Sprogillustrationer

Der er mange måder man kan forsøge at forestille sig, stille modeller eller processer op for sprog afhængig af hvad man har fokus på.

For nogle år siden lavede jeg et par illustrationer / infografikker af 2 af de mest brugte modeller, da der var nogen der bedte om det. Jeg troede egentlig at jeg havde skrevet det i et blog indlæg, men jeg har ikke kunne finde dette noget sted, kun selve illustrationerne i min butik HER.

Så her kommer der lige et lille blip om at disse altså findes.
Se dem samlet i minimformat herunder.

http://bit.ly/1NXg1yU 

Du kan hente billederne gratis i min selz butik HER, og hvis du gerne vil høre mere om hvad disse sprog model illustrationer betyder så se denne uges video om logopædi for ikke logopæder HER om Impressivt & Ekspressivt sprog og glæd dig til næste uges HER om Sprogets funktion, indhold og Form.

Videoer til forældre + pædagoger + lærere

Faktisk startede jeg med at blogge, så jeg havde et sted at samle information, som jeg kunne henvise til med links og billeder, i stedet for at forklare stolpe op og ned om alle mulige og umulige ting, igen og igen for folk jeg kendte. Nu har jeg noget nyt, som er lidt i samme ånd...

Jeg har nemlig lavet nogle små videoer, med logopædisk information for ikke logopæder.
Videoerne samler jeg på playlisten HER efterhånden som de bliver lagt ud. Hvis du vil ha en notifikation når der kommer nye videoer, så abonner på min YouTube og slå notifikationer til (se hvordan HER).

I videoerne forklarer jeg forskellige ord, koncepter, kategoriseringer, strategier, metoder eller modeller er altså målrettet typisk forældre, pædagoger eller lærere. Hvis du tilhører denne gruppe og har noget du godt kunne tænke din en forklaring på så send mig en mail/besked. Hvis du er logopæd er du velkommen til at dele videoerne (og selvfølgelig også skrive hvis du har ønsker til hvad folk vidste allerede før du mødte dem første gang).

https://www.youtube.com/playlist?list=PLHjH-uQQcW1YtlxKjv78hqaWC0w3gL9EE

På nuværende tidspunkt har jeg lagt 3 videoer ud.
De er om Rim&Remser, Artikulationssteder og Artikulationsmøder. Videoerne er hver ca mellem 2 og 12 minutter.

Jeg lægger 1 ny op hver fredag de næste par uger. Og så laver jeg flere efterhånden som der kommer gode ideer ind...

Ligesom med min julekalender (og alt andet jeg laver, kan jeg bedst lide at lave one-takes og springe korrekturen over), så der er bestemt flere ting jeg måske kunne formulere lidt bedre eller mere præcist. Færdig er bedre end perfekt! Men hvis du hører noget som forvirrer dig eller som du gerne vil have uddybet, må du meget gerne lige skrive til mig.


Jeg håber videoerne kan bruges til at forældre, pædagoger og lærere får endnu mere ud af den kontakt de har med deres logopæder. Hvad enten det er for at få noget forforståelse, få en forklaring igen, blive inspireret eller lærer en ny detalje.

Se videoerne HER

Verbal dyspraksi efteruddannelse coming up...

Her i maj og juni har jeg personligt lidt ekstra fokus på Verbal dyspraksi, både fordi jeg prøver nogle nye ting af i min private praksis og fordi der er ekstraordinært meget (og godt) efteruddannelse for logopæder indenfor området på vej.
I maj kommer Edythe Strand sammen med Susanne Rex til Danmark og afholder workshoppen: Assessment and Treatment of CAS: Emphasis on Dynamic Temporal and Tactile Cueing (DTTC) therapy for children with Severe CAS. Det er ALF og FUA der sammen har arrangeret workshoppen og du kan læse mere om det HER, men hvis du ikke allerede er tilmeldt er det desværre for sent. Billetterne blev nemlig revet væk. Og det kan jeg virkelig godt forstå...


Jeg så Edythe i Sverige i 2017 også om DTTC og verbal dyspraksi/CAS og det var super godt! Hun er en kæmpe kapacitet indenfor området og det er ikke bare meget viden, men også klinisk erfaring. Derudover er hun både en god oplægsholder, flink, sjov og markant. Se fx videoklippet HER fra deres nye Advanced workshop (drømme drømme hvornår det blir muligt at komme på den workshop også...), hvor hun taler om forskellen på et 'label for a speech disorder' og en 'medical diagnosis'.

Hvis du gerne vil være ekstra godt forberedt til kurset eller hvis du ikke fik plads/kunne komme afsted, så se lige indlægget fra sidste år, hvor jeg blandet andet skriver om det gratis online kursus med Edythe der er lagt ud gratis - lige HER.

Jeg håber at vi alle sammen lige kan nå at fordøje den nye viden inden det går løs igen i juni måned...

I juni kommer Kathy Jakielski og Anne Van Zelst til Danmark med workshoppen: CAS in teens and young adults. 


Det er Gohar Nikoghosyan-Bossen, som de fleste nok kender som øre-næse-halslægen på Bispebjerg (nu også Gentofte) Hospital der arrangerer workshoppen, som du kan læse mere om HER - og ja, her kan du stadig nå at tilmelde dig!


Måske så du Kathy da hun var i Danmark i 2017, den gang inviteret af DSLF, men denne gang skal hun specifikt tale om verbal dyspraksi hos teenagere og unge, noget som jeg i al fald glæder mig meget til. Du kan se det fulde program HER (obs downloader pdf). Kathy har blandt andet skrevet denne ret kendte artikel, sammen med blandt andet Edythe Strand (det hele hænger saaaaaammen). 

Sikke en sommer vi får!
Jeg håber vi ses!!

Word Superhero - Ugens App

Denne ugens app er helt splinter ny.
Den kan bruges til aktiviteter for ordforrådet og semantisk netværk.
Den hedder Word Superhero (45 kr) og du kan hente den lige HER.


Alt hvad du ellers vil vide kan du se i videoen her under...


Jeg kan rigtig godt lide ideen med at de billeder/ord man skal sortere først bliver præsenteret og man på den måde kan styre hvor mange billeder der skal sorteres. Det gør både at man lige kan tale lidt rundt om ordene inden de skal kategoriseres og at barnet føler lidt medbestemmelse.

Det er også rigtig godt at der arbejdes både hierarkisk og varierende med ordene. Så man både møder over- og underkategorier. Samtidig med at man kan kategorisere de samme ord ud forskellige karakteristika.

Og det er muligt at bruge appen selvom den er på engelsk, da man stadig kan forstå hvad man skal gøre uden lyde og den engelske tekst.


Tilgengæld er jeg ikke vild med at der foregår virkelig meget visuelt. Det ville være skønt hvis man kunne nøjes med at få funktionen og billederne uden alt baggrunds halløjet.

Og mit største ønske til fremtid er, som næsten altid, mulighed for at customize lyde (som minimum, men også gerne) og billeder.



Du henter Word Superhero HER og hvis du vil se andre anbefalede apps til noget omkring ordforråd så se min liste HER.