Herhjemme står de næste 14 dage på den forholdsvis umulige sammenblanding og 2 hjemmearbejdende voksne + pasning af 3 børn + hjemmeskole for 2 på forholdsvis få kvadratmetre.
(jeg lægger lidt #vibliverhjemme op på min instastory løbende)
Jeg kan se der allerede nu er masser mennesker der tilbyder hjælp til og efterspørger 'Hvad skal vi lave med børnene?' info.
Herhjemme er det ikke så meget et spørgsmål om 'hvad i al verden vi skal lave?' - mere 'hvordan får vi tid til det hele, uden nogen bliver alt for trætte af de andre?'.
Måske er det fordi vi har en 5 årig med MASSER af ideer til hvad vi skal lave!
Måske er det fordi vores børn har super engagerede lærere, der allerede nu har givet den hele armen og udskrevet hjemmeopgaver til flere timer hver dag.
Måske fordi begge voksne faktisk har forholdsvis mange arbejdsopgaver, som vi godt kan og derfor skal lave hjemmefra.
Så jeg tror allerede nu at jeg er klar på den bølge som vil komme efter 'Hvad skal vi lave?'-bølgen, nemlig: 'Hvordan får jeg overblik og slipper forventninger/pres, så jeg kan prioriterer vores resurser bedst?'-bølgen.
Og her er det vigtigste måske at huske at man må se på sin situation/resurser/behov og huske at de måske ikke er de samme som andres og gøre det som passer til den situation man er i på det tidspunkt man er i den. Uanset af andres forventinger.
Hvilket måske betyder at man må sige nej og prioritere ærligt og realistisk. “Life isn't about waiting for the storm to pass. It's about learning how to dance in the rain" og alt det der...
Det første vi har gjort er at lave et visuelt overblik over de kommende 2 uger. Det er der flere i hustanden der er hjulpet af.
Hvis du mangler en skabelon til et visuelt overblik kan du fx downloade min Børnekalender helt gratis HER, men jeg har også lavet nogle skabeloner til uge/dagsskemaer som vi bruger her de næste 2 uger - du kan hente gratis HER.
Men du kan selvfølgelig også bare tegne det i hånden på et stykke papir.
Hvilket format fungerer for dig afhænger af hvad du vil vise og for hvem.
Så tænk er det forståelsen for periodens langsigtethed og tidsforståelse du ønsker? Er det overblik over den enkelte dag? Er det for 1 eller flere mennesker? Hvilken alder er person(erne)? Og hvad er det de har brug for at få taget ud af hoved og ned på papir, for nemmere at forholde sig og overskue situationen, så der frigives resurser til at gøre det som står på planerne.
14 dage hjemme er jo et fantastisk chance for at øve sig i forskellige sprogstrategier der måske går lidt i glemmebogen i dagligdagen. Se mine 10 bedst sprogråd HER
Og når du skal lave nogle aktiviteter sammen med dine børn, kommer her et par generelle tips:
- Lav noget du selv synes er sjovt.
- Lav noget du selv synes er udfordrende på en eller anden måde. Hvis du (tror) ved det hele taber du nemmere din nysgerrighed og dør aktiviteten.
- Skab noget.
Byg med legoklodser eller lav en perleplade det er lige meget hvad, men det giver på een gang ro og energi at skabe noget. - Lav noget "krea". Fordi det kan næsten ikke undgå at blive sjovt fordi det er noget som både børn og voksne kan blive udfordret af (imodsætning til mange andre ting hvor den voksne altid er bedst og har svaret) og så er det masser af ideer der ud og at hente også selvom dine materialer er begrænsede. Indenfor børnekrea er Pinterest klart det allerbedste inspirationssted! Du kan starte med mit board "Kids activities and craft" og The Girl Likes Rainbows' board "Keep calm and create".
- Hav en tanke om hvad i skal og hvordan, men prøv at droppe disse forventninger hvis (læs: når) det bliver nødvendigt. "Nej" bremser og lukker ned. "Ja og" er bygger videre og skaber leg.
- Stop ikke mens legen er god. Børn kan tit lave noget meget længere tid end man tror, hvis aktiviteten bare har lov til at udvikle og ændre sig undervejs. Men vær heller ikke bange for at stoppe, i kan jo bare lege videre en anden dag (og ja, jeg ved godt at dette råd er lidt umuligt, på sådan en "be a lady" agtig måde, men alt er jo en balance og det meste er ok).
Hvis du gerne vil lave noget sprogligt, så kan du også hente mine TROX kort HER, inspirations spørgsmål HER og læse om hvordan du bruger kortene til ordforrådsaktiviteter HER
Her er nogle af mine andre materialer som du kan hente gratis og bruge hvis du har en printer:
- Stavelsesklaveret, som du bruger til at "spille" stavelser; ra-di-a-tor. Og på den måde blive mere bevidst om hvordan man helt præcist siger et ord (fonologisk repræsentation), kan øve svære dele af et ord (udtale) og træne stavelsesinddeling (sproglig og fonologisk opmæksomhed) meget simpelt. Se mere HER
- Robot-Skildpadde-Gepard-Fjæs. Laver en leg ud af at sige ord på forskellige måder; hurtigt som en gepard (den kan godt blive svært at forstå), langsomt som en skildpadde (det kan jo også blive FOR langsomt), stakkato som en robot (er jo faktisk stavelsesinddeling) og så ligesom dig selv.
- Bugs on parade brætspil med farver
- Sammensatte ord
- Bogstavernes 5 dimensioner. Hjælper dig til at tale om alle dimensionerne af et bogstav ikke kun bogstavets navn (F) og et proto-ord (fisk) som mange ofte stopper ved, også bogstavets lyd (ffff), form (en streg ned og så 2 streger i toppen) og håndfonem (som bruges i mange skoler)
Her er de kvm som alle vores aktiviteter foregår på |
Jeg har nogle forskellige App anbefalinger HER og du kan se indlæg med apps der har været ugens app HER. Inde på min YouTube har jeg samlet mine børnerettede videoer HER. Der er fx playlisterne:
- MinKusineMaria læser en bog for vuggestuebørn
- MinKusineMaria læser en bog for børnehavebørn
- tegn med når MinKusineMaria tegner noget fra da mor var barn
- sæt min samling af JEG sange på repeat, hvis du har et barn der siger "mig" i stedet for "jeg"
Der er selvfølgelig også Ramasjang/DR, Netflix, HBO, AppleTV+ (hvor du lige nu får 1 gratis år når du opretter dig) og resten af YouTube (hvor der virkelig er meget lort, men også meget godt).
Men et alternativ til dette er: Filmstriben. Filmstriben er en kort og dokumentarfilms portal. Det er ikke alle kommuner som har adgang men mange har. Via Københavns kommune har du adgang til at låne 3 film per mrd gratis. Og der er altså RIGTIG mange gode ting både for børn og voksne.
Her er nogle børneideer: Kirikou og de vilde dyr (men pas på, der er en sang der 100% vil sidde fast i dit hoved bagefter), Kirikou og troldkvinen (som er prequale, se den hvis i kunne lide den anden), Miniinsekterne, Paddington (overraskende god), Mit liv som squash, Antboy, Mary og troldkvindens blomst.
Hvis dine børn ikke allerede binger Ultranews ligeosm vores gør så er det måske et udemærket tidspunkt at starter. Her er nogle ideer der handler om COVID-19:
- 4 gode råd til hvordagn du taler med dit barn om coronavirus. Video fra Børns vilkår
- Infovideo for børn 6-15 år fra sundhedsstyrelsen
- DR's ultra news har masser af gode nyhedsting for børn HER
- Børneavisens artikler om Corona er gratis tilgængelige
Hvis dit barns lærer har sendt opgaver ud, vil jeg klart anbefale mig at du starter med disse.
Da de vil være tilpasset både barnets niveau og spille sammen med det som barnet har arbejdet med indtil nu og som er del af deres forberedte årsplan.
Hvis du ikke har en lærere der giver lektier for til dine børn eller hvis i er blevet færdige med lærerens lektier og de stadig savner noget fagligt udfordrende, så kan du måske bruge nogle af linksne herunder til at aktivere børnene. Det er jo også en fantastisk chance til at prøve nogle af de portaler og materialer du har været nysgerrig på.
Her er nogle ideer til online læringsportaler og elektroniske lærermidler. Nogle af dem er kun gratis her i COVID-19 perioden andre er altid gratis:
- Gyldendal
- Clio
- eReolen - københavns kommunes bibliotekers portal til lån af e-bøger. Normalt kan du låne 3 lydbøger og 3 ebøger pr mrd, men her under corona har de sat det op til 5 lydbøger og 5 ebøger. Tilføj hjemmesiden til din telefonshjemmeskærm, så er det ligesom at have en app.
Andre kommuner har andre lignende ordninger, men jeg har ikke lige styr på hvad det hedder. - Grammatip.dk
- Alinea's sofaskolen
- Flere af Madam Bachs apps
- Hr.KlogMand.dk
- SuperMatematik.dk
- Opgaveskyen.dk
- Atlantbib.org
- Dansk.tip, Mat.tip, Krea.tip
- Digipuzzle.net
- Faktalink (for teenagere) og Faktalink-light (for 10-12 årige)
Ideer til de voksne
Hvis du er hjemsendt med løn, så husk at gå ud og brug noget af din løn hos de små erhvervsdrivende, selvstændige og freelancere. Hvis indtægter er stærkt påvirkede af nedlukningen, anbefalingerne og restriktionerne.Så hvis du er rask, så overvej at holde fast aftalen hos din frisør hvor i kun er få mennesker i rummet og der er masser af afstand mellem menneskerne eller overvej at betale for din booking selvom du aflyser. Få takeaway mad fra dit lokale spisested. Og køb et gavekort til din yndlingsbutik for at hjælpe dem med at holde deres cashflow oppe.
Har du helbreds og tidsmæssigt overskud kan du måske melde dig som Røde kors hjælper, så bliver du kontaktet hvis der er brug for det.
Der er også masser af ting til os voksne på Filmstriben her er nogle ideer til de voksne: The florida project, Pina, Strictly Ballroom (meget bedre end dirty dancing - just saying), Skjold og Isabel, Kidd life, The square, American Hustle, Mere politisk ukorrekt.
Hvis du ellers kommer til at kede dig, kan jeg anbefale: Skillshare (se hvad jeg bruger det til at lære HER) eller Yogastream (hvis du opretter dig og bruger koden "barre123" fra min underviser Cammilla Malmberg, kan du træne gratis i 1½ mrd)