Fysik apps

Med en iPad kan børn (også) lege læring ind. Med de helt rigtige apps kan børn eksperimenter og lære om ting det ellers ville være meget besværligt at komme i kontakt med og/eller forstå. Et rigtig godt eksempel på dette er appsne i dette indlæg.


På herover kan du se en tegning mig og Bjørn lavede sidste sommer af nogle af de forskellige elementer der findes i appen Amazing Alex.
Denne app er en af flere apps vi har som jeg har valgt at kalde fysik apps. De handler alle sammen om, at man skal løse et eller andet form for problem. Nogle problemer blir løst ved at kaste med fugle andre ved at grave tunneler eller bygge maskiner.
Fælles for løsningerne er at de kræver man forstår problemet, forstår hvordan de redskaber man har tilrådighed kan bruges og/eller reagerer i forskellige situationer, kan udregne og sammensætte en plan eller strategi. Udover forståelse for hvordan vægt, overflade, tyngdekraft og andre elementer der kan være upraktiske eller svære at give børn erfaringer med, får børn også øvelse i flere højtprioriterede processer:
  • Identificere problemer og stopklodser
  • Opfange mønstre, sammenhænge og systemer
  • Få ideer
  • Udtænke praktiske løsninger
  • Dele en process op i flere forskellige elementer
  • Forestille sig flere træk ind i fremtiden
  • Manipulere med objekter mentalt
  • Forstå konsekvenser
  • Overvåge en process og løbende sammenligne med forventninger
  • Revidere eventuelle fejlslagne planer
  • Øve fleksibilitet i forhold til opgaver
De simpleste baner i disse apps synes Bjørn var sjove fra han var 3-4 år. Som 5årig kan han gennemføre meget, men vi spiller tit denne type apps sammen så jeg kan hjælpe ham forbi svære passager eller bare fordi det er sjovt.


Her er de Fysik-Lærings-Apps vi rigtig godt kan li:

Monster Physics (16 kr)
Et spil der hurtigt blir ret svært, men som er rigtig sjovt. Hvis det er for svært behøver man jo heller ikke at forsøge at løse nogle af missionerne, man kan jo også bare bruge appen til at lege med og bygge nogle skøre opfindelser og se hvad man kan få dem til at gøre.
Se lidt om hvordan appen fungere i videoen her.

Where's My Water (7 kr)
Hjælp en krokodille i en kloak med at få sit badekar fyldt på. Du gør det ved at lede vand og andre materialer igennem gange du graver. Der er både en fuld og en gratis version, samt til Android og WindowsPhone

Where's my Perry (7 kr)
Findes til iOS i gratis LITE version og i fuld version, samt til Android og WindowsPhone.
Samme udvikler og næsten samme spil som Where's my water. Men da det er nye udfordringer og nye materialer der reagerer anderledes og derfor give nye muligheder, kan man sagtens have begge apps. For 19kr kan du IAP et ekstra spil i spillet. Nemlig en masse nye baner med nye elementer og hvor det gælder om at hjælpe Dr. Doofenshmirtz.
Hvis dine børn kan lide Phineas&Ferb er denne app et must!

Cut the Rope (Gratis - 25 kr)
Også et sødt spil hvor man skal hjælpe en frø med at få bolcher. Her benytter man sig af forskellige hjælpemiddler som kan svæve, gynge, falde m m. Findes også til Android og i en iOS gratis version. Vær opmærksom på at der er mange forskellige versioner, som har forskellige priser og forskellige muligheder for efterfølgende IAP.

Angry Birds (Gratis - 7 kr)
Vi spiller især Angry Birds Space og Star Wars.
Se seperart indlæg "Vi lærer ting af Angry Birds" - klik her

Bad Piggies (Gratis - 7 kr)
Fortsættelse af Angry Birds, men nu holder man med grisene. Appen går ud på at bygge forskellige transportmidler til grisene. Se hvordan det fungerer i videoen lige her.Appen findes i en gratis og fulde HD version til iOS samt til Android.

Amazing Alex (Gratis - 25 kr)
Fra samme udvikler som Angry Birds og Bad Piggies. Drengen Alex bygger forskellige amazing forløb for at få bolde til at rulle, balloner til at svæve og meget mere. Til iOS er der både en gratis og en fuld HD version, samt en Android version

Jeg må også hellere lige nævne Trucks and Skulls (Gratis/IAP), det er præcis det samme spil som AngryBirds bare med monstertrucks i stedet for fugle og knap så sjovt. Bjørn synes det er sjovt, men jeg synes det er nederen blandt andet fordi det er ret svært at komme langt uden at lave dyre IAP. Men hvis du nu har et barn der er vild med monster-trucks, så ville jeg gi det et forsøg.

Generelt, så prøv gratis versionerne og se om det er noget for jer, men jeg kan godt afsløre at vi har betalingsversionen af dem alle.

Få sproget med

Når jeg spiller sammen med ham, kan jeg hive fokus mere over på at sætte ord på og tale om processerne, i stedet for bare at gennemføre for at komme videre i spillet.

Dette gør jeg ved at stille ham spørgsmål om målet og problemet i hver spil og bane:
"Hvad skal man her?.... Hvordan kommer man derover?.... Hvad sker der hvis vandet ryger i afløbet?..."

Jeg spørg ind til de redskaber, elementer og systemer der er i spillet. Hvordan forskellige ting vil reagere hvis jeg gør forskellige ting (ofte også fordi han kender spillene bedre end mig):
"Hvad sker der hvis jeg blander tjære og lava?... Hvordan kan man komme igennem sådan en mur?... Kan de store bolde også trille?.... Hvad kører hurtigst?... Hvordan kan jeg få mere kraft så jeg kan komme op af bakken igen?... Hvorfor går du ikke bare under?..."

Vi skiftes til at prøve en bane. Mens jeg udfører mine planer taler jeg dem igennem og beder ham om at gøre det samme.
"Nu sætter jeg den her og så håber jeg den vil kunne nå hele vejen der hen.... Måske kan jeg grave en tynd rande og så fylde den langsomt op i stedet for hurtigt... Først skal jeg hente nissen og så skal det gå hurtigt, så lavaen ikke når igennem propellen inden jeg er ude..."
Jeg forklarer ham også at grunden til jeg gerne vil have ham til at sige det højt er, så jeg kan forstå hvad han tænker og på den måde lære af ham og selv blive bedre.

Det er rigtig rart for Bjørn at spille noget med os voksne, hvor han rent faktisk en gang imellem er bedre og mere kompetent end sine forældre - og det sker ofte i disse spil, fordi han har spillet dem så meget og kender alle mekanisker og kringelkroge i spillene. En anden god ting ved disse apps er, at flere af dem jo faktisk er lavet til voksne, så når børnene er gået i seng, kan mor og far altså også godt bruge et par timer på dem ;-)

Se flere fysik apps i inlægget "Flere fysik apps" - klik her (kommer snart)

Apps'ne i dette indlæg er listet under Div. Spil - se alle anbefalede apps på siden her.