Ramasjang mylderbillede, og alle mulige ord der alle tæller

Som en lille bitte del af "Alle ord tæller" er der lavet et mylder-billede i Ramasjang tegnestil og med masser af karakterer kendt fra Ramasjang, som du kan downloade gratis HER.


Mylder billeder

Mylder-billeder er billeder, som regel tegninger, hvor der sker rigtig meget og ofte har mange mennesker (eller dyr eller andre), der laver en masse forskellige ting. De mest kendte er nok Flunke bøgerne eller Find Holger serierne. Og jeg har tidligere skrevet om dem som Sean Parks har lagt ud i indlægget HER.

Det smarte ved mylder-billeder er at der er masser at tale om, derfor kan de være gode til at sætte gang i samtale når man skal indsamle spontantale eller bare lave en aktivitet der vænner et barn til at være rettet med en bog som et sjovt fælles tredje.

Og så er de fantastiske til at elicitere verber/udsagnsord og pronominer, hvilket kan bruges både i implicit og eksplicitte indsatser. Se video HER, hvor jeg modellerer med et barn.

Hvis man gerne vil have narrativer i spil skal man gå videre til andre bøger eller videoer, men for at få motivationsbolden til at rulle kan mylder-billeder være en god ide.

Ramasjang mylder-billede, er ikke det allermest travle af slagsen, hvilket faktisk er meget fint, da fx Flunke-bøger ofte har så meget aktion at det er umuligt for børn at sige noget inden de får en ny ide til noget andet de vil fortælle om eller gøre opmærksom på.

Alle ord tæller

Alle ord tæller er DR's samarbejde med Trygfonden, Bibliotekerne, CFU, ENACT:LAB, AAlborg Uni, SDU (jeg må indrømme, at jeg tænker det lyder som overraskende mange mennesker) forsøg på at få børn til at læse mere ved at gøre "ord" interessante, er der lagt nogle gratis ting og sager ud.

Projektet havde en stand til Lærfesten i foråret (se video af min udflugt til Lærfest23 HER), hvor det virkede lidt for nyt til at man rigtig kunne få noget information om prjektet. Men projektet har super fin grafik og visuel identitet og jeg fik nogle super fine små klistermærker med ALLE ORD TÆLLER. Jeg har sat et på min PC og det har ledt til mange samtaler, så titlen er også rigtig god.

Hjemmesiden for projektet er HER, men igen måske det fordi der er lidt for mange kokke, lidt meget snak om at der arbejdes sammen på noget. Jeg ender i al faldt lidt med at køre i ring i mellem forskellige små tips, lege, artikler, henvisninger og pressemeddelelser.
Der er underside til dagtilbud, skoler og forældre.

Udover mylder-billedet synes jeg DENNE her plakat er ganske sød.


Og aktiviteten HER for mellemtrin, med at gætte hvad gamle ord (ord fra 90erne fx :-D) betyder er også sjov.
Og så har der tilsyneladende også været en stand på året Cirkus Summarum plads, som også lød god, men jeg var (for første gang i mange år) ikke til cirkus summarum i år (#storebørn), så jeg så ikke hvordan det fungerede i praksis.
Trygs børnecenter ved AAlborg universitet har også lavet en SMS service til forældre, hvor man kan melde sig til og få et råd om børns sprog hver dag, men jeg har ikke prøvet dette, så jeg ved ikke om det er en sætning eller små videoer som i Sprogklars video-sms koncept.