Museboller og Pindsvineboller

For efterhånden laaang tid siden så jeg det her billede på Pinterest og da vi var på Kreta sidste sommer så vi en bager der lavede de vildeste men simple dej-dyr (se dem her).

Disse 2 ting var inspirationen da jeg sidste år skulle bare nogle afskeds-boller til Cleos børnehave.
De var overraskende lette at lave og blev overraskende søde.
Så søde at Cleo stadig med jævne mellemrum spørger om vi ikke kan lave museboller...


Normalt når jeg bager boller (se indlæg her) er de som jeg bedst kan li dem; flade, crunchy og med lidt halløj i (kerner, frø, flager, nyt mel, grøntsager eller lignende).

Men til musebollerne lavede jeg en lidt mere straight version i ren ølandshvede og en del mere af det end normalt, så jeg var sikker på bollerne hævede godt og blev lidt stive så de kunne klippes i og formes.

Efter de havde hævet natten over lavede jeg dråbeformede boller satte små haler på og lod dem efterhæve.
 
 

Efter ca 1 time puttede jeg små rosin øjne i og klippede 2 små hakker i dejen med en saks.
Det gik overraskende godt i den stive dej, så jeg lavede også nogle hvor jeg klippede en masse hakker, der blev til de sødeste pindsvin.

Jeg penslede dem med æg så de ville blive mørke og glinsende.
 
 

Som sagt var de et stort hit.
En god måde at lave en sund men sjov ting, uden at skulle købe alt mulig ekstra ind.
 
 

Jeg har senere prøvet at lave dem med noget der minder mere om den dej vi plejer at lave boller af....:


De blev lidt mutanter, men stadig søde.

Sjovt faktum er dog at Cleo slet ikke kan li rosiner i bagværk. I det hele taget er hun det eneste barn jeg kender der ikke rigtig bryder sig om rosiner.

Kær grøntsag har mange navne

I øjeblikket får vi 1 gang om ugen en måltidskasse fra Aarstiderne.

Tidligere har vi fået de normale frugt- og grøntsagskasser og været glade for mixkassen, dogmekassen og kuk-kassen.
Vi har holdt pauser og prøvet andre leverandører (se ex indlægget her). Men lige i øjeblikket er det altså kvikkassen der bestemmer vores aftensmad 3 gange om ugen.

I indlægget her kan du se hvordan vi bruger kasserne til ordforråds- og andre sprogligeaktiviteter. Men for et stykke tid siden var der disse 3 fyre i vores kasse, som gjorde det ekstra sjov.

Jeg er ved at pakke maden ud og begge børn sidder ved bordet og laver noge tandet.
Cleo spørger: "hvad er det?"
Jeg svarer: "det er en squash"

Og for en gang skyld tænkte mor hurtigt, på trods af ammehjerne og manglende søvn, peger på de 2 næste grønne fyre og sagde: "og det her er en courgette... og det her er en zucchini".

DET synes begge børn var mærkeligt og sjovt, hvordan kunne tilsyneladende ens grøntsager være forskellige grøntsager? Var der måske en lille forskel mellem de 3 grøntsager, som de bare ikke umiddelbart kunne få øje på? Var mor fuld af løgn? Eller hvad var det lige der skete?

Dette ledte os ind i en fin lille samtale om ting der havde flere navne (som lejlighed og bolig og hjem og hus) og forskellige ting der havde samme navn (som pære og pære).

Det endte med, at jeg selv blev helt i tvivl om squash, courgette og zucchini overhoved ER den samme grøntsag. Men fra sidelinien kom far ind med en teori om at navnet på den samme grøntsag i forskellige lande. Efter noget googling viste det sig at han havde ret.

Udvikling af ordforrådet er ikke lige til, men det er altid sjovt!


dfdf

Hoots - Ugens App

En lille hurtig anbefaling af et lille hurtigt spil.

Hoots (gratis) er et super simpelt 3 på stribe spil der kun tager 60 sekunder at spille.
Det gælder nemlig om at få placeret 3 små ugler i samme farve på stribe, så mange gange som muligt på 60 sekunder.
Det er overraskende vanedannende, måske fordi uglerne er søde og lydeffekterne er behagelige. Samtidig med det er simpelt nok til mindre børn kan finde ud af det.
 
 

Det eneste minus er at der efter hver runde kommer en reklame, tilgengæld er det som sagt gratis...

Hoots fås både til iOs og Android.

Se flere ugens apps HER

http://www.minkusinemaria.dk/search/label/Ugens%20app




Inderst inde - kommer snart

Den nye Pixar fil "Inderst inde" får præmiere i DK d.27/8-2015 og det glæder jeg mig til!

Ikke alene ser den rigtig sjov ud (se traileren herunder), den har også fået rigtig god omtale i US, hvor den allerede er kommet ud, og så sætter den samtidig fokus på menneskers følelser og giver os en lidt ny måde at italesætte disse lidt udenfor os selv.

Derfor tænker jeg filmen vil kunne bruges af mange både forældre og professionelle, til at gribe fat i at sætte ord på følelser generelt og i specifikke situationer, evt i forbindelse med sociale historier eller andet intervention.



Filmen handler om en pige, hvis familie flytter fra landet og ind til byen.
Konceptet er så, at der inderst inde i os alle er 5 følelser der hver har deres opfattelser af en situation, ønsker og i filmen personificeret af en lille figur.

På dansk er de kommet til at hedde: Triste, Glæde, Vrede, Afsky og Frygt.


Umiddelbart kan jeg komme i tanke om den del flere følelser end 5, men det blir da spændende at se hvordan filmen grejer det faktum. Og om ikke andet er det jo i al fald en oplagt aktivitet at finde frem til, benævne og kategorisere alle de forskellige følelser man kender til.

Og ja, der kommer uden tvivl en hel rækker produkter man kan købe med figurerne, som alle børn blir helt vilde efter, men rundt omkring på nettet er der allerede begyndt at dukke gratis ting op som kopisider man kan farve osv (se ex her eller her), og mon ikke der kommer mere af den slags...

 
 

Jeg må indrømme at jeg synes sokkerne der passer til dagens humør er ret sjove.

Og ja, iPad appen Inside Out thought bubbles (gratis) hvor man skal skyde med de små tanke-kugler for at få dem til at forsvinde er da også klart lidt afhængighedsskabende :-D

Apps til de små 1,5 - 2,5 år

I dette indlæg har jeg samlet de apps som Cleo var gladest for da hun var omkring 2 år - altså til børn på ca 1,5 - 2,5 år.
Jeg er ikke så meget for at sætte aldersbegrænsninger på apps, da jeg oplever at mange apps kan bruges af børn på vidt forskellige aldre - de bruger dem bare forskelligt.

Nogle apps kræver dog en hvis kognitiv udvikling, finmotorik, forforståelse, selvstændighed og/eller erfaring, der gør at jeg godt synes man kan sætte en minimumsalder.

Overskriften skal altså forstås således:
Disse apps kan børn starte med at få noget ud af fra de er 1,5 - 2,5 år og til de ikke synes de er sjove mere. Ikke at børnene bør være minimum 1,5 år og maximum 2,5 år når de bruger disse apps.

Forskellen mellem disse apps og dem til aldersgruppen ½-1 år, som du finder på min liste "Apps til eln 1 årig" og "Apps til de HELT små" er, at der her er behov for større forståelse af årsag-virknings forhold, mere avanceret hypotese dannelse eller brug for erfaringer med virkeligheden for at forstå eller opleve gensynsglæden med app udgaven af virkeligheden.

Finmotorisk er der også højere krav til. Barnet kunne tappe på et bestemt tidspunkt og/eller kontrolleret flytte elementer fra et sted til et andet for at disse apps er sjove.

De apps jeg omtaler i dette indlæg kan, sammen med lidt yderligere anbefalinger, findes på den App Anbefalingsliste der hedder "Apps til de små 1,5 - 2,5 år", som du finder HER.

Apps med sange

Der findes flere, men de 2 sang apps Cleo har synes bedst om har været:

mzl.gkovxpen.pngDe små synger (39 kr)
I appen kan du høre 10 udvalgte sange fra de klassiske bøger (Lyt og Syng) mens du kigger på illustrationen fra sangbogen og teksten eller bare læse/synge teksten selv uden musik (Læs og Syng). Altså jeg synes den er lidt kedelig, men Cleo er blevet ved med at gå tilbage til den og det er sange de fleste voksne kender hvilket også gør det lettere at synge videre uden appen.

mzl.gbhbgqcq.pngSangLege (Gratis/IAP) Med denne app er det nemmere at finde rundt og vælge den sang man gerne vil høre. Når man vælger en sang afspilles en video hvor sangen synges roligt, lunt og med tilhørende fagter af Nina (se ex Giraffen Gumle her).
Det er muligt at spole i sangen, sætte en sang på repeat og vælge at se teksten til sangen. Det sidste er rart, da der nok er et par af sangene ikke alle kender på forhånd selvom der mere eller mindre køres med det typiske institutions repertoire.

Efter den nyeste opdatering kommer appen med 3 gratis sange, mulighed for at hente 9 sange yderligere gratis og mulighed for at tilkøbe 2 sangpakker (25 kr stykket) med hver 15 sange i (OBS Betalingsmodellen har dog skiftet flere gange for denne app).

Påklædnings apps

Hun har også været rigtig glad for påklædningsdukke apps som:

Funny Baby (8 kr).
mzl.ftsintca.jpgDer findes 1000vis af denne type påklædnings apps, men jeg synes at netop Funny baby har en hyggelig streg og så er den sat op på en meget simpel måde så man nemt kan finde rundt i mulighederne og får ro til at vælge sine beklædningsdele uden hele tiden at blive distraheret.


mzl.wtmzptdm.pngMini-U Boutique (29 kr) påklædnings app, hvor man først vælge hvilken af de 4 forskellige piger man vil klæde på og herefter er det bare at slå sig løs med tøj og accessories. Tegnestilen i Mini-U Boutique er super retro sød og meget mere behagelig, krummeluret og dushet end de fleste apps. Hvilket er rigtig rart for øjet og godt for variationen.

PopAppFactory har også lavet nogle påklædningsdukker så man kan lege videre med de 4 piger fysisk, du kan hente dem gratis HER. Husk forresten at se min retro-ordforråds-påklædnings-piger i indlægget her, hvis du er til krummelurer og eller påklædningsdukker.




pr_source.pngGuess the Dress (16 kr) er også en påklædningsdukke app, der også har et lille twist. Her er skal man nemlig sørge for at vælge det tøj som passer til årstiden dukken befinder sig i. Altså vinterstøvler hvis man kan se ud af vinduet at det sneer og sandaler hvis solen skinner fra en skyfri himmel. På grund af dette er det oplagt at tage udgangspunkt i appen til samtale om for eksempel hvad der passer sammen, årstider eller barnets eget tøj.

Det er nogle af funktionerne i denne app som børnene skal have lidt hjælp til, men generelt synes jeg også børn i denne alder bør spille sammen med voksne. Foreksempel er det af en eller anden grund næsten ligeså svært som i virkeligheden at putte snørebåndene i støvlerne.

Andre apps

Pepi Tree (16 kr)
mzl.mipjkpll.pngEr sød app hvor barnet, i 6 minispil, går på opdagelse blandt de forskellige dyr i et træ. Der er både en fuld udgave til 16 kr og en gratis LITE version. Og det er en af de få apps hvor jeg kan holde ud at have baggrundsmusikken tændt uden at blive skør. Det bedste af minispillene er det allerøverste hvor man styrer den lille kålorm rundt og spise blade. Det er næsten meditativt på den måde animationen bevæger sig på.

mzl.hrdcjvca.pngRamasjang (Gratis)
Er en af de allerbedste gratis apps til børn - tak DR god brug af licenspenge :-)
Du kan spille med mange af de figurer eller koncepter som børnene måske kender fra Ramasjang på TV. Men man behøver ikke at have set programmerne for at spille spillene.
Til de små kan vi især godt lide Vilde Venner, Bamse og Oline spillene. Appen bliver ofte opdateret med nye minispil og programkoncepter.

mzl.mcgwpdgs.pngTwinMatch (Gratis/IAP) er en børneudgave af en introduktion til det kinesiske spil Mahjong.
Det fungerer ligesom et åbent vendespil/huskespil, hvor man skal finde 2 brikker med det samme billede. Hvilket jo er forholdsvis nemt selv for små børn når huske elementet er fjernet ved at spille åbent (= med forsiden op, så man kan se hvad der er på brikkerne), men brikkerne er placeret så de dækker lidt over hinanden systematisk og man kan kun vælge de brikker som ikke har noget oven på sig. Spillet gælder om at få tømt bordet.
Der findes jo et hav af forskellige vendespils app (nogle bedre end andre), denne app er en lille twist.
Du får gratis banerne med forskellige frugter på brikkerne. Spillet er en oplagt mulighed for at tale om frugternes navne, farve, smage m m samt om konceptet ens/forskellig og ovenpå/nedenunder.

mzl.unoxmhts.jpgDisney Junior Leg! (Gratis/IAP) var en af den type apps jeg hentede lidt modvilligt, da jeg frygtede den ville have for lidt gratis og brugbart indhold i forhold til mængden af reklamer for IAP. Men det er faktisk gået ok med at holde sig til det gratis indhold uden sure miner fra børnene og så ER Cleo altså bare rigtig glad for Disney Junior karaktererne hun kender fra TV.

mzl.zlkzqgru.jpgHuskespillet (29 kr) er også en app hvor der skal tænkes lidt. Det er en simpel kimsleg, hvor det gælder om at huske hvad det var man så lige før. Man ser først en kuffert med et antal ting i (stigende sværhedsgrad). Her er det oplagt at bruge lidt tid på at tale om hvad tingene hedder og lidt rundt om dem (se HER hvad det betyder at tale rundt om), hvis man spiller med et lille barn. Når man er klar tapper man på kufferten som tømmes og nu skal man så blandt valgmulighederne under kufferten (også stigende sværhedsgrad) skal finde de ting man så lige før. Appen har norsk tale, som man kan vælge at skrue helt ned for.


Du kan finde flere apps til denne aldersgruppe i indlægget "4 gode børne-app-udviklere".

Dette indlæg er en naturlig efterfølger til "Apps til de HELT små" og "Apps til en 1 årig".
Snart vil der også komme et indlæg med "Apps til en 3 årig" (kommer snart).

"Bugs on Parade" farvespil til print

Som jeg håber du ved, er jeg rigtig glad for at blogge her på MinKusineMaria.

Men jeg er også rigtig glad for at læse andre blogs og jeg følger med i en masse meget forskellige.

En af dem er DeceptivelyEducational, hvor fornylig så et rigtig sødt brætspil hun havde lavet til at træne farver og læsning.

Spillet var så simpelt og fint at jeg fik lyst til at lave en dansk udgave, som DeceptivelyEducational heldigvis har givet mig lov til at dele med jer helt gratis.

Spillet kan både bruges med mindre børn, der gerne vil lære hvad farverne hedder og til større børn, der gerne vil øve sig i at læse farvernes navne på dansk eller engelsk.




Spillet hedder Bugs on parade og de farverige insekter taler til børn alle aldre og køn, er fine, sjove og også lidt ulækre.

Du henter spillet lige HER i min Selz butik.

Du får:
  • 3 pdf-filer med den danske spilleplade
  • 3 pdf-filer med terninger på dansk
  • 2 pdf-filer med terninger på engelsk

Når du har downloadet og printet dine pdf-filer skal terningen bare klippes ud og limes sammen og hvis din printer ikke printer helt ud til papir kanten, skal du også lige klippe ca 0,5 cm af den midterste spilleplade inden den limes sammen med de 2 andre.

Som spillebrikker kan du bruge hvad som helst.
Hvilket børn også synes er overraskende sjovt.
Da vi prøvede spillet brugte vi nogle af vores Schleich dyr, men du kan bruge små viskelædere, mønter, sten, figurer eller selv lave nogle af papir.

Spillereglerne er meget simple.
Den yngste starter med at rulle terningen og rykke til det næste felt på spillepladen som har samme farve som terningen lander på.
Lander terningen på "rul + ryk 2" så må du rulle igen og rykke til nr 2 felt på spillepladen som har samme farve som terningen lander på.
Lander terningen på "mistet tur", ja så mister du din tur og terningen går videre til næste deltager.
Den som først kommer i mål har vundet.

Jeg håber I får det sjovt med spillet!
Her er en lille video med klip fra spillet. Og er det noget Cleo er, så må det være målrettet.


Jeg har i samarbejde med Mr.Printables også lavet et sæt med danske alfabetkort du kan hente og printe helt gratis. Du kan læse om dem lige her.

Det bedste sted i København
på en rigtig varm dag

Der er rigtig mange dejlige steder i København, på en varm dag er der nogle der er bedre end andre.

På en overdreven super hed dag, som i dag, gælder der om at finde et godt åndehul i byen.

Plads, luft og vand er godt at gå efter, men mange af de steder hvor disse findes, er der typisk også fyldt op af andre mennesker.

I dag brugte vi formiddagen, på et af vores lidt hemmelige yndlingssteder - det store springvand foran Nykredit bygningen lige bag politigården fra 2011.

Pladsen som springvandet ligger på hedder Under Krystallen og hører til den store Nykredit bygning der hedder Krystallen.
Du kan læse mere om bygningen og pladsen lige her.

 

Jeg synes det er en super fin plads i solen med de mange reflekterende flader og om aftenen med lys på blir den kun endnu finere.

I midten af pladsen er der et stort rundt bassin ca 20 cm dybt og fordelt i lange striber på hele pladsen, er der en masse små fontæner der sprøjter op mellem fliserne. Fontænerne er forskellige højder og til stor morskab for alle tænder, slukker og skifter de højde helt uforudsigeligt (det er eftersigne et avanceret computersystem der styrer det udfra ændringer i blandet andet vinden).

 
Det er som sagt perfekt til de meget varme dage.
Fordi man er tæt ved havet er der ofte en lille brise. Springvandet er en super måde at blive kølet yderligere af på, uden at børn bliver for kolde. Og det bedste af det hele er at selvom pladsen er kæmpe stor, er der næsten aldrig er mere en 1-4 grupper mennesker/familier. Hvilket er heldigt, da der kun er en 5-6 små bænke i kanten af pladsen man kan sidde på i skyggen.

 
Cleo sidder og tørrer i dag i 2015
Bjørn sidder og tørrer i gang i 2012
 

Et af vores allerbedste tips er hermed givet videre, pas godt på det ;-)

I sandhed et byrum, midt i byen, med gule busser og det hele.

6 ASHA oplæg... streamet til dig... gratis

Det er jo ikke fordi det vrimler med gratis efteruddannelses tilbud og muligheder for logopæder her i DK. Så derfor tænkte jeg lige at jeg ville fortælle om en udemærket gratis mulighed her i 2015.

American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) tilbyder nemlig resten af året, 6 stk 30 min lange oplæg, streamet gratis lige til din computer.

Du finder dem lige her, men du kan også se de 4 titler herunder.

Hvert oplæg ligger ude i 1 måned, hvor du gratis kan se det, lige på det tidspunkt der passer dig.
Du skal lave en (gratis og hurtig) konto hos ASHA, hvis man ikke er medlem af ASHA (hvilket du jo nu kan blive igennem ALF - læs mere her).


Juli

 
August

September

Oktober

November

December
Jeg har i al fald meldt mig til oplægget i september allerede, men uanset hvilket audiologopædisk område du arbejder indenfor tænker jeg, at der nemt kunne være noget for de fleste.

Ellers har jeg efterhånden fået hørt et par oplæg via SpeechPathology.com, ikke helt så mange som jeg havde håbet. Men min plan er at høre audioudgaverne når jeg kører i bil frem og tilbage, når jeg starter på arbejde igen her om snart.
Læs mere om SpeechPathology.com i indlægget HER.