HUN / HAN opgaver i TinyTap

I et stykke tid har jeg haft nogle spil liggende på min iPad, som jeg ikke rigtig har haft delt med jer, fordi de lå som et spil inde i TinyTap appen, som i en længere periode har haft nogle problemer med adgangen og nogle bugs.

Men der er kommet nogle ændringer og fix'es i de seneste par opdateringer som har gjort at jeg godt synes jeg kan anbefale at bruge den igen.

HER er de, helt gratis.
https://selz.co/Gk6TDy3

Jeg har brugt TinyTap meget (se indlæg HER) forholdsvis uafbrudt, men jeg er også rigtig godt inde i appen, så det er forholdsvis nemt for mig at finde rundt, finde på work-arounds og se hvornår det er appen der driller og ikke mig der trykker forkert. Læs lidt mere om gratis brug af TinyTap under videoen...

Materialet er en række af HUN / HAN aktiviteter der gør at børn først bliver præsenteret for pronomen for en af hankøn og en af hunkøn (det plejer at være den sidste de mangler at bruge, jeg giver patriarkatet skylden), så skal bruge pronomen til at skelne mellem hvilken af de 2 børn der er tale om og så til sidst sammen med en voksen øver sig i at sige de samme sætninger selv, hvor pronomen indgår.

Du finder materialet HER. Jeg har valgt at lægge det ud som et gratis/pay-what-you-want produkt, men når du alligevel er inde min selz butik er du meget velkommen til at se om der er noget andet derinde du kan bruge.



Jeg ved, at der er en del af jer som har oplevet at få pop-ups omkring TinyTap abonnements, der gør at de har troet at det koster penge at bruge TinyTap. Det gør det ikke i udgangspunktet, det kommer an på hvilke spil man vil spille. Hvis man er dansker og vil spille mine spil eller lave sine egne spil, så behøver man ikke noget abonnement. Man skal oprette en konto (hvor du ikke behøver give dit kort nr) og logge ind, men altså kun købe abonnement, hvis man ønsker at spille premium spillene.

Hvis du som premium-bruger (det er jeg og du kan også blive det, hvis man skriver til dem at man er underviser kan de lave din konto om til premium, men det er heller ikke nødvendigt for at bruge TinyTap) deler et link til en aktivitet med andre vil de kunne spille det gratis, selvom det er premium spil.

Så hvis du får en pop-up der nudger dig til at købe et abonnement, så lukker du bare pop-uppen på krydset i hjørnet, det er hvidt så det kan være lidt svært at se, men det er der (undtagen på iPhone der var en periode et problem med at krydset manglede, så man skulle tykke på det allernederste grå tekst, men jeg har ikke tjekket fornylig og denne bug (fejl) er væk).

Vælger man at bruge TinyTap skal man dog måske også være beredt på at der løbende kan komme bugs eller ændringer i betalingsmodeller eller lignende igen. TinyTap er rigtig gode og hurtige til at finde på nye ideer og hele tiden udvikle videre på deres app, bagsiden er at nogle gange kommer de nye smart opdateringer ikke helt lige så hurtigt som de fix'es der skal ordne de bugs disse smarte nye ting skaber. De afprøver også forskellige muligheder for at dele, anvende og betale for deres app, hvilket har gjort at man lige pludselig ikke har kunne det man kunne før, men hver gang jeg har oplevet dette har det vist sig der var en anden måde man kunne gøre det sammen, det har bare krævet lidt tid (enten for mig at opdage eller for dem at fix'e) hver gang.
Jeg synes klart appen er det værd og deres komination af muligheder, design, stabilitet og flow gør at det på trods stadig er en af mine yndlings apps til logopædiske materiale. 

Spil Kryds og bolle
med lige det mål du ønsker

Jeg har lavet et materiale som er super nemt at bruge - du køber det HER.

Det er både nemt at forklare børn - for de kender ofte de store linjer i reglerne på forhånd.
Det er nemt at bruge i undervisningen - fordi det kan både åbnes på PC eller iPad og også når der ikke er net forbindelse (hvis det allerede er downloadet).
Og så er det nemt at tilpasse det som man gerne vil træne - det kræver blot at du har 9 illustrationer af det du vil træne.
Det er nemlig et kryds og bolle spil, lavet i powerpoint, så du nemt kan sætte dine egen billeder ind for at træne det du har lyst til.

Mest oplagt er måske udtale, skal du bare have en masse hurtige gentagelser af ord med ordinitialt /l/ så er det bare ind med dine billeder af lamaer og lamper, og bed barnet om at sige ordet X antal gange før hn må sætte sit kryds eller bolle.

Kryds og bolle har et hurtigt tempo, så du kan nemt komme op på mange gentagelser og reglerne er forholdvis simple, så der er ikke så meget andet der distraherer.


Jeg har lavet lidt forskellige tema spil, hvis man synes man mangler lidt halløj i gaden.
Der er et med dyr, farver, pirater, dinoer, roser, superhelte og julelys alt efter hvad man er til og hvor meget visuel støj man fungerer med.
Disse plader kan også bruges som ekstra belønningsbaner, som "den sidste rundte vi spiller, spiller vi på en overraskelsesplade, så luk øjnene" - det er nemlig en super smart måde lige at få energi til en sidste ekstra sniger-plade. Mange bække små gir en højere dosis intervention.

Den temaplade jeg dog tror jeg kommer til at bruge mest, er den hvor man spille kryds og bolle, med krydser og boller :-D


Det er rimelig lige til at bruge kryds og bolle materialet. 
Når du har downloadet filen åbner du den bare i power point på din computer eller tablet (der er en gratis version af PowerPoint appen til iPad).
Og så vælger du slideshow/præsentationsvisning, som om det var en normal præsentation du skulle vise.

På PC kan det evt være en ide at vælge den slideshowtype som hedder "Gennemses af en enkelt bruger (vindue)", for så åbner præsentationen ikke i fuld fuldskærm, men bare i et fuldskærmsvindue. Vinduet kan du så selv ændre størrelsen på, hvis du gerne vil se noget andet på din skærm samtidig (fx hvis du laver telepraksis) eller hvis du lave noget andet på din skærm samtidig (fx tage noter).

Her finder du indstillingen til at få PP slideshowet til at åbne i vindue.

Der er også en lille video med ovenstående og ét yderlige PowerPoint trick HER.

Det er ofte meget forskelligt hvilke ord/billeder jeg foretrækker at træne med børn, også selvom de har den sammen fx fonologiske process i samme positioner. Nogle børn skal have simple/komplekse phonotaktiske strukturer, nogle skal have bestemte vokaler kombineret med den konsonant de træner og nogle børn skal have nemme/svære semantisk indhold. 
Derfor er det meget tit at jeg laver mit eget materiale om igen og igen fra gang til gang.

Med dette materiale tænkte jeg at I skulle have mulighed for det samme. 
Og det skulle gerne være forholdsvis nemt. Så det håber jeg virkelig det er blevet.
Jeg har lavet en video hvor jeg forklarer hvordan man gør HER, sådan synes jeg nemlig det er nemmest at forstå. Men hvis du er til læse det, får du her under en still-billede-beskrivelse af proceduren for at lægge sine egne billeder ind i kryds og bolle spillet.

Kryds og bolle spillet kan du købe spillet for 75 kr lige HERHER i min butik.

  1. åben "Slidemaster" i tab'en "Vis"
  2.  Vælg den øverste master slide
    og klik på "Indsæt" "Billeder"
  3. Find de 9 billeder du vil sætte ind i den mappe du har lagt dem på din computer og vælg "Indsæt"
  4. Lad alle billederne forblive markeret
  5. Gå hen til "Størrelse" i "Formater"
  6. Sæt højde eller bredde på den længeste led af dine billeder til 5 cm
  7. Gå tilbage til "Slidemaster" tab'en og vælge "Luk mastervising"
  8. Så vil dine billeder være at finde på alle de forskellige kryds og bolle spil slides


Skriv til mig, hvis du har nogle problemer.
Og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har nogle ønsker til andre teamaer eller helt andre materialer!

Lav selv figurer til sangkuffert og sprogkuffert

Har du overvejet at lave en sangkuffert, så er dette indlæg til dig. Og dette er oversigten for dig.

instagram støtte jeg på sangkufferter første gang. Altså en kuffert med flere forskellige små konkreter (typisk hæklede), der hver repræsenterer én sang.

Jeg synes det er en super god ide, da kufferterne kan bruges til at støtte børn både ved valg af sang og undervejs i sangen der synges. De små figurer er også oplagte at snakke om, fortælle historier med og lege videre med bagefter man har sunget. Og på den måde super gode til at skabe relevant brug og gentagelser af ord - som jo er det vi går efter i meget sprogstimulering.

Prøv lige at tjek hashtagget #sangkuffert ud HER eller se hvad der er på pinterest HER.

Sangkufferter minder jo lidt om konceptet med Shufflebooks, som jeg har skrevet om i indlægget HER, men de ser ud til de desværre er forsvundet helt fra marked.


De minder også om sprogkufferterne, hvor man i en lille kuffert samler ting og sager og evt bøger og sange, som alle handler om det samme emne. Nogle institutioner har lavet deres egne sprogkufferter, andre låner dem på bibliotkerne. Se fx HER eller spørg på dit lokale bibliotek eller legetek.
Nogle børnebiblioteker laver ikke sprogkufferter, men samler bøger i bogpakker eller temapakker, med 3-4 bøger om et emne (med en smart elastik), så det er nemt for en familie at lave deres eget lille tema. Men så er det jo bare kun bøger og ingen genstande.
Se mit indlæge om "Sprogkufferter man kan låne på biblioteket" du finder det HER.

Lav din egen sangkuffert

Hvis du har lyst til at lave dine egne figurer enten til en sprog- eller sangkuffert, så vil jeg anbefale enten at lave dem i silk clay eller hækle dem. Hvis du laver til store børn eller endnu bedre sammen med større børn så kan det være sjovt at lave figurerne sammen i silk clay, du kan købe det fx HER.
Hvis din kuffert er til mindre børn så er det vigtigt at det er lavet af materiale som de må putte i munden og godt hvis det kan holde til at blive brugt. Det her her at hækling er godt.
Og det er vist også en foretrukne kunstform hos sangkuffert folket.

Jeg har af flere omgange, de seneste 12 år, haft ambitioner om at lave en sangkuffert til mine børn, men jeg er ligesom bare aldrig nået det. Tilgengæld har jeg efterhånden fået noget af en samling af opskrifter på ting og sager som man kunne hækle til sangkufferterne, hvis det engang skulle lykkes at få det gjort.

Alle disse opskrifter og ideer steder at få opskrifter har jeg nu lavet samlet i en oversigt.
Som du kan se i Google docs HER


Oversigten er sorteret alfabetisk efter det som man hækler. Ud for hver ting har jeg skrevet hvilken børnesang tingen kunne passe til, og ved nogle ting er der også links til tekst og melodi til sangen.
Men hvis du har nogle ideer til ting eller sange eller kombinationer af ting og sange, så må du meget gerne send dem til mig.

Jeg har lavet en lille video som du finder HER, hvor jeg viser lidt rundt i google docet med alle opskrifterne.

Nogle af opskrifterne er gratis tilgængelige på nettet, dem er der direkte link til.
Det er faktisk de fleste ting som man godt kan finde gratis opskrifter på.
Men for at man kan få lidt større udvalg (desing og størrelse) eller gerne vil støtte dem som laver opskrifterne, så er der også links til opskrifter der koster penge online og opskrifter man får i bøger.

Du må meget gerne sende mig links eller bogtitler, hvis du har nogle ideer til opskrifter som ikke er på listen. Det kan også være du selv laver opskrifter.
Du må også meget gerne skrive hvis du har ideer til sange til nogle af de opskrifter der allerede er i listen eller kender til opskrifter til nogle af de ting der er i den anden tab i google doc'et.

Der er også flere steder du kan købet et sangkuffert-kit, hvor man får opskrifter, garn og kuffert sammen - så er det bare at gå i gang. Og selvfølgelig, hvis du overhoved ikke orker at lave din sangkuffert selv (ligesom mig åbentbart) er der også rigtig mange der tilbyder at hækle dem for dig på bestilling.

Sangkuffert kit fra Isskov design

På min jagt rundt efter hækleopskrifter, faldt jeg også over Maja Hansens gratis e-bog med hækleopskrifter på historieske figurer. Jeg har ikke rigtig kunne finde på nogle børnesange til dem men jeg er bare vild med dem. Så dem får i også lige et link til HER.

Flere reinforcers

Jeg har det seneste stykke tid være fokuseret på materialer, som fungerer mere som reinforcers end aktiviteter. Altså små ting som man kan bruge til at lokke børn til at gøre eller sige det som man ønsker, det antal gange man ønsker det. Belønning. I modsætning til en aktivitet, hvor det som får barnet til at udfører det man ønsker, i stedet er at barnet ønsker at gøre det for at får fremdrift i aktiviteten, hvilket ofte er mere funktionel (men funktionalitet kan være et svært krav at møde med nogle typer mål).

 

Grænsen mellem reinforcer og aktivitet er flydende, men hvis du tænker det igennem vil du nok opdage at mange af de aktiviteter du typisk laver, måske i virkeligheden er mere reinforcers. Som for eksempel et brætspil til træning af /l/ på stavelsesniveau, hvor man siger den stavelse man står på X antal gange inden man slår med terningen. På overfladen en aktivitet, men hvis man tænker over; hvad er barnets motivation til at sige stavelserne? Barnet siger stavelserne for at blive belønnet med retten til at slå med terningen og rykke tætter på mål.
Hvis man derimod vil lave noget som er mere en spil-aktivitet, så skal spillepladen fx tilrettelægges, så barnet fx ikke bruger en terning til at rykke frem, men i stedet komme tættere på mål ved at blive rykket hen til det felt på spillebrættet hvis stavelse barnet siger. Eller noget hvor barnet skal finde frem til en kode der består af stavelserne for at låse fængselsdøren op og redde prinsessen.

Fordelen ved at bruge materialer, som er nede reinforcers enden af skalaen er:
1. Det er mere ærligt overfor interaktionen og barnet
2. Det kan gøres hurtigere så man kan opnå en højere dosis (antal gang hvor barnet gør det man ønsker)
3. Det kræver ikke så meget forberedelse og individualisering i forhold det enkelte barns vanskeligheder eller mål, men stadig i forhold til det enkelte barns motivation.
Der er andre fordele ved at bruge aktiviteter. Og nogle mål, metoder eller vanskeligheder er nemmere end andre at træne ved hjælp af hhv reinforcers og aktiviteter.

https://minkusinemaria.selz.com/categories/reinforcers

Jeg har forsøgt at samle mine klare reinforcer materialer i kategorien 'Reinforcers' i min Selz butik.
Gå direkte til dem nederst i dette blogindlæg.

Sidste sommer lavede jeg nogle reinforcer spil i TinyTap, dem kan du læse om HER.
De virker til alle mulige former for mål - Det som nogle gange, og lidt misvisende, kaldes "open ended". Hver gang man er nået op på en dosis af (typisk) 10, så får man en belønning i form af et billede, en sjov gif eller video.


TinyTap har haft nogle problemer i en periode, men efter de seneste 2 opdateringer ser den ud til at appen fungerer ok igen. Du kan læse om den generelt i indlægget HER.

Derfor har jeg lavet et par nye reinforcers blandt andet med Ninjago og Gurli Gris (det kan jo motivere de fleste :-D).
Hvis man køber mine TinyTap reinforcer pakke, får man både adgang til de reinforcers som jeg allerede har lavet OG dem som jeg laver i fremtiden (et såkaldt growing bundle). Og jeg tager meget gerne imod ønsker, hvis du har et tema du gerne vil have lavet en reinforcer med, så skriver du bare til mig.

Digitale reinforcers er ideelle, hvis man har brug for en reinforcer til telepraksis.
TinyTap spil kan både spilles på iPad eller via browser på PC eller Mac.
Men de kan også bruges i normal undervisning enten på PC eller iPad.

De nyeste reinforcers jeg har lavet er lavet i PowerPoint. Så de er mest oplagte at spille på PC/Mac, men de kan også spilles på iPad via PowerPoint Appen. Det smart ved PowerPoint er at så behøver man ikke at bruge internettet.

Du kan se materialet HER.
Jeg har lavet en lille video af hvordan det fungerer herunder.
Men det er ret simpelt, hver gang man gør det som man skal det antal gange man skal, så får man lov til at trykker på billede og farve en ny del af billed.
Det er 5 forskellige tegninger og hver tegning kan farves af 10 klik.
Det er både en version hvor barnet klikker på en sort cirkel og så kommer bliver en del af tegningen farvet, en version hvor barnet kan se på cirklens farve hvilken farve der kommer når der klikkes og en version hvor der bliver farvet en del hver gang der bliver klikket på det grønne hak (, men ikke hvis der bliver klikket på krydset).



Hvis du har nogle spørgsmål eller ønsker omkring reinforcers, så sig endelig til.
Jeg oplever det er meget nemmere for mig at lave materialer når ideerne kommer ud af behov.

Her kan du gå direkte til alle materialerne i Reinforcer kategorien:

Hjemme med børn #3

Det er nu den 3. uge hjemme godt i gang #vibliverhjemme.
Husk at du kan se lidt om hvad vi laver herhjemme på min instastory på instagram HER.
Alle er vist ved at være trætte af skærme og livemøder og streaminger eller er det bare mig?

Noget af det der er brug for lige nu, synes jeg er ting at grine af. Det giver mig ligesom altid en generel tro på menneskeheden, at se alle de sjove ting folk finder på. Og jeg synes virkelig der har været meget sjovt de seneste dage.

Her er de 2 ting jeg har grint mest af!
Jeg helt vild med den "oversættelse" af 'Der Untergang' som en lærer har lavet HER, om forældre-corona udfordringen. Skynd dig at se den. Den er blevet fjernet fra FB, men vi må håbe den får lov at blive på YouTube. Det er jo nok både første og sidste gange man siger dette; men jeg kan virkelig genkende Hitlers følelser :-D


Du kan se den originale Hitler rant HER.

Og se lige familien HER, som har lavet den mest grineren udgave af Les Miserables sangen "one more day" (se lige den først hvis du ikke kender den, fx HER fra filmen fra 2012).
Ikke alene er sangen god, men jeg er også vild med de første 33 sekunder af videoen som total er en kopi af mit liv og det lydniveau og afbrydelsesniveau vi holder :-D



Men hvis du stadig føler at du mangler noget at lave eller sætte børnene til så er her nogle flere ideer, som ikke var med i indlæggene Hjemme med børn #1 og Hjemme med børn #2.
  • Vikingeskibsmuseet i Roskilde har online historie undervisning om livet på vikingeskibet fredag d.3/4 kl.11 - HER på FB.
  • Der er akroyoga både som live familieflyvning med Cecilie fra Børn og balance (med hendes hjælper Finn) hver onsdag og søndag kl.15 live på Zoom HER og når det passer jer med Tatjana fra familieakroyoga på YouTube HER
  • ChildArt Online Tegneskole har gratis tegne time torsdag d.2/4 kl.10 - se det på FB HER
 
 
Man kan jo også lige se Bamselægens: "sådan vasker du hænder", det kan man jo ik blive mindet nok om i disse tider og hun er jo altid flink og god.
Derudover er der altså også virkelig mange gode ting bare på Ramasjang. Fx har vi set både "Den utrolige historie om den kæmpe store pære"og "Krakel spetakel", men den er vist væk nu. Men der er stadig fri adgang til disse perler:

 

Og hvis du er logopæd, så husk at se indlægget jeg har lavet omkring telepraksis HER.

Jeg har løbende opdateret mere flere gode kilder der er kommet til i løbet af ugen.
Og jeg har fået meget få spørgsmål omkring telepraksis, så jeg går ud fra at alle vil være i gang er godt i gang :-)