Fantastisk ny gratis app til fonologisk træning

Forleden dag så jeg, at der var kommet en helt ny app, Phonics Studio, fra Grasshopper Apps, et udviklerteam jeg ved laver rigtig gode og fuldt customizable apps. Jeg er kun lige er begyndt at lege lidt med den, men jeg allerede kan se blir super brugbar for alle de forældre og talepædagoger der har børn med fonologiske vanskeligheder. Og så fungerer den med det danske sprog og er gratis (i minimum de næste 2 dage)!

Sådan fungerer appen

I appens start skærm, hovedoversigten, vælger du den lyd du gerne vil øve udtale af.










Herefter vælger du om lyden skal optræde initialt, medialt, finalt eller i konsonantklynge.
Du vælger selv om du vil øve lyden i én eller i flere positioner i samme session.









Herefter vælger du hvem der skal øve sig. Blandt eksisterende brugere eller ved at tilføje en ny bruger.












Nu starter barnets opgave med at lytte til og selv sige de ord der vises på billederne. Når barnet tapper på billede afspilles den lyd som den voksne har indtalt (eller den default engelske lyd, hvis du ikke selv har indtalt noget). Hvis barnet tapper på den runde røde knap kan barnet optage sin egen udtale af ordet og hvis barnet tapper på play knappen afspilles den lyd barnet har indtalt. På denne måde kan barnet let sammenligne sin egen udtale med den korrekte, ved skiftevis at tappe på billede og play knappen. Barnet kommer til næste eller forrige billede ved at swipe hhv til højre eller venstre.



Ude i højre side kan den voksne tappe på det grønne "hak", hvis barnet udtaler lyden korrekt i denne position og ord eller på det røde kryds, hvis udtalen ikke er korrekt. Disse hakker lægger appen selv sammen til en procent korrekte score. Hvis man har valgt det i instillingerne kan man løbende se hvad % scoren er, samt hvor stor en del af sessionens ord man er igennem. Stjernen bruger den voksne (eller barnet) til at markere billeder/ord den gerne vil tilbage til og måske øve sig i uafhængigt af session. Disse ord samles i appens hoved oversigt under ikonet med stjerne til aller sidst.

Når hver session er slut ønsker aben tillykke med resultatet og der åbner en oversigt over sessionen (session summary), hvor man kan se % korrekt udtalte ord, se hvilke ord der var korrekte og forkerte samt afspille de indtalinger barnet har lavet i løbet af sessionen.
Session summary kan emails til hvem man har lyst til ved at tappe på kuverten øverst til højre. Når emailen kommer frem kan personen den er sendt til se hvilke ord der blev udtalt korrekt og forkert samt downloade .wma filer af barnet indtalinger, som fx kan afspilles gennem iTunes.



Fra hovedoversigten kan du også komme til bruger menuen, ved at tappe det lille ikon i øverste venstre hjørne. Her kan du tappe på en bruger og se hvor mange % korrekte denne bruger har fået med de forskellige lyde på forskellige datoer. Disse data kan sendes samlet pr email ved at tappe på kuverten øverst til højre


Sådan får du appen til at fungere på dansk

I appens indstillinger (gå til hovedoversigten og tap på tandhjulet i øverste højre hjørne) kan du til/fravælge statusbar, % score, vælge lyd indstillinger, session længde (5,10, 15 eller 20 ord afgangen) og i Customize content kan du frit customize appens indhold.
Og det her det bliver rigtig godt for os danskere...

I den menu du først kommer til (Review Categories) kan du, ved at tappe på + i øverste højre hjørne komme til Customize Category og, tilføje nye lyde til hoved oversigten.

Hver ny lyd skal for det første have et navn (fx "K" hvis der i kategorien er ord med lyden /k/) og et kategori billede (som er det billede man ser når man skal vælge lyd i hovedoversigten).

Herefter tilføjer du de positioner (Groups) du ønsker at træne lyden i. Enkeltstående lyde i initial, medial og final position er oplagt at tilføje under Core sounds, ved at tappe på en af de 3 linier.
Konsonantklynger i alle positioner under Blends, ved at tappe på +'er yderst til højre.

Når du opretter eller customizer en Group skal du først skrive et ord-eksempel (Sound group example) som kan illustrerer gruppens karakteristika (lyd og position), i feltet under (Phonic highlights) skriver du de bogstaver der skal fremhæves med rød for at illustrere og ved at tappe på kameraet.

Herefter tapper du +'et ud for Review Flashcards for at tilføje de ord, billeder og lyd du vil have i denne position/gruppe for denne lyd/kategori.


Samme fremgangs måde kan bruges til at redigere alle de eksisterende engelske lyd kategorier du finder i oversigten, hvis du fx ønsker at bruge nogle af de billeder som appen kommer med.

Alternativt kan du fra Review Categories menuen slette alle de engelske kategorier, for at få et renere look og mere overblik, ved at tappe Edit øverst til højre og derefter delete.




Sådan bruges appen

Der findes en masse engelske apps der minder om denne app, men dette er den første app jeg har fundet, hvor det er så forholdsvis let at tilføje sit eget indhold, så appen kan bruges med dansk talende børn (eller børn der taler andre sprog). Alle de billeder, ord og lyde som appen kommer med er på engelsk derfor kræver det selvfølgelig lige lidt ekstra arbejde at lægge materiale ind så appen kan bruges på dansk med de lyde som vi har.

Hvis du er i tvivl om hvilke lyde og ord det kunne være en ide at øve med dit barn, så sprøg din talepædagog.

Når først de rigtig lyde og ord er gemt i appen kan du enten sidde sammen med barnet hele vejen igennem og øve ordene sammen. I kan begge 2 kigge på iPaden, men i kan også prøve at lade barnet holde iPaden så den voksne ikke kan se billederne. I denne version skal barnet sige ordet og den voksne skal så "gætte"/høre efter, hvad barnet siger. Hvis den voksne ikke siger det rigtige ord (læs: hvis barnet ikke kan udtale ordet så den voksne kan forstå det) får den voksne ikke noget point og barnet trykket på det røde kryds, hvis den voksne gætter rigtigt trykker barnet på det grønne hak og den voksne får et point (læs: det noteres at barnet godt kan udtale lyden i denne position, så den voksne kan forstå det).
Eller barnet kan sidde med appen alene, øve sig i at udtale lydene, evt optage sine bedste versioner af ordene og præsentere optagelser for den voksne efterfølgende. Den voksne kan så vælge at score dem som hhv korrekte/forkerte.
 
 

I får lige et link til en mappe jeg i forvejen havde med billeder af alle bogstaverne i alfabetet (og bare rolig billede-filer af alle de danske fonemer samlet er også på vej) - billederne kan downloades herfra.

Disse .png filer kan i downloade til jeres iPad (send dem som en email og åben på iPad, eller åben linket direkte på iPad og gem på din iPad ved at lave et langt tap på billede og vælg "Save image") og bruge som kategori billeder, hvis i ikke ønsker at bruge de billeder der kommer med appen eller vil tilføje lyde som ikke findes på engelsk.

En anden ide kunne være at bruge billederne fra lydbyggerens lydbibliotek af fonemillustrationer, som kan downloades med samme fremgangsmåde - illustrationerne findes her.

 
 


Se alle de apps jeg anbefaler - klik her

Skriv en kommentar, hvem og hvad kan I bruge appen til?