En hverdagshjælper


Ugens app er en lille app, som overhoved ikke har noget at gøre med børn eller sprog, der virkelig har gjort noget af vores småbørnsfamilie liv lettere.


Den hedder OurGroceries er gratis (reklame finansieret) og findes både til browser, iOs og Android og virker på tværs af platformene.

Du bruger appen til at lave indkøbslister. Det er let at tilføje ting til listerne, blandt andet fordi den kan huske ting du har skrevet før (det er skræmmende hvor meget man købe det samme igen og igen) og det er let at fjerne tingene fra listen efterhånden som du går rundt og handler.


Men det rigtig smarte er at du kan dele listerne med andre mennesker på andre enheder.
På den måde kan jeg nøjes med at aftale med min mand at han købe ind en dag og hvis jeg så senere kommer i tanke om noget han skal købe med, behøver jeg ikke give ham specifik besked om dette. I stedet skriver jeg det bare på vores online indkøbsseddel. Når man er nede og handle skal man jo så bare huske at tjekke listen, men det plejer ikke være noget problem når man lige kommer ind i rytmen.

For at kunne dele sine lister med andre skal der være tilknyttet en "master-email" - her bruger vi min email. Når min mand så downloader samme app på hans telefon går han, en gang for alle, ind i "settings" > "sharing" og skriver han godt vil hookes op med de lister som høre til min mail.
Jeg får så en mail hvor jeg skal godkende hans enhed og så kører det :-)


Den er ikke videre køn (som du kan se) på browser screen shotsne - det ser lidt anderledes ud på hhv iOs og Android. Men den er nem og virker bare hver gang!

Det er muligt at oprette flere forskellige lister på een gang.
Vi har en standardliste med de ting som skal købes i supermarked, grønthandler, helsekost butik eller lignende. Og så har vi typisk én til hvis vi kommer i et byggemarked eller IKEA osv. Samt en seperat til indkøb til en fødselsdag eller andet særligt.
 

Du kan også tilføje kategorier, som bliver husket fra gang til gang du køber de samme ting. Og kan gøre det lidt lettere at få det hele med uden at gå frem og tilbage i supermarked.


Appen har faktisk en del yderligere funktioner, som vi dog ikke rigtig har brug for og derfor ikke har prøvet til fulde; der er mulighed for at lægge billeder af ting ind, bruge stregkoder, oprette opskrifter m m. Se deres FAQ her.


Jeg har lagt denne app ind under kategorien "Apps til de voksne", hvor der ellers ikke er så meget endnu. Se alle de apps jeg anbefaler - lige her.

Kvindelige LEGO forskere

Der er kommet et nyt LEGO sæt som vi SKAL have.
Det hedder Research Institute (21110) og indholder en kvindelig astronom, en kvindelig kemiker og en kvindelig palæontolog.
Den endelige udgave af LEGO sættet

Det er jo ikke hver dag man ser legetøj der forsøger at rykke sig bare en smule væk fra det typisk stereotype dreng- og pigelegetøj.
Se indlæggene: "Julegaveønsker til alle børn", "løb som en pige" og "80'er LEGO til alle"

Sættet er blevet lavet via LEGO Ideas projektet, som er en platform, hvor alle (også dig) kan gå ind og fortælle om sin ide til noget som burde være lavet i LEGO. Herefter går folk ind og stemmer på de ideer de godt kan lide. Hvis ideen får over 10.000 støtter bliver den taget op til LEGO review og muligvis sat i produktion.

Der er mange rigtig sjove ting, hvad enten din yndlingstvserie er BBC's Sherlock Holmes, Panter Tanter, eller du bare godt kunne tænke dig et LEGO verdenskort.

Ellen's originale forslag til LEGO

Det er den hollandske forsker Ellen Kooijman, som til daglig er leder af Vegacenteret i Stockholm, der fik ideen til sættet helt tilbage i 2012. Læs et lille interview med hende her.

I hendes originale forslag til LEGO er der kvinder i flere forskellige professionelle situationer, men det er altså kun forskerne der har fundet vej til butikkerne. Det må altså være sjovt at se sit eget LEGO sæt blive til.

Og ja nu skriver jeg butikkerne, men æsken er limited edition og derfor desværre ikke lige til at købe i enhver Toys r Us. Via online LEGO shop skulle det dog være muligt, men mindre der er udsolgt ligesom det lynhurtigt gjorde så snart det var udkommet.

Jeg tror i al fald vi skal have det, både for at støtte initiativet og fordi Bjørn vil synes godt om de små kemiske kolber og dino-skelettet.



Se TheBrickBlogger's anmeldelse af sættet her.
For yderligere perspektiv, se artiklen her.
Og følg @LegoAcademics, for a se hvad de kvindelig LEGO akademikere ellers laver når de ikke sidder fast på deres små plader.

Se eventuelt også Hasbro's forsøg på at udvide NERF skumskyder-linie med produkter målrettet piger.


Det ser ud til at målrettet piger = malet pink og lilla.
Som sagt i indlægget her er det små skridt og måske til tider 1 frem og 2 tilbage, men det er trods alt rart at se en pige i en legetøjsreklame med fysisk overskud og kraft.

Kom med til Arla Food Fest

For andet år i træk afholdes Arla Food Fest i Kongens Have i København. Det sker lørdag d.30 + søndag d.31 2014 kl.10-18.

Vi var der sidste år og havde det overraskende sjovt, så vi skal helt klart derhen igen i år og har allerede købt vores billetter!

Food festen er en madfestival målrettet børn og deres voksne, i forbindelse med Copenhagen Cooking.
Arla afvikler festivallen i samarbejde med Muskelsvindfornden (som også står bag Grøn Koncert og) som også får det økonomiske overskud fra festivallen. Det fysisk overskud (maden) doneres til FødevareBanken.

Og hvad i al verden laver man så til en madfestival?
Man fejre mad og smag med musik og leg.
Programmet (og der er meget) kan ses her, men konceptet er en masse forskellige boder, hvor man kan lege, lave, undersøge eller købe mad.


Selvom festivallen forgår på et forholdsvis lille område var der sidste år masser af forskellige aktiviteter for børn i alle aldre. Samtidig var aktiviteterne simple, men sjove, lærerige og rolige (undtagen dem som skulle være vilde, som danseteltet med høj musik og uv-lys). En anden ting mor og far her også sætter pris på var, at selve området føltes forholdsvis luftigt og afslappet, hvilket ellers godt kan være lidt et problem ved mange lignende børnerige events.


Vi kommer helt klart lørdag, så vi kan høre både Djämes Braun og Donkey Road Show med musikere fra DonkeySound, noget af Bjørns yndlingsmusik!
Men hvis dit barn (/du) er mere til pop, så kom søndag, hvor ex både L.I.G.A. og Christopher spiller.
Sidste år så vi blandt andet en top underholdende Pharfar, der tydeligt havde lidt blandede følelser omkring publikums overraskende lave gennemsnitsalder og hans tekstunivers.

Se en video fra sidste år

Det er selvfølgelig muligt at spise alt mulig lækker og børnevenlig mad.
Sidste år kunne man ved at udføre nogle forskellige små og nemme opgaver samle sammen til en madkurv med picnic tæppe. Jeg har på fornemmelsen at det bliver fra Hotel- og Restaurantskolens Gourmet-Pølsevogn vi køber vores frokost i år.

Vi nåede ikke, at prøve at lave vores egne pølser sidst, så det er nok en af de boder vi går efter i år. Ellers glæder os til at se hvad Kakao-springvandet er for noget, prøve sanselabyrinten og så skal vi helt klart forbi ByBi's bod. Det ser nemlig ud til at der er en masse nyt i år.
Sidste år havde Bjørn det rigtig sjovt med at kværne mel hos Meyers Bageri, sortere affald (!), lave sin egen smør + smøreoste variant og hænge ud ved mælkeautomaten.



Du kan stadig nå at købe endagsbilletter her.
Men Arla har været så flinke at sponsorere billetter til 2 familier her fra bloggen.

Derfor kan jeg udlodde 2x4 indgangs billetter til lørdag d.30/8-2014 (børn 0-3 år er gratis).
Du deltager via Rafflecopteren herunder, senest d onsdag d. 27/8-2014.
Hvis du ikke ved hvordan du tilmelder dig en Rafflecopter så se indlægget her.

Held og lykke!
Og vi ses måske...
a Rafflecopter giveaway

80'er LEGO for alle

Lidt i forlængelse af pige-indlægget her så prøv lige at se de her meget simple, og meget brune, 1980'er reklame kampange for LEGO.
Efter signe havde LEGO inviteret børn til at lege med klodserne i 1 time, hvorefter de tog billeder af børnene med det de havde bygget.

Her er ingen instruktions manual (selvom jeg er en af dem der er glad for instruktionsmanualerne, ved at følge disse lærer man én type færdighed, ligsom man de næste mange gange man bygger udfra fantasien lærer noget andet), ingen helteroller til drengene og pynte-hus-service-roller til pigerne og klodser i alle farver :-)

 
 


 
 


 
 

Nogle af børnene kan man ikke engang umiddelbart se om en dreng eller en pige - prøv lige at overvej om det er noget du har set for nylig.

Efter især billede af den rødhårede pige fra 80'er legoreklamerne gik viralt tidligere på året. I forlængelse af de kontroverser omkring den nye "pige"-LEGO serie Friends der var tilbage i 2011.
Fandt en HuffingtonPost blogger frem til pigen, som nu var en 37 årig kvinde og satte nedenstående photosession op...


Lad det først være sagt at vi elsker alt vores lego! men derfor kan man jo godt lige overveje hvad det er vi ikke leger med når vi leger med det LEGO man kan købe i øjeblikket - og hvordan legen, samt den indlæring der følger med, kunne se ud med et andet oplæg.

Se evt Social Images serie:  Historicay perspective on the LEGO gender gap. Del 1, del 2, del 3 og del 4.
Eller fysiker og oceanograf Helen Czerski's Guardian kommentar "LEGO still builds gender streotypes" her.

Så starter skoleåret...

Jeg har en del læsere som ligesom mig følger skolelærerne ferier, og vi starter på arbejde senest i morgen.


Lige i dette øjeblik (søndag aften), må jeg indrømme at det virker som en umulig opgave, men sov godt i nat alle sammen - så ses vi i morgen helt stramme, målrettede og klar!


Simpelt "EN eller ET vendespil"

Inden sommerferien, lavede jeg et lille hurtigt spil til at øve sig i de ubestemt artikel/kendeord en og et.
Det vil jeg gerne dele med jer :-)

Spillet kan hentes gratis i min Selz butik lige her.
Læs mere om butikken i indlægget her.

Spillet

Spillet består af 14 forskellige ord-brikker på 5x5 cm der kan printes sort/hvid og bruges til forskellige spil.
Oplagte til et simpelt vendespil.

Start med at spille med de 7 øverste ord - som alle sammen er fælleskøn = En som kendeord.

Når barnet har styr på disse kort og husker at sige "En" hver gang, så læg disse ord tilside og spil i en periode med de nederste ord - som alle sammen er intetkøn = Et som kendeord.
Ved at spille med kortene på skift bliver barnet først opmærksom på, at nogle ord hører sammen med en, herefter at nogle (andre) ord hører sammen med et - at der er forskel på ord og reglerne for disse.

Intetkøn ordene, er som regel dem børn har vanskeligheder med, hvis de har vanskeligheder med ubestemte kendeord. Da intetkøn forekommer langt sjældnere (ca 25% af danske navneord er intetkøn) end fælleskøn. Derfor vil barnet sandsynligvis oftere komme til at lave fejl som: "En hus".

Hver gang barnet siger kendeordet forkert (eller udelader det) gentager den voksne korrekt, ex: "Ja et hus", måske endda tilføje: "du vendte et hus, så skal vi se om du kan finde et hus mere".
På den måde hører barnet sin egen forkerte produktion af kendeordet 1 gang, men den voksnes korrekte 3 produktion gange.

Når barnet begynder at have styr på kendeordene til disse intetkøns ordene også, så bland en og et ordene sammen og spil med dem alle ord-brikkerne.

Ved at blande ordene sammen, øver barnet sig i at tage stilling til om hun/han vil bruge en eller et, opbygger viden om kønnet på de specifikke ord som findes i spillet og får input til dannelse af den delvise systematik, som et ords køn er relateret til (noget de fleste voksne heller ikke er bevidst om, men som kan støtte bestemmelsen af kønnet - Se Sproget.dk's svar her og Artiklen "Et hamster" her, hvis du vil læse mere om dette).

Sådan spiller du spillet

Spillet fungerer ligesom med alle mulige andre vendespil.
  1. Brikkerne lægges med bagsiden op af.
    Se indlægget her, hvor jeg blandet andet skriver lidt om hvordan man kan fordele brikkerne og hvordan det virker.
  2. Den yngste spiller/barnet starter.
  3. Barnet vender 1 brik - og siger hvad der er på billede ex: "En ko".
  4. Hvis barnet siger den ubestemte artikel forkert (ex: "Et ko") eller udelader den (ex: "Ko"), gentager den voksne med korrekt: "En ko".
  5. Barnet vender endnu en brik - og siger hvad billede forestiller 
  6. Igen; Hvis barnet siger den ubestemte artikel forkert (ex: "Et ko") eller udelader den (ex: "Ko"), gentager den voksne med korrekt: "En ko".
  7. Barnet, evt i samtale med den voksne, afgører om de 2 brikker passer sammen.
    I denne forbindelse vil det være oplagt at den voksne gentager det korrekte endnu nogle gange ex: "En ko og en saks... er de ens? hmm... en ko... en saks.... nej en ko er et dyr og en saks er noget man klipper med de er ikke ens"
    eller: "En ko og en ko... er de ens? ja en ko og en ko det gir to køer, så har du et stik".
  8. Når den voksne har tur vendes på samme måde 1 brik > siges "En bold" > vendes endnu en brik > siges "En bold" > afgørelse af om de passer sammen eller ej.
  9. Hvis man får et stik, får man endnu en tur.
    Hvis man ikke finder et stik så går turen videre, med uret rundt.
  10. Når alle brikker er væk er spillet slut.
  11. Hver spiller lægger sine stik op på en rækker og man tæller hver spillers stik i fællesskab.
    Der tales om hvem der har så har flest og udpeges en vinder.

Obs

Husk at der meget gerne må sættes ord på alle dine handlinger og overvejelser undervejs.

Hvis du spiller med et barn som virkelig ikke er glad for at tabe - og dem er har vi jo nogle af. Så kan det være en ide at sørgefor at spille flere runder vendespil og føre et øl-regnskab, hvor i sætter streger på et stykke papir efterhånden som i hverisær vinder.
På den måde kan man aflede det værste af taber-fornemmelsen, samtidig med at barnet stadig får lov til at prøve at tabe og arbejde videre med dette. Og ja, jeg skriver får lov, fordi vis man lever de første 6 år af ens liv uden nogenside at have tabt noget, så mangler man disse oplevelser i trygge rammer og med støtte til at komme videre på en konstruktiv måde, som træning til resten af livet.

Hvis du printer ud på normalt papir vil man fra bagsiden kunne ane, hvad der er på brikken.
De hurtige og/eller vinder orienterede børn, vil hurtigt opdage dette og bruge dette til deres fordel, så de bliver ved med at få stik, indtil alle brikkerne er væk og den voksne slet ikke fik tur.
Hvis der er tale om et yngre barn og man spiller for at få en chance for at give barnet feedback (ex træne udtale eller valg af kendeord). Så kan det være en ide bare at spille med på dette "snyd".
Ikke lade som om man ikke kan se hvad de gør (da det er urealistisk at den voksne ikke kan regne den ud når barnet kan og dermed lægger et lag i mellem dig og spillet/barnet hvilket er unødigt og fjerner dig en smule fra situationen), men acceptere det og måske endda rose barnet for den smarte strategi.
På den måde får barnet nemlig sagt alle ordene ikke kun halvdelen og i 'åben' tilstand fordi morer sig imens, med at snyde den voksne og kan forudse sejeren.
Når dette holder op med af være sjovt for en af partene eller hvis i spiller af andre grund (underholdningen ved at spille mod hinanden, vinde og tabe), så klister en pap bagside på brikkerne så man ikke kan kigge igennem eller print direkte på karton i stedet, så holder de også længere.

God fornøjelse :-)