / 6 kr)
    Der findes 3 apps i denne serie af apps, der simplethen hedder: Series. Der er 6 kasser og 6 billeder der illustrerer en serie, sekvens eller udvikling. Barnet skal sætte billederne i den rigtige rækkefølge, så blomsten langsomt får flere blade, kuglen bliver større og større eller pizzaen mere og mere spist. Denne type opgave virker måske lige til, men kræver faktisk at man kigger på billederne, forstår de enkelte billeder, finder deres fællesnævner, forstår koncepter som udvikling, start og slutning, identificerer rækkefølgen, udfører den motoriske opgave med at flytte billederne, samtidig med at man i hukommelsen fast holder både den røde tråd og de enkelte billeders indhold. På en gang holde fokus og skifte fokus. Appen kan være en god ide til børn der har lettere vanskeligheder med en eller flere dele af ovenstående elementer (børn med større vanskeligheder skal måske have kortere sekvenser/serie at øve sig på først) og børn uden vanskeligheder, synes som regel det er sjovt at 'regne ud' hvordan rækkefølgen skal være. Afhængig af barnet kan der være brug for mere eller mindre støtte til at holde styr på opgaven ved fx at dele den op i små bidder.
  • What's Diff 1, 2 og 3 (Gratis / 6 kr)
    Igen en app serie med 3 forskellige apps. På hver bane er der 4 opgaver. Det billede der er anderledes end de andre billeder hiver man ud i den tomme firkant. At genkende hvad der er forkert kræver, at man kan se hvad fællesnævneren blandt de andre billeder er. Opgaverne har forskellig sværhedsgrad og svinger mellem at være mere eller mindre detaljerede og konceptuelle.
    Ligesom den næste app "Opposite" kunne disse apps ligeså godt være i den semantiske kategori (kommende indlæg).
  • Opposite (Gratis / 6 kr)
    I den venstre side af skærmen er der 5 billeder, i højre side af skærmen er der 5 billeder. Opgaven for barnet går ud på at finde de to billeder/ord/koncepter som er modsætninger af hinanden og hive dem ind i de tomme kasser over for hinanden.
    En rigtig fin detalje ved denne app (og flere af MyFirstApp's apps) er at der er en optage funktion. Ved at tappe på den lille mikrofon i venstre hjørne kommer man til en optage skærm, hvor man kan optage en lyd (det er oplagt at optage en benævnelse af billede) der herefter bliver afspillet når man hiver dette billede ind i den tomme kasse. Endnu bedre er det at optage skærm billede er så let at forstå + betjene at børnene selv kan optage og redigere i lydene. Det kan endda vise sig, at være sjovere at optage lydene end at løse de egentlige opgaver :) Herunder optager vi nogle lyde (til en anden app fra MyFirstApp):


  • Matrix Basic og Matrix Game (Gratis / 6 kr)
    Disse 2 apps har samme koncept. Barnet præsenteres for et billede af gangen, ud fra billedets bestanddel skal billede placeres på den korrekte plads i koordinatsystemet. Der arbejdes med at se dele af helheder, visuel hukommelse og komplicerede koncepter som addition/subtraktion (uden tal elementet), samtidig med at opgavens rolige hastighed og muligheden for brug af udelukkelsesmetoden gør, at børn ned i 3års alderen kan være med.

     


  • My Mosaic (Gratis / 6 kr)
    Et kopierings spil, hvor man på den store plade til venstre skal placerer prikker i de rigtige farver i samme mønster som på pladen til højre. Opgaven bruger visuel hukommelse, men handler især om at dele en større opgave op i mindre dele, om at kunne definere og fokusere på ét element uden at blive distraheret af alle de andre. Appen træner selvfølgelig også farver og kan bruges til at øve sig i at tælle.

DiscMaster (Gratis / 12 kr)
Igen en kognitiv app der trækker på det visuelle, men her er det især forestillingsevnen, og de rumlige evner der arbejdes med. det at kunne fasthold element (farverne) samtidig med at man mentalt ændre andre elementer. I gratis versionen ser du 3-5 stablede plader i forskellige farver, opgaven er at vende stablen i hoved og tappe på det billede som viser hvordan stablen ville se ud oppe fra. Opgaven er svær fordi pladerne har forskellige størrelser, så man skal holde tungen lige i munden for at vælge den rigtige (selv på dette lette niveau har jeg flere gange taget mig selv i at svare forkert, især hvis jeg er lidt træt eller ukoncentreret). Hvis man køber versionen til 12 kr, bliver opgaverne sværere: der kommer 6 valgmuligheder i stedet for 3, du kan spille med stabler på helt op til 10 plader og du kan spille en tydeligvis sværere grey-scale udgave.

Little Solver - Preschool Logic (6 kr)
Simpelt set-up: Hvilken af de 4 valgmuligheder du ser nederst, skal placeres på spørgsmålstegnets plads, hvis de 2 nederste billeder skal have samme indbyrdes forhold som de 2 øverste billeder. Dette er en opgave type som de fleste kender (elsker/hader) fra klassiske intelligenstests. I denne app er billederne farverige og genkendelige for selv små børn. I appens indstillinger kan man selv vælge hvilke og hvormange typer forhold (levels) man vil spille med. Dette er rigtig smart især i starten, da man på denne måde kan introducere opgaven som forholdsvis simpel, med kun 1 enkelt forhold der skal genkendes eller system der skal anvendes og herefter prøve de indbyrdes forhold en af gangen eller langsomt tilføje dem. Lige som udviklerens mange andre apps er det muligt at customize alle lydene i appen. Derfor kan man optage både sine egne successlyde og opgaveinstruktioner i "Customize Game Sounds" menuen.


Little Solver - Figurative Analogies (6 kr)
Samme koncept fra samme udvikler som Little Solver - Preschool Logic herover. Forskellen er at vi nu nærmer os de klassiske intelligenstests endnu mere, da de farverige billeder er skiftet ud med abstrakte figurer. Muligheden for at vælge hvilke forhold man vil spille med, giver barnet en chance for at øve sig i og forstå de forskellige indbyrdes forhold/systemer fordi de kan se det samme ske igen og igen med forskellige figurer, hvilket gør det lettere at uddrage fællesnævneren (=systemet) end ved blot at have 1 enkelt repræsentation af systemet, som er det de 2 øverste kasser fungerer som.



Lola's Fruit Shop Sudoko LITE (Gratis / 12 kr)
Sudoko lavet så børn helt ned til 3/4år kan finde ud af det... I LITE versionen er der kun det lette niveau hvor der er 3x3 billeder og man kun skal fylde enkelte huller ud, med med frugter. Frugterne gør at børn får tænkt de komplicerede tanker uden at blive forvirrede eller afskrækkede af tallene, som nogen kan have svært ved at genkende eller skille fra hinanden. I versionen til 12 kr, er der yderligere en medium (4x4 frugt billeder) og en svær (4x4 med tal, altså en helt normal men let sudoku) sværhedsgrad. Sudoku giver en god følelse af at kunne 'regne den ud' når det lykkes, og på niveau kan alle være med.
 
 
 



Husk at se den fulde liste med anbefalede apps - klik her

Hukommelses Apps

Her har jeg samlet nogle apps vi kan lide, der motionerer hukommelsen hos børn (og voksne).



Activity Repeat it! (Gratis / In-app-purchase)
Det klassiske Simon Spil fra 80'erne i en elektronisk udgave. 3 forskellige sværhedsgrader (2, 4 eller 6 knapper). Se sekvensen knapperne spiller/lyser, husk det og tap den samme sekvens. Først er det kun 1 lyd man skal huske, så 2, så 3, så... indtil man ikke længere kan huske sekvensen.

Med et mere voksent udseende findes appen: Simon Says (Gratis), hvor du selv kan indstille hvor hurtigt/længe knapperne skal lyse op. Denne app er også sjov for voksne - med og uden hukommelsesproblemer.

Mandala - Memory Trainer (Gratis / 6 kr)
De fleste kender Mandala'er om ikke andet så fra de populære malebøger. I denne app får man i et antal sekunder vist en sort/hvid mandala og herefter skal man så enten genkende den korrekte mandala blandt et lille udvalg eller farvelægge mandala'en selv udfra hukommelsen. Der er 4 sværhedsgrader med hver 25 mandalaer, de 5 første indenfor hver sværhedsgrad er gratis, mens det koster 6 kr at låse op for alle, ialt 100 mandala'er.





Monster Hunt (Gratis)
I Monster Hunt appen får du et antal sekunder, du kan selv bestemme hvor mange, til at memorere i hvilke af felter der er monstre. Herefter forsvinder monstrene og så gælder det om at huske hvor monstrene alle var og tappe i disse felter. Du bestemmer selv hvor mange felter der skal være i alt (4 - 30stk) og det er også muligt at spiller 2 player, hvor man skriftes til at huske.

Memory Zoo (Gratis)
Denne app er med dyr fra zoologisk have i stedet for monstre. Og her er der ikke kun 1, men hele 3 måder at spille på: Animal Hunt - som fungerer på samme måde som Monster Hunt. Find the item - hvor man først ser flere felter med dyr, som så forsvinder, herefter bliver man bedt om at finde 1 bestemt af de dyr der blev vist (desværre er det ikke muligt at customize appen, så dyret der skal findes siges og skrives på engels). I den sidste spil Memory Cards - fungerer felterne med dyre billederne som traditionelle huskespils brikker. det gælder om at finde 2 ens og lave et stik.Igen er der mulighed for 2 player og forskellige antal brikker (4 - 30 stk).



HuskeSpillet (24 kr)
Kan du huske Kim's leg? Denne app er lidt en elektronisk udgave. Du ser en lille kuffert med et par ting i (stigende antal), den flinke (norske dreng) siger at man skal tappe når man er klar til at huske tingene. Når man tapper flyttes tingene ud af kufferten og der tilføjes et par ekstra ting. Herefter gælder det så blot om at huske hvilke ting der var i kufferten og rykke dem tilbage.
 
 

Huskespillet (Gratis)
Igen et spil vi kender fra virkeligheden. Huskespil, Vendespil eller Memory er et simpelt spil der kan bruges til at træne hukommelsen (men også meget andet se indlægene her). I denne app spilles med 6, 8, 12 eller 20 brikker af gangen. De danske udviklere Fusentasterne lavet også en udgave af denne app der hedder Fotohuskespillet der koster 12 kr, denne udgave skal man have fat i, hvis man vil lægge sine egne billeder og lyd ind (og bruge det til skræddersyet/customized sprogtræning). Customizing funktion fås dog også gratis i fx Memory King (se herunder).




 
 

Memory King (Gratis / In-app-purchase)
Er også en huske/vendespils app. Med det gratis udgangspunkt, får du brikker med dyr og legetøj. Du kan selv vælge hvor mange par du vil spille med (2- 36) og om du vil spille mod dig selv eller modstandere (1-3).
Brikkernes navne er indtalt og skrevet på engelsk, men du har mulighed for at indtale din egen (danske) udtale og skrive dine egne (danske) stavemåder til alle billederne samt instruktion og succeslyde. Det allerbedste er at det selv i gratis versionen er muligt at customize og lave dine egne ordlister i biblioteket med dine egne billeder. På denne måde kan du lyn hurtigt lave et spil der både arbejder med hukommelse og fx udtale på én gang.
Du kan også vælge at tilkøbe nogle af de billed pakker udvikler har lavet (se billede til højre), med fine tydelige billeder, bogstaver og tal til 6 kr pr liste.

 
 

Huskespil/Vendespil/Memory generelt
I AppStore findes der et væld af huskespil apps. Find et huskespil med netop det dit barn er vild med, ved at søge på memory app X (X= noget dit barn godt kan lide stavet på engelsk).

En huskespils app, som jeg synes er sjov er Hjernelounge Huskespillet (Gratis), hvor det der er på brikkerne er portrætter af ældre mennesker - appen er lavet til ældre der ønsker at træne deres hukommelse, og kan også spilles online på Hjerneloungens hjemmeside (sammen med 4 andre små spil der udover hukommelse træner: sproglig opmærksomhed, visuel/rummelig evner, koncentration og analytisk funktion).

Du kan se den samlede (efterhånden lange) liste over alle de apps vi kan lide - her