Fysik apps

Med en iPad kan børn (også) lege læring ind. Med de helt rigtige apps kan børn eksperimenter og lære om ting det ellers ville være meget besværligt at komme i kontakt med og/eller forstå. Et rigtig godt eksempel på dette er appsne i dette indlæg.


På herover kan du se en tegning mig og Bjørn lavede sidste sommer af nogle af de forskellige elementer der findes i appen Amazing Alex.
Denne app er en af flere apps vi har som jeg har valgt at kalde fysik apps. De handler alle sammen om, at man skal løse et eller andet form for problem. Nogle problemer blir løst ved at kaste med fugle andre ved at grave tunneler eller bygge maskiner.
Fælles for løsningerne er at de kræver man forstår problemet, forstår hvordan de redskaber man har tilrådighed kan bruges og/eller reagerer i forskellige situationer, kan udregne og sammensætte en plan eller strategi. Udover forståelse for hvordan vægt, overflade, tyngdekraft og andre elementer der kan være upraktiske eller svære at give børn erfaringer med, får børn også øvelse i flere højtprioriterede processer:
  • Identificere problemer og stopklodser
  • Opfange mønstre, sammenhænge og systemer
  • Få ideer
  • Udtænke praktiske løsninger
  • Dele en process op i flere forskellige elementer
  • Forestille sig flere træk ind i fremtiden
  • Manipulere med objekter mentalt
  • Forstå konsekvenser
  • Overvåge en process og løbende sammenligne med forventninger
  • Revidere eventuelle fejlslagne planer
  • Øve fleksibilitet i forhold til opgaver
De simpleste baner i disse apps synes Bjørn var sjove fra han var 3-4 år. Som 5årig kan han gennemføre meget, men vi spiller tit denne type apps sammen så jeg kan hjælpe ham forbi svære passager eller bare fordi det er sjovt.


Her er de Fysik-Lærings-Apps vi rigtig godt kan li:

Monster Physics (16 kr)
Et spil der hurtigt blir ret svært, men som er rigtig sjovt. Hvis det er for svært behøver man jo heller ikke at forsøge at løse nogle af missionerne, man kan jo også bare bruge appen til at lege med og bygge nogle skøre opfindelser og se hvad man kan få dem til at gøre.
Se lidt om hvordan appen fungere i videoen her.

Where's My Water (7 kr)
Hjælp en krokodille i en kloak med at få sit badekar fyldt på. Du gør det ved at lede vand og andre materialer igennem gange du graver. Der er både en fuld og en gratis version, samt til Android og WindowsPhone

Where's my Perry (7 kr)
Findes til iOS i gratis LITE version og i fuld version, samt til Android og WindowsPhone.
Samme udvikler og næsten samme spil som Where's my water. Men da det er nye udfordringer og nye materialer der reagerer anderledes og derfor give nye muligheder, kan man sagtens have begge apps. For 19kr kan du IAP et ekstra spil i spillet. Nemlig en masse nye baner med nye elementer og hvor det gælder om at hjælpe Dr. Doofenshmirtz.
Hvis dine børn kan lide Phineas&Ferb er denne app et must!

Cut the Rope (Gratis - 25 kr)
Også et sødt spil hvor man skal hjælpe en frø med at få bolcher. Her benytter man sig af forskellige hjælpemiddler som kan svæve, gynge, falde m m. Findes også til Android og i en iOS gratis version. Vær opmærksom på at der er mange forskellige versioner, som har forskellige priser og forskellige muligheder for efterfølgende IAP.

Angry Birds (Gratis - 7 kr)
Vi spiller især Angry Birds Space og Star Wars.
Se seperart indlæg "Vi lærer ting af Angry Birds" - klik her

Bad Piggies (Gratis - 7 kr)
Fortsættelse af Angry Birds, men nu holder man med grisene. Appen går ud på at bygge forskellige transportmidler til grisene. Se hvordan det fungerer i videoen lige her.Appen findes i en gratis og fulde HD version til iOS samt til Android.

Amazing Alex (Gratis - 25 kr)
Fra samme udvikler som Angry Birds og Bad Piggies. Drengen Alex bygger forskellige amazing forløb for at få bolde til at rulle, balloner til at svæve og meget mere. Til iOS er der både en gratis og en fuld HD version, samt en Android version

Jeg må også hellere lige nævne Trucks and Skulls (Gratis/IAP), det er præcis det samme spil som AngryBirds bare med monstertrucks i stedet for fugle og knap så sjovt. Bjørn synes det er sjovt, men jeg synes det er nederen blandt andet fordi det er ret svært at komme langt uden at lave dyre IAP. Men hvis du nu har et barn der er vild med monster-trucks, så ville jeg gi det et forsøg.

Generelt, så prøv gratis versionerne og se om det er noget for jer, men jeg kan godt afsløre at vi har betalingsversionen af dem alle.

Få sproget med

Når jeg spiller sammen med ham, kan jeg hive fokus mere over på at sætte ord på og tale om processerne, i stedet for bare at gennemføre for at komme videre i spillet.

Dette gør jeg ved at stille ham spørgsmål om målet og problemet i hver spil og bane:
"Hvad skal man her?.... Hvordan kommer man derover?.... Hvad sker der hvis vandet ryger i afløbet?..."

Jeg spørg ind til de redskaber, elementer og systemer der er i spillet. Hvordan forskellige ting vil reagere hvis jeg gør forskellige ting (ofte også fordi han kender spillene bedre end mig):
"Hvad sker der hvis jeg blander tjære og lava?... Hvordan kan man komme igennem sådan en mur?... Kan de store bolde også trille?.... Hvad kører hurtigst?... Hvordan kan jeg få mere kraft så jeg kan komme op af bakken igen?... Hvorfor går du ikke bare under?..."

Vi skiftes til at prøve en bane. Mens jeg udfører mine planer taler jeg dem igennem og beder ham om at gøre det samme.
"Nu sætter jeg den her og så håber jeg den vil kunne nå hele vejen der hen.... Måske kan jeg grave en tynd rande og så fylde den langsomt op i stedet for hurtigt... Først skal jeg hente nissen og så skal det gå hurtigt, så lavaen ikke når igennem propellen inden jeg er ude..."
Jeg forklarer ham også at grunden til jeg gerne vil have ham til at sige det højt er, så jeg kan forstå hvad han tænker og på den måde lære af ham og selv blive bedre.

Det er rigtig rart for Bjørn at spille noget med os voksne, hvor han rent faktisk en gang imellem er bedre og mere kompetent end sine forældre - og det sker ofte i disse spil, fordi han har spillet dem så meget og kender alle mekanisker og kringelkroge i spillene. En anden god ting ved disse apps er, at flere af dem jo faktisk er lavet til voksne, så når børnene er gået i seng, kan mor og far altså også godt bruge et par timer på dem ;-)

Se flere fysik apps i inlægget "Flere fysik apps" - klik her (kommer snart)

Apps'ne i dette indlæg er listet under Div. Spil - se alle anbefalede apps på siden her.

Vind sjov velcrobluse

Da jeg fornylig skulle købe nogle nye knæstrømper og strømpebukser til Bjørn faldt jeg helt tilfældigt over de sjoveste bluser hos børnetøjsbutikken Hotstoff.dk. Bluserne fra det Hollandske Vers, har et stort velcro-område midt på maven. Med blusen følger der 40 velcro-bogstaver med, som man kan lege med og sætte på blusen, lige som man vil.


Blusen er oplagt til de børn der er ved at øve sig i bogstavernes navne, former, lyde og orddannende muligheder. Se videoen herunder hvor vi lige har pakket blusen ud og Bjørn sidder med en af hans venner og finder ud af hvad blusen kan og hvordan det fungerer.


Lotte fra Hotstoff.dk har være så sød at sponsorere hele 3 forskellige velcro-bluser til en giveaway :-)
Bluserne er alle str 3-4år og der er både en sort, en pink og en blå på højkant.

Du deltager i lodtrækningen om 1 bluse ved at tilmelde dig Rafflecopteren nederst i dette indlæg senest d.17.Maj 2013.

Der er også mange andre fine ting i butikken (blev fx nød til at købe denne her bjørne-bluse til Bjørn). Hotstoff.dk har også en rimelig omfangsrig outlet kategori - se her.Og her i resten af april er der gratis fragt!

a Rafflecopter giveaway

Små film om læsning

Hos Nationalt Videncenter for Læsning har de i samarbejde med DK4 og Folkeskolen lavet en serie små videoer om læsning. Serien hedder læsetips.
Der er lavet 16 videoer i alt og efterhånden som de er blevet vist i TV vil man kunne finde dem på centerets hjemmeside - lige her.

Hver video har et særligt fokus på noget omkring læsning.
De varer kun 4-7 min hver, så det er lige til at overskue ;-P

Se for eksempel:




 Se alle videoerne her

Vind, Pop og Skriv

En lille hurtig konkurrence, hvor du har hele 2 chance for at vinde hele 2 forskellige apps.

Den ene app du har chancen for at vinde er en ny lille skrive app fra Jetmobile der hedder Skriv og lær DK (7kr). Appen er en gammeldags skrivemaskine som siger navnet på de bogstaver du skriver. Du kan også lave spille ABC quiz, hvor appen siger navnet på et bogstav som barnet så skal taste (ligesom  Skriv og læs appen fra indlægget her). En tredje mulighed er ORD quiz, hvor appen viser en tegning og siger hvad det er, barnet skal så skrive ordet, det er både muligt at få visuelle (tap på ?) og bogstav (tap på mellemrum) cues til stavningen.

Den anden app du kan være heldig at vinde er den super smarte brainstorming/organiserings/præsentations app Popplet (32kr), som jeg blandt andet har brugt til at lave bleoversigten her fra indlægget her. Jeg er tidligere blevet interviewet til deres blog - se her.
Popplet fås også i en gratis version, men den som er på højkant i konkurrencen her er den fulde version til 32kr.

Sådan deltager du:

  • Klik på billede af den app du vil vinde herunder (du må gerne deltage i lodtrækningen på begge billeder ;-) Så kommer du til samme billede over på MinKusineMaria's facebookside
  • Skriv en kommentar under billede (du bestemmer selv hvad).
  • Vent på på det blir fredag d.26/4-2013 hvor jeg trækker lod om 2 af hver app.



Må gerne og må ikke

Når vi går rundt på gaden spørger Bjørn tit om, hvad skilte han ser betyder.
I perioder har det taget flere minutter, hver gang man fik forbi en butik eller lignende der havde piktogrammer ved indgangen der fortæller hvad man må og ikke må. Fordi vi skulle stoppe, kigge på og afkode hvad de alle sammen betød.


Jeg tror godt han kan lide ideen om at der er nogle regler for hvad man må og ikke må. Men især tror jeg at han kan lide at reglerne er synlig og udtalte, imodsætning til mange af de uudsagte regler man ellers ofte møder i forskellige situationer.

Måske tænker at han at hvis man, inden man går ind i butikken, kan se at man ikke må ha hund med, så ved alle det og ingen kommer til at gøre noget forkert. På den måde glider situationen let og men er ikke i tvivl om hvad der forventes af én.

Forleden dag fandt Bjørn selv på at tegne et "Må man gerne" og et "Må man ikke" skilt til døren ind til sit værelse.
Se videoen herunder hvor jeg har fået overtalt ham til at forklare hvad de forskellige symboler betyder.


Bjørn elsker at sidde og tegne symboler (elementer, kendetegn, bogstaver) jog jeg synes faktisk at denne ide gjorde brug af dette på en rigtig fin måde - symbolerne fik et formål.

Samtidig har vi kunne bruge skilterne til at tale sammen om:
  • hvad han må bestemme, hvad vi voksne bestemmer og hvad andre bestemmer
  • hvordan han synes man skal opføre sig på hans værelse
  • de hensyn man nogle gang må tage overfor andre (fx en pilfinger-lillesøster) og hvorfor
  • hvor grænsen går for hvad man skal acceptere fra andre og hvorfor
  • forskellige mennesker man kan have på besøg
  • hvordan man kan afbillede komplicerede koncepter 
Nu venter vi bare på at Cleo lærer at rette sig efter skiltene.

Man må gerne
Man må ikke

Vilde og stille børn

I kender det måske... jeg låner en bog på biblioteket, bogen ligger og kigger på mig derhjemme, dag ud og dag ind, pludselig får jeg en besked fra biblioteket om at nu skal bogen altså afleveres, SÅ må jeg jo hellere lige få læst lidt i den, bogen viser sig at være rigtig god, men jeg kan ikke nå at læse den færdig, hvis jeg skal undgå at få en bøde (igen).
Kender i det?

Nu er det sket for mig igen. Denne gang med bogen: Vilde og stille børn fra Dafolo af Lise Barsøe.

Derfor vil jeg tillade mig at anbefale bogen selvom jeg kun har nået at skimme udvalgte afsnit, fordi det helt sikkert er en bog jeg skal låne igen på et tidspunkt og læse resten.

Uanset om man er forælder til et vildt barn, et stille bar, et helt gennemsnitligt barn eller arbejder professionelt med børn, vil man finde stof til eftertanke i bogen. Bogens beskrivelser og opdelinger er ikke kategoriske, og tilgangen er meget anerkendende. Som læser kommer man let til at overvejer hvordan de børn man kender opfører sig i forskellige situationer, hvorfor de gør det og hvad det betyder for dem og deres møde med andre mennesker. Samtidig kan man slet ikke lade vær med at komme til at tænke over den måde man selv reagerer i forskellige situationer og få inspiration til hvordan man også kunne reagere for at støtte et barn til at få hul på en fastlåst situation eller mønster.

Bogen handler især om uhensigtsmæssig adfærd og sociale kompetencer og indeholder en masse små fine historier som eksempler i de forskellige kapitler. I kan se indholdsfortegnelse og læse forordet lige her.

Disco-Ballon-Maracas

Da vi var på ferie i Thailand, var Bjørn i Bamseklub (læs mere om Thailand her og om Bamseklub her), hvor de lavede mange sjove ting.


En af dagene lavede de en rigtig fin og disco-ballon-maracas. En super god ide, som er så let at lave at alle kan være med. Det eneste som er svært er at vente på limen tørrer.

Du skal bruge det her:



Ris (rå)
Ballon

Lim
Glimmer

Det du gør er:
  1. Fyld lidt ris i ballonen mens den er flad.
  2. Pust den op
  3. Bind en knude
  4. Slask noget lim på
  5. Rul den i glimmer
  6. Lad den tørre
Og så har du simpelthen den festligste lille maracas du kan forestille dig.
Du kan lave den i lige den farve du har lyst til og med mere eller mindre kontrollerede glimmer mønstre.

Det er oplag at lege med at putte forskellige andre materialer i ballonen i stedet for eller sammen med risen. Alt lyder lidt forskelligt... Hvordan lyder fx sand, linser, bønner, perler, havregryn, rosiner og salt i forhold til ris?
 
 

 
 
 
 

Windows Apps



Men hvad så med apps til min Windows Phone??

Det spørgsmål har jeg heldigvis ikke fået stillet endnu... For ja, udvalget af Windows Phone er ikke det største i verden. Og jeg har ikke nogen telefon eller tablet (selvom om en Surface da ku være meget sjovt at prøve) der kører Windows, så jeg har ingen mulighed for at teste dem.

Derfor er det desværre ikke de store anbefalinger jeg kan komme med til dig, hvis du har en Windows Phone og et barn som du gerne vil finde nogle apps til.

Her er et link til deres danske:
Jeg kunne godt have lyst til at prøve:

Find flere apps til Windows Phone hos WindowsPhoneParent, der udelukkende anmelder og organiserer disse apps.

Foto fra www.UnknownMami.com

En fordel ved Windows Phone (8) er dog at der findes en feature der hedder Kid's Corner. Kid's Corner er et separat skrivebord, som man kommer til ved at swipe til venstre fra låse skærmen. Det fungerer lidt på samme måde som når man har forskellige brugere på sin PC og er på den måde et af de mest efterspurgte features til iPad. Den voksne vælger hvilke apps barnet skal have adgang til i Kid's Corner, hvis barnet tapper på en reklame i en app bliver barnet ikke sendt videre, der kan ikke downloades apps eller laves In-App-Purchase, ligesom der ikke kan foretages opkald eller sendes smser, barnet kan heller ikke komme over på den voksnes skrivebord. 
Som sagt har jeg ikke haft mulighed for at prøve det, men hvis du har en Windows Phone, så følg setup guiden her.

Men hvad så med apps til min Android - klik her
Men jeg ville bare have apps til min iOS/Apple/iDevice - se nærmest alle mine andre indlæg om apps - klik her

Print papir himmelsten-spil

Vi har valgt ikke at have nogen spilkonsol (PlayStation, Wii, XBox m m) hjemme hos os, fordi vi spiller så meget andet og både vi voksne og Bjørn har venner, hvor Bjørn kan prøve at spille det, hvis der er.

Skylanders element cookies fra Etsy

Det sidste 8 måneder har Bjørn nærmest kun leget Skylanders-lege.
Til dem der har boet under en sten eller bare ikke har mødt Skylanders. Kan jeg fortælle at det er et voldsomt populært adventure konsolspil, med forskellige væsner man kan styre rundt i en adventure verden. Hvilket væsen man er bestemmes af, hvilken fysisk figur man placere på en lysende portal som er tilsluttet konsollen. Der findes små 50 forskellige figurer der er inddelt i 8 forskellige elementer (vand, teknologi, jord, magi, ild, udød, plante og vind), som hver har deres symbol, styrker og svagheder. Den vågne læsere kan nok også godt regne ud at spillet let kan gå hen og blive lidt af et dyrt udstyrsstykke...


Vi har leget Skylanders rigtig meget, uden rent faktisk at købe og spille selve Skylanders spillet. Det har vi gjort ved at "lege rundt om spillet", ligesom vi også har gjort med fx Ninjago. En løsning både vi, Bjørn og vores bankkonto har været glad for. Her er nogle af de måde vi leger:

  • Skylanders rollelege og slåskampe (ligesom han gør med sine venner i børnehaven)
  • Diskuterer fordele og ulemper ved forskellige elementer og figurer
  • Bjørn fortæller mig historier om Skylanders, både noget han har fået læst op, forløb eller information han har fået fra selve spillet når han har været hos venner og gengivelser af noget andre har fortalt ham om Skylanders
  • Læser i Skylanders klistermærkebog
    (se indlægget her, om hvordan vi laver vores eget Ninjago vendespil, vi har også lavet vendespil med Skylanders)
  • Leger med, spiller og sorterer Skylanders samlekort - 10 kr pr pakke
    (se indlægget her, hvor Bjørn leger med Ninjagokort på en alternativ måde)
  • Tegner Skylanders og farver kopiark 
  • Spiller den gratis app udgave (i starten sammen med far)
  • og så spiller vi vores eget hjemmelavede Himmelsten spil!

Lav jeres eget Himmelsten spil

Inde i Skylanders spillet, møder man blandt andet et minispil, som Bjørn synes er rigtig sjovt og som samtidig er simpelt og lærerigt. Det hedder Himmelsten. Jeg har lavet et Himmelsten spil (plade + figurer), som jeg har lagt til gratis download under "Analoge Materialer" på siden "Egne Materialer".
Det er bare igang med at klippe og klistre!

I den udgave af spillet som Bjørn sidder med her, skulle man selv tegne en streg med rød eller blå tus, for at markere om det var en ond eller en god Skylander. I den udgave der er lagt til download har jeg lavet røde og blå prikker for jer, så I slipper for det.
Himmelsten fungerer lidt som Othello, men med Skylandersfigurer og hvor barnet samtidig øver sig i:
  • at tælle; 0-4
  • konceptet; flest-færrest
  • strategi; forudsige konsekvenser ved forskellige placeringer af brik og vælge blandt mulige scenarier
    

Vi har af flere omgang haft det rigtig sjovt med vores Himmelsten spil. Både da vi klippede ud, sorterede, samlede og spillede med dem. Håber I synes om dem!

Mere

Hvis I ikke har taget hul på Skylanders universet eller har lidt yngre børn, kan I også forsøge at springe denne bølge over og vente på det nye Disney Infinity, der ser ud til at blive et konsol spil med et lignende koncept og format, men med kendte Disney figurer.

Fra hjemmesiden har vi flere gange også printet oversigten over Skylandersne, kigget på, klippet ud, leget med dem og snakket om dem - findes her.
En dag hvor det var rigtig meget sne og øv vejr sagde Bjørn til sin mormor:
Jeg glæder mig til at det blir sommer
Mormor: Det gør jeg også
Bjørn: Ja for så kommer de nye skylanders
(fnis)

Lav-selv spil apps



Det er sjovere at deltage end blot at kigge på - det gælder også iPad apps.

I dette indlæg har jeg samlet et par apps, der har det tilfælles, at det som er det sjove er, at barnet selv er med til at lave spillet.
Det er rigtig sjovt at finde på og kontrollere elementer af spillet selv. Uden barnet opdager det, giver denne type spil barnet indblik i hvordan spil er konstruerede og fordre på den måde både mere strategisk løsning af problemer i spil (da barnet bliver mere bevidst om hvordan spil fungerer på et lidt mere generelt plan) og erfaring mere kreativ problemløsning (når man ikke er bundet af de sædvanlige spil rammer).

Til de kreative
Det første spil er app-udgaven af Max and the Magic Marker. Spillet er faktisk udviklet af det danske PressPlay (der senere er blevet opkøbt af EA) og det findes også til både Wii, playstation, PC og Mac - dem har dog ikke prøvet. Vi har HD udgaven af appen til 19 kr, men der findes også en ældre udgave til 7 kr og en gratis LITE version, hvor man kan prøve de 8 første levels.
 
 

Spillet er klassisk platform spil hvor man går rundt og samler specifikke ting og undgår farligheder.
Det som er særligt ved Max and the Magic Marker er, at man selv kreerer nogle af banens elementer ved at tegne med Max's magiske tush.
 
 

Det man tegner kan både hjælpe Max til at komme videre i spillet eller nå steder der er umulige ved blot at hoppe eller bruge de elementer spillet i forvejen indeholder.
 
 

Men det kan også bruge som forsvar/angreb mod de farlige hoppende auberginer man møder (ved ikke hvad det er de rigtig skal forestille) eller som modvægt, hvis man vil fyre sig selv af på en katapult-vippe da det man tegner opfører sig som et virkeligt objeket i Max's verden ville.

Spillet er rigtig sjovt, synes både Bjørn og jeg. Og en rigtig fin funktion ved spillet er, at man kan customize de knapper man bruger til at styre Max med. Så de er den størrelse og har den placering på skærmen som passer én bedst.

Ved selv at skabe nogle af elementerne med Max's tus stimulerers den form for kreativ problemløsning som som børn ofte er mere naturlige omkring end mange voksne. Jo mere man kan holde fast på evnen til at tænke "uden for boksen" jo bedre efter min mening!

Til børn der vil selv
I Chuck's Challenge (Gratis / IAP 13-32kr) appen skal du styre den lille lilla fyr Woop, rundt på nogle mindre baner, der indeholder forskellige elementer der skal udgås, samles, flyttes og ændres for at Woopk kan komme i mål. Spillet skulle minde om 90'er spillet Chip's Challenge af samme designer.

En helt tom bane, hvor der ikke er bygget noget endnu.
Her har vi indsat lidt forskellige elementer og trykket start.

Banerne er af svingende sværhedsgrad, men det rigtige sjove ved dette spil er at man kan lave sine egne baner. Banerne kan man gemme og spille selv eller dele med andre Chuck spillere.
Ved In-App-Purchase kan du tilkøbe ydereligere levels samt få appen reklamefri - det har vi gjort
Via Kickstarter ser det ud til at Chuck's Challenge også er påvej i en 3D udgave, håber det også bliver muligt at bygge sine egne baner der.

Samme udvikler har også lavet en Ben10 udgave af Chuck's Challenge, der er næsten identisk.
Nemlig Ben10 Game Generator 1, 2 og 3 (Gratis - 16kr).


I begge apps tapper man på Ben10/Woop i øverste højre hjørne for at komme i gang med at vælge det element man vil placere på banen. Der er både forskellige forhindringer (mure, kasser og sten), modstandere (mystiske aliens og væsner), overflader med funktioner (vand, is, lave og rulletrapper), 2-delte funktioner (knapper, skydedøre, nøgler, og låse) samt aktive elementer (laser skyder, transformatorer og teleportaler) at lege med. Og i de officielle levels og de bane andre bruger har lavet er der masser af inspiration at hente, til hvordan man kan bruge de forskellige elementer.

Man sætter hvad med vil, hvor man vil. Den eneste regel er at der skal være både en Ben10/Woop og en udgang. Hvis man vil lave sin bane større eller mindre kan man tilføje rækker ved at tappe på + og -. Flere af elementerne kommer i flere forskellige udgaver. Ved at dobbelt tappe på et element man allerede har placeret på banen kan man se og vælge disse forskellige udgaver af elementet eller slette elementet (dette dobbelt tap kan til tider være meget svært at få iPaden til at registrere).
Se flere tips til at lave dine egne baner her.

 
 

Vi synes det er rigtig sjovt at lave sine egne baner og Bjørn er vild med Ben10, så har både Chuck's Challenge og Ben10 Game Generator. Hvis man ikke er skør med Ben10, så kan man nøjes med en af delene.

Når barnet skal regne ud hvordan man kommer frem til mål og klarer en bane, kræver det en masse kognitivt og af hukommelsen. Barnet skal forestille sig og huske forskellige konsekvenser, samt opveje fordele, ulemper og risiko. At lægge denne type planer, der hurtigt kommer til at indeholde mange dele elementer der skal udføres i en bestemt rækkefølge er en rigtig god måde at træne problemløsning på et plan der ville være meget upraktisk at nå uden en computer/iPad.
Når barnet laver sine egne baner øges hjerneaktiviteten yderligere og barnets kreativitet får en endnu større rolle.
Se også indlægget om "Fysik apps" (kommer snart)

En rigtig fin feature ved disse spil er "Undo" knappen. Med undo knappen kan man fortryde sine handlinger trin for trin. Denne funktion gør det muligt for barnet at spole tilbage og se præcis hvornår og hvorfor det gik galt. Revidere sin plan på baggrund af denne nye viden og forsøge igen. En funktion der ville være praktisk at have i det virkelige liv og som præsenterer barnet for nødvendigheden af at ændre tilgange til ting hvis den tilgang man har ikke fungerer - en rigtig god ting at forstå både når det gælder computerspil og resten af livet ;-)

Til den lille programmør
Når Bjørn bliver lige lidt større, tror jeg, at han vil synes rigtig godt om Daisy the Dinosaur (Gratis) og Move the Turtle (25 kr). Begge apps giver børn en ide om basal programmering. Ved at vælge og linke forskellige kommandoer og kan man få hhv en dinosaurus eller en skilpadde til at gøre forskellige ting (se en video demo af Daisy the Dino her).
 
 

Se også
Der findes også en masse apps, hvor den voksne kan lægge indhold ind i appen som barnet har særligt behov for eller ønske om at beskæftige sig med, se flere af denne type fx i indlægget her

Få flere ideer til apps til dig og dine børn - klik her